Srpanj – mjesec Predragocjene Krvi, 19. srpnja

Krv Kristova oblikuje zajedništvo

Razmatranje

Čovječanstvo je često razapeto između sebeljublja i čežnje za jedinstvom, za pravom zajednicom. Grijeh razdvaja jer iz njega proizlaze oholost i zavist, mržnja i lakomost.
Krist nam je po prolijevanju svoje Krvi na križu pokazao put ka jedinstvu. Povezao je opet nebo sa zemljom i omogućio ljudima ponovno izmirenje. Krist je put k pravom i postojanom zajedništvu. Usporedba o trsu i lozama jasno pokazuje da bez njega ne može biti pravog zajedništva. Tako dugo dok njegova Krv, dakle njegova ljubav, povezuje sve mladice, one će biti povezane ne samo u jednu divnu harmoniju, nego će donijeti obilne plodove.


Čitanje (Iv 15, 1-5. 9-13)

“Ja sam istinski trs, a Otac moj – vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi roda on siječe, a svaku koja rod donosi čisti da više roda donese. Vi ste već očišćeni po riječi koju sam vam zborio. Ostanite u meni i ja u vama. Kao što loza ne može donijeti roda sama od sebe, ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa. Kao što je Otac ljubio mene tako sam i ja ljubio vas; ostanite u mojoj ljubavi. Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj. To sam vam govorio da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna. Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio! Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.”

Što je za mene zajedništvo? Koliko se trudim oko njega? Krv Kristova nas je izmirila s Bogom! Jesam li se ikad sjetio zazvati moć Krvi Kristove u poteškoćama zajedništva?

Kratka šutnja…

Molitva: Dođi, Duše Presveti…

Dođi, Duše Presveti,
sa neba nas posjeti
zrakom svoje milosti.

Dođi, Oče ubogih,
djelitelju dara svih,
dođi, srca svjetlosti.

Tješitelju tako blag,
ti nebeski goste drag,
pun miline, hlade tih.

Umornima odmore,
u vrućini lahore,
razgovore žalosnih.

Sjaju svjetla blaženog,
sjaj u srcu puka svog,
napuni nam dušu svu.

Bez božanstva tvojega
čovjek je bez ičega,
tone sav u crnom zlu.

Nečiste nas umivaj,
suha srca zalivaj,
vidaj rane ranjenim.

Mekšaj ćudi kamene,
zagrij grudi ledene,
ne daj nama putem zlim.

Svim što vjeru imaju,
što se u te ufaju,
sedam svojih dara daj.

Daj nam krepost zaslužnu
i smrt lijepu, blaženu,
daj vjekovit svima raj.

Ostavite komentar

Pin It