Gospin štit

Inicijativa je vjernika – katolika, koji se u brizi za svoje sveće­nike obvezuju, u zajedništvu s Blaženom Djevicom Marijom, Majkom i Zaštitnicom svećenika, molitvom i postom te dru­gim žrtvama činiti »duhovni štit« nad pastirima koje im je Bog udijelio, kao i nad drugim Bogu posvećenim osobama.

Zamisao Gospinog štita je vrlo jednostavna i privlačna: sed­mero molitelja dogovara se između sebe da svatko od njih JE­DAN DAN U TJEDNU Presvetom Trojstvu po Bezgrešnom Srcu Marijinom, prikaže na nakanu svetosti svojega svećenika.

Ključan je pojam upravo – prikazanje. Bogu Ocu, Sinu i Duhu Svetomu svaki štitonoša osobno prikazuje, u poniznom i ra­dosnom predanju, sve molitve, žrtve, pokore, zasluge noše­nja križa (bolesti, starosti, životnih tegoba i neugodnosti…) tog jednog izabranog dana u tjednu, za svećenika kojeg izabire sama grupa.

Svakako, svećenik kojega stavljamo iza Gospinog štita i za ko­jega kao Gospini štitonoše molimo treba biti: Sveti Otac papa, naš biskup, naš župnik, duhovnik molitvene zajednice i slično.

Moguće je načiniti štit i nad svećenikom koji se nalazi u nekoj opasnosti, u kakvoj kušnji ili padu, u problemima.

Moguće je raširiti ovaj Gospin štit i nad bogoslo­vom, redovnikom, časnom sestrom, sjemeništarcem: osobito se preporuča da to učine sedmero njihovih najbližih, obitelj, rodbina ili prijatelji.

Gospinim štitom možemo duhovno obuhvatiti i cije­li samostan ili bogosloviju, novicijat i slično.

Štitonoše – molitelji obve­zuju se prikazivati svoje molitve i pokore za odre­đenog svećenika ili ostale kako je navedeno, na ne­određeno ili na određeno vrijeme. Na primjer; bit ćemo Gospin štit za vri­jeme trajanja službe do tičnog župnika, ili npr., za vrijeme formacije dotič­nog bogoslova i slično.

Svi štitonoše u grupi mole za tog jednog svećenika (redovnika, duhovno zva­nje), odnosno za tu jednu crkvenu ustanovu.

Pokaže li se da neki štitonoša želi izaći iz tjednog kruga Gospi­nog štita, traži se novi.

Molitva predanja ne obvezuje pod grijeh, riječ je o privatnom zavjetu i dobroj volji.

Štitonoša može biti baš svatko tko je tomu voljan i tko je svje­stan čina predanja.

Dakle, što je Gospin štit?

Po molitvi i pokori (kako nas Gospa poziva u Fatimi i na dru­gim mjestima ukazanja) iskazana ljubav i poštovanje, briga i duhovna potpora našem kleru, pozvanom da služi Bogu po nama, s nama i za nas.
Zato jer smo kao vjernici također ODGOVORNI za svetost naših svećenika; zato jer su danas za njih izrazito teška vre­mena i prilike; zato što nam po njima Gospodin daje samoga Sebe; zato jer milosni plodovi ove obveze izravno utječu i na nas same!

Zašto baš ovaj naziv?

Marija je Majka Isusa, Velikoga Svećenika. Njezino Prečisto Srce bdije nad Njezinim ljubljenim sinovima-svećenicima, kao i nad svim duhovnim zvanjima. Marija je uistinu sama taj ŠTIT; Njezina molitva i zagovor čine najsigurniji i naj­snažniji štit ljubavi nad Njezinom djecom od Boga pozva­nom u duhovni stalež.

Pred čime duhovne pastire i Bogu posvećene brani ovaj štit molitve i žrtve?

Gospin zagovor Njezine sinove i kćeri posvećena života štiti od napada zlih duhova, od poroka, sablazni, ovisnosti, nave- zanosti za svijet, idolopoklonstva i tjelesnosti, duhovne oho­losti i zlih sklonosti, od frustracija i životnih malaksalosti, od stalnog podlijeganja slabostima, od robovanja grijesima, od nemara prema nadahnućima Duha Svetoga, od nevjere pozivu i otpadu od same vjere i Crkve.

Što znači da postajem štitonoša?

Štitonoše nose štitove svo­jih kraljeva i vitezova. Tako i ja, postajući štitonoša svojem svećeniku, nosim molitvu i žrtvu (štit) pred Gospom, koja zasljeplju­je sotonu i brani pozvane u službu Božju. Kao štito- noša, pomažem nebeskoj Majci u zaštiti posvećenih osoba. Naša ujedinjena lju­bav prema njima, donosi pobjedu, blagoslov i rast u milosti onima za koje pri­nosimo zasluge dnevnih borbi, kao i nama samima.

