Ovu molitvu svetog Ivana Pavla II mole milijuni ljudi: Trenutak kad je posvetio svijet Božjem milosrđu

Dana 17. kolovoza 2002. u Poljskoj, sveti papa Ivan Pavao II. posvetio je svijet Božjem milosrđu.

Posvetu je proslavio poljski Papa nakon što je također posvetio Svjetsko svetište Božjeg milosrđa u gradu Lagiewniki, u predgrađu Krakova.

Mjesto je u neposrednoj blizini samostana u kojem je preminula sveta Faustina Kowalska, apostolica Božjeg milosrđa, kojoj je Isus, između ostalog, povjerio molitvu krunice Božjeg milosrđa.

Posveta Božanskom milosrđu

U homiliji mise koju je predvodio te subote u kolovozu, Ivan Pavao II je rekao da posvetu čini “s žarkom željom da poruka Božje milosrdne ljubavi, koju ovdje naviješta sveta Faustina, dopre do svih stanovnika zemlju i ispuni njihova srce nadom.

„Nadam se da će se čvrsto obećanje Gospodina Isusa ispuniti: odavde mora doći ‘iskra koja će pripremiti svijet za njegov posljednji dolazak’”, istaknuo je tada Papa hodočasnik.

Ivan Pavao II također je istaknuo da se “ovaj oganj milosrđa mora prenijeti na svijet. U milosrđu Božjem svijet će naći mir, a čovjek sreću.”

„Ovu zadaću povjeravam vama, draga braćo i sestre, Crkvi koja je u Krakowu i u Poljskoj i svim štovateljima Božjeg Milosrđa koji dolaze iz Poljske i iz cijelog svijeta. Budite svjedoci milosrđa!“, potaknuo je.

Osobno poslanje

Mauro Carlorosi, argentinski svećenik oratorija Svetog Filipa Nerija i stručnjak za Božje milosrđe, rekao je za ACI Prensa da je 2002. godine “poljski papa bio potaknut da pruži odgovore kršćanske nade pred napredovanjem zla. Također, Božje milosrđe bilo je na neki način osobno poslanje Ivana Pavla II.

Karol Wojtyla upoznao je samostan u kojem je Sveta Faustina živjela 1938. godine, samo nekoliko godina nakon smrti časne sestre.

Budući da je bio mlad, u dobi od oko 20 godina, budući Papa je “radio u kamenolomu u blizini samostana kako bi izbjegao deportaciju. Kao krakovski nadbiskup započeo je ozbiljan i znanstveni rad na proučavanju života svetice i njezina Duhovnog dnevnika, što je rezultiralo početkom kauze za beatifikaciju i kanonizaciju sestre Faustine”.

Ivan Pavao II proglasio je sestru Faustinu blaženom u svibnju 1993., a 30. travnja 2000. proglasio ju je svetom, čime je postala “prva svetica trećeg tisućljeća”.

Toga je dana Papa “objavio da je drugu vazmenu nedjelju proglasio svetkovinom Božjeg milosrđa, u skladu s onim što je Gospodin tražio od sestre Faustine”, istaknuo je svećenik.

Otac Carlorosi također je istaknuo da je druga enciklika njegova pontifikata, Dives in Misericordia (Bogato milosrđem), “nadahnuta svjedočanstvom i porukom svetice”.

U Collevalenzi (Italija), tri godine nakon izbora, Ivan Pavao II je okupljenima rekao: “Bog me od početka moga pontifikata posebno zadužio da širim Njegovo milosrđe.”

Nešto kasnije komentirao je da će se u trenutku svoje smrti povjeriti Božjem milosrđu i Djevici Mariji. Zanimljivo papa je preminio na nedjelju Božjeg milosrđa.

Stoga je, istaknuo je otac Carlorosi, “posveta svijeta bio čin u skladu s njegovom mišlju i srcem koje je predano Božjem milosrđu kao glavnom božanskom atributu, srcu Evanđelja i temelju poruke koju prenosi sveta Faustina.”

Posvetna molitva

Molitva posvete, koju sada mole milijuni ljudi, je sljedeća:

Bože, milosrdni Oče,
koji si svoju ljubav objavio u svome Sinu Isusu Kristu
i izlio je na nas u Duhu Svetom, Tješitelju,
danas ti predajemo sudbinu svijeta i svih ljudi.

Prikloni se nama grješnicima;
izliječi našu slabost;
pobijedi sve zlo; učini da svi stanovnici zemlje iskuse tvoje milosrđe,
da u Tebi, Bože jedan i trojedini,
uvijek nalaze izvor nade.

Vječni Oče, radi bolne muke i uskrsnuća svoga Sina,
smiluj se nama i cijelom svijetu.

Amen.

Izvor: vjera.hr

Ostavite komentar

Pin It