Fra Antonio Primorac: Zahvaliti Bogu što nam je Mariju darovao za Majku