Mladi svećenik upozorava: ‘Zlu se jedino ovako možete oduprijeti’

Don Luka Klarica je mladi svećenik koji je u 24. godini doživio je, kako kaže ‘susret sa živim Bogom i Duhom Svetim, koji ga je zahvatio i prožeo’. Nakon toga u njegovom životu ništa više nije bilo isto te se s vremenom sve više približavao svećeničkom pozivu.

Donosimo vam njegovu propovijed u kojoj navodi stvari koje ugrožavaju molitvenu ustrajnost. “Biblijska čitanja nam otkrivaju da smo uronjeni u krvavu duhovnu stvarnost, u jednu borbu protiv zlog duha koji se zove đavao i sotona.

Bez obzira vjerovao čovjek u ovo ili ne neće ga zaštitit od nasrtaja zla vlastita dobrota vjera ili nevjera. Dobrota nas ne spašava od napasnika. Niti možemo živjeti sveto i kreposno po svojoj vlastitoj snazi i volji. Đavao nije impresioniran ljudskom dobrotom. Kada vuk vidi janjca, vuka baš ne impresionira  njegova umiljatost. Rastrgat će ga prvom prilikom”, kazao je don Luka .

Odvajanje od molitve je odvajanje od Boga

Ispričao je kako je prije dva mjeseca bio na grobu jedne mističarke koja je 43 godine živjela samo od primanja svete hostije. Nije preživljavala, nego živjela. Zapisala je u svom dnevniku da joj je Isus Krist dao svjetlo, zlu se nemoguće oduprijeti bez molitve. Molitva priziva milost i Boga u moje srce. Molitva čini mogućim ono što je nemoguće.

“Samo onaj tko ne vjeruje ne može prepoznati da mu to duša traži. Jedan čovjek mi je nedavno rekao da je ateist i pitao sam ga gdje će poslije smrti, nije znao odgovoriti. Za nas katolike je dragocjeno znati. Ono što me odvaja od molitve odvaja me od Boga, odvaja me od zemaljske i od nebeske sreće”, objasnio je don Luka.

Ovo su stvari koje ugrožavaju molitvenu ustrajnost i postojanost

“Prva stvar je manjak vjere. Kada čovjek moli, a nije svjestan da ga Bog čuje čovjek blebeće. Kad kršćanin moli treba staviti u srce tko je Onaj pred kim stojim. Budimo sigurni da nas Isus sluša i čuje”, kazao je.

“Druga stvar su molitveni neuspjesi. Svi imamo iskustvo da molimo za nešto, a ništa se ne događa. Netko će pomisliti da ne vrijedi moliti, ali to je itekako đavolska laž i obmana. Kao što mi poslije svoje smrti, ostavljamo materijalnu baštinu svojim potomcima, tako i ostavljamo duhovnu.

Ako moliš za muža, ženu godinama, a ništa se ne događa, ostavit ćeš mu u naslijeđe duhovni blagoslov. Dopušteno nam je za sve moliti, ali uvijek na kraju molitve reci: Neka bude volja tvoja. Zato ustrajmo u molitvi, doći će trenutak Božjeg pohođenja”, objasnio je don Luka i rekao kako je treća stvar koja ugrožava molitvu velike kušnje života.

Ustrajnost u molitvi 

“Sjetimo se da ćemo biti kušani i častimo li zaista Boga. Sjetite se kako je Abraham bio kušan i postao miljenik Božji. Ako želimo postati miljenici Božji proći ćemo kroz kušnje, neće nas mimoići. Nekome su prilika, a nekome su neprilika” rekao je.

“Brige također ugrožavaju molitvu, poslovne obveze, obiteljski problemi. Mi se često znamo pravdati da puno radimo i da nemamo vremena moliti. Kažu neke osobe kako četiri mjeseca nisu bile na misi, a jeste li čuli da je netko umro od gladi jer nije imao vremena jesti? To se nije čulo, jer je prioritet jesti. Kada ti je Bog prioritet, nema toga posla koji će te spriječiti da ne odeš na Svetu misu, ostalo su samo priče i pričice.

Sveci su govorili kada imamo puno obaveza trebamo moliti bar sat vremena, a kada imaš previše obaveza moli duplo toliko jer ti više treba Božja pomoć, da te vodi i da te  nadahnjuje”, objasnio je u propovijedi don Luka Klarica.

Izvor: vjera.hr

Ostavite komentar

Pin It