Potrebno je samo:

  1. Naručiti još šest ovakvih letaka (besplatno).
  2. Pronaći još šest molitelja.
  3. Ponuditi im da zajedno nosimo Gospin štit.
  4. Odrediti dan prikazanja molitava i žrtvi, za svakoga osobno.
  5. Izabrati svećenika/redovnika/bogoslova… Nad kojim ćemo činiti štit.
  6. Zajedno prvi put izmoliti molitvu prikazanja.
    Jednom godišnje zajedno naručiti tj. prikazati sv. Misu za tog svećenika odnosno redovnicu, samostan…
  7. O postojanju Gospina štita obavijestiti odgovornog, prema donjoj adresi na kraju ovog letka.

Izađe li netko iz grupe, nije potrebno ponovno zajedno moli­ti molitvu prikazanja. Pri naručivanju sv. Mise nije potrebno imenovati svećenika.

Dobro je obavijestiti one za koje molimo o postojanju Gospi­nog štita. Ima li ljepšeg i korisnijeg dara jednom svećeniku od ove spoznaje?

Na početku dana, kojega sam odabrao, molim ovu Molitvu prikazanja:

PRESVETO TROJ­STVO, OČE, SINE I DUŠE SVETI, PO BEZGREŠNOM SRCU MAJKE MA­S RIJE, PRIKAZUJEM TI S LJUBAVLJU SVE SVOJE DANAŠNJE MOLITVE I ŽRTVE TE ZASLUGE SVIH SVOJIH DANAŠNJIH DOBRIH DJELA I POKORA, ZA SVETOST TVOGA SLUŽBE­NIKA /navedi ime/………………………… (ili: Tvoje službenice, Tvo-jih slugu, itd.) PRESVETO SRCE ISUSOVO, BUDI NJEGOVO SPASENJE! PREČISTO SRCE MARIJINO, OBRANI GA OD SVAKOGA ZLA! KRVI KRISTOVA, PREKRIJ SLUGU SVOJE­GA! SVETI BOŽJI I ANĐELI NEBESKI, ČUVAJTE GA DANAS I UVIJEK, IZMOLITE MU SNAGU U POZIVU NA ZEMLJI I VJEČNU RADOST U NEBU, AMEN.

Gospin štit možemo prikazati i prigodno: na primjer, samo u vrijeme došašća ili korizme.

Tijekom odabranog dana u tjednu, možemo moliti češće i ovaj zaziv:

Naša draga Gospo, štiti sluge Boga živoga!

Ako se prigodno ili slučajno sastanemo s ostalim štitonošama, možemo izmoliti za­jedno za našeg svećenika: Pod obranu se tvoju utječemo, sve­ta Bogorodice… Možemo se i redovito ili barem povremeno sastajati, svi ili samo dio grupe, te kao mala molitvena obitelj moliti za naše pastire, duhovnike, ispovjednike. Molitvena za­jednica Gospinog štita bila bi uistinu velika pomoć našim du­šobrižnicima!

Što moliti u dan štita?

Bilo koju molitvu, preporučujemo ipak sudjelovanje u sv. Misi, krunicu, križni put, molitvu srca, litanije, molitvu uz Sveto Pi­smo, klanjanje Presvetom Sakramentu i slično.

Što ako zaboravim Molitvu prikazanja?

Zaboravi li se molitva ujutro odabranog dana u tjednu, molit ću tijekom istoga dana kasnije, pa i navečer. Zaboravi li se mo­litva uopće, molim sljedeći dan. Bog gleda i vidi SRCE. Ako ne stignemo ili zaboravimo izmoliti ovo prikazanje, dovoljno je u srcu izreći makar jednu rečenicu: “Bože, danas sve prika­zujem za svećenika…” ili nešto drugo sličnim riječima.

Molitva zaštite

Čuvaj svećenike, molim Te, predragi Gospodine, čuvaj ih jer oni su Tvoji svećenici, čiji životi izgaraju pred Tvojim posvećenim svetištem.

Čuvaj ih jer oni su u svijetu, iako odjeljeni od svijeta; u iskušenjima zemaljskih zadovoljstava, zaštiti ih u svome Srcu.

Čuvaj ih i utješi ih u trenucima samoće i boli, kada se sav njihov život žrtvovanja za spasenje duša čini uzaludnim.

Čuvaj ih i sjeti se, Gospodine, da nemaju nikoga osim Tebe, a imaju samo ljudska srca – krhka ljudska srca.

Čuvaj ih da budu bez mrlje, kao i Hostija koju svakodnevno grle; neka svaka njihova misao, riječ i djelo donesu obilan blagoslov, dobri Gospodine.

Majko Marijo, Kraljice svećenika, moli za svećenike, svoje osobite sinove.

Ojačaj im vjeru i ljubav prema Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, da Mu se mogu obratiti za
milosti koje trebaju da vjerno žive: svoj poziv.

Donesi olakšanje, utjehu i hrabrost onima koji trpe
pod težinom križa. Podaj liubav svoga Sina gorljivost za čast slavu Božju, i za spasenje duša.


GOSPIN ŠTIT pokreće Udruga Betlehem, koja uz borbu za nerođene, poziva na brigu za svećenike, kao i na molitvu za prestanak bogopsovke. Ova je inicija­tiva pokrenuta dozvolom o. Provincijala pavlina u Hrvatskoj od 10.6.2011.

Ostavite komentar

Pin It