SVETAC DANA – SV. DIMFNA

Kći poganskog irskog poglavice (kralja) Damona, Dimfna je bila prelijepa kršćanka odana vjeri. Njeno je ime do nas došlo predajom. Još je poznata kao: Dymphna, Dympna, Dimpna.

Kao djevojčici na pragu djevojaštva umire joj majka. Otac luta zapadnim svijetom tražeći zamjenu za Dimfinu majku, no ne nalazi ženu koja bi mu odgovarala. Vrativši se kući, nalazi kćer jednako lijepu kao što je bila njena majka. Pomračenog uma od žalosti, pokušava zavesti kćer. Dimfna mu se odupire i bježi u Belgiju u pratnji dvojice ljudi i svoga ispovjednika, sv. Gerebernusa, obiteljskog prijatelja, starijeg svećenika. Bogu je zavjetovala svoje djevičanstvo. Da bi izbjegla zamkama kojima je bila izložena u vlastitome domu, odlazi u Antwerp i za mjesto trajnog boravka odabire mjestašce u Brabantu, desetak milja udaljeno od Antwerpa. Povukavši se od svijeta, tamo služi Bogu ustrajnim molitvama. Sv. Gerebernusa, Dimfna i dva pratioca građe kapelicu u seocu blizu Amsterdama, gdje žive kao pustinjaci.

Dimfnin Otac daje se u potragu za njima i trag ga je odveo u Belgiju. Damon je tada koncentrirao potragu na to područje te ih pronašao. Neki gostioničar je odbio primiti njegov novac znajući da je teško zamijeniti stranu valutu. To je za Damona bio znak da mu se kći nalazi negdje u blizini: naime, bilo mu je neobično da običan gostioničar znade tako mnogo o stranom novcu. Njegovo prepoznavanje irskog novca otkrilo mu je da ga je nedavno imao priliku vidjeti. Daje odrubiti glavu Gerebernusu i stade zahtijevati od Dimfne da mu se preda. Ona odbije i otac ju u bijesu ubije. Biva progonjena, otkrivena i umorena od onih koji bijahu neprijatelji njene kreposti, jer nije priistala na njihovu životinjsku strast.

Mjesto na kojem je umrla sveta Dimfna poznato je po čudesnim izlječenjima mentalno oboljelih i opsjednutih

Njezine je relikvije svečano uzvisio kambrajski biskup (Cambray ili Cambrai) 15. svibnja i taj se datum od tada časti kao spomcndan na svetu Dimfnu.

Relikvije se čuvaju i štuju u raskošnom svetištu u thelu. Sveta je Dimfna živjela i „cvala“ u sedmom stoljeću.
Mjesto na kome je umrla poznato je po čudesnim izlječenjima mentalno oboljelih i opsjednutih. Danas se tamo nalazi čuveni sanatorij za liječenje duševnih bolesti, a izvješća govore da njene relikvije liječe od mentalnih bolesti i epilepsije. Kad su u 13. stoljeću tijela otkrivena, zabilježena su mnoga izlječenja od epilepsije, opsjednuća i mentalnih oboljenja. Dokaz je svetičina posredovanja sućut koju mještani pokazuju prema bolesnicima i veliki trud koji su uložili, pa čak i u vrijeme kad su takvi bolesnici bili općenito zanemareni, zapušteni, ili se s njima postupalo neprijateljski.

Sveta Dimfna zaštitnica je oboljelih od epilepsije (padavice), oboljelih od mentalnih (psihičkih) duševnih bolesti, onih koji pate zbog gubitka roditelja, oboljelih od živčanih poremećaja i oboljelih od od neuroloških poremećaja. Također, zaštitnica je obiteljske sreće, žrtava incesta, mučenika, psihijatrijskih ustanova (bolnica, klinika, zavoda i sl.) i osoba koje se brinu o psihičkim bolesnicima – profesionalno i neprofesionalno, mentalno oboljelih osoba, opsjednutih, kraljevni, psihijatara, terapeuta, žrtava silovanja, bjegunaca i mjesečara.

Molitva za zagovor sv. Dimfne

Gospodine Bože, koji si milostivo odabrao svetu Dimfnu za zaštitnicu onih s duševnim teškoćama, i koji si učinio da bude inspiracija i simbol milosrđa tisućama koje mole za njen zagovor, udijeli po molitvama ove mlade mučenice olakšanje i utjehu svima koji trpe takve poremećaje, a posebice onima za koje sada molimo ______________ (spomeni njihovo ime).

Gospodine Bože, molimo te, primi i usliši molitve svete Dimfne kojima se zalaže za nas. Udijeli onima koje smo ti posebno preporučili milost strpljenja u njihon trpljenja i prepuštanja tvojoj božanskoj volji. Ispuni ih nadom i ako je to u skladu s tvojim božanskim planom, daruj im ozdravljenje za kojim toliko čeznu. Podari im ove milosti po Kristu našem Gospodinu. Amen.

Izvor: zenavrsna.com

Ostavite komentar

Pin It