“POSTANI ČOVJEKOM POSTAJUĆI JEDNO S BOGOM” – SERIJA DUHOVNIH SUSRETA PO NAUKU SV. IVANA OD KRIŽA

“Shvativši što je dužna učiniti, vidjevši da je život kratak (Job 14,5), staza vječnog života uska (Mt 7,14), da se pravednik jedva spašava (1 Pt 4,18), da su stvari ovoga svijeta isprazne i varljive, da sve svršava i nestaje kao voda što protječe (2 Kr 14,14)… Upoznavši s druge strane velik dug koji ima prema Bogu jer ju je stvorio samo za sebe – zbog čega mu duguje služenje cijelog svog života – i jer ju je On sam otkupio, zbog čega mu duguje sve ostalo i odgovor ljubavi svoje volje i drugih tisuću dobročinstava… i da je velik dio njezina života otišao u vjetar… kako bi popravila toliko zlo i štetu… dirnuta strahom i nutarnjom boli srca… odričući se svih stvari, dajući se na posao, bez odgađanja i jednog dana i jednog časa, sa žudnjom i vapajem proizašlima iz srca koje je već ranjeno ljubavlju Božjom, počinje zazivati svoga Ljubljenoga i kaže:

Ah, gdje se sakri, Mili,

dok mene plač i zlo na ništa svoda?

Kao jelen u čas tili

Ti rani me i ode,

i krik moj Tebi srca ne probode.”

Sv. Ivan od Križa, Duhovni spjev, uvodna napomena

Tako sveti Ivan od Križa, veliki i mudri duhovnik, započinje svoje ključno djelo u kojemu sustavno predstavlja duhovni život: od ozbiljnih početaka do njegovih najviših vrhunaca.

Sveti Ivan od Križa nas on potiče da prepoznamo sebe u razbuđenoj duši te se odlučno zaputimo prema istinskom životu, ostvarenju svrhe našega postojanja na zemlji, punini ljudskosti. Ta se punina međutim ne doseže bez bliskog sjedinjenja s Bogom. Očovječenje i pobožanstvenjenje čovjeka se združuju u jedno i nameću kao vrhovni, jedini cilj.

Primi poziv, dragi Brate i Sestro, poziv na zajedničko otkrivanje toga puta kroz kako ga je opisao naučitelj Crkve sv. Ivan od Križa.

Prva etapa mjesečnih duhovnih susreta o toj temi bit će od sljedeće subote (24. veljače) do kraja svibnja u ukupno četiri susreta (posljednja ili pretposljednja subota u mjesecu, kako će ovdje biti objavljivano: www.karmelbm.wordpress.com/tjedni-duhovni-program).

Susreti će se sastojati od kateheza, euharistijskog klanjanja i Svete Mise. Prije kateheze molit će se Gospina krunica uz mogućnost za svetu Ispovijed.

Dragocjeno pomagalo na ovom duhovnom putu bit će nam ikonografski prikaz „Duhovnog spjeva” karmelićanki iz Libanona koji se čuva kod Svečeve groba u Segoviji, u Španjolskoj:

Zbog međusobne povezanosti i isprepletenosti sadržaja kateheza potrebno je na susretima redovito sudjelovati*. Zato se traži prijava koja se može izvršiti bilo prije prvog susreta, bilo na samom prvom susretu na e-adresu: KBMtotusTuus@gmail.com.

Dobrodošli!

* Spriječenost u dolascima samo djelomično bi se mogla nadoknaditi osobnim čitanjem i preslušavanjem snimljenog materijala, oko čega ćemo se potruditi da vam olakšamo, ali s tim ne bi trebalo previše računati.

Ostavite komentar

Pin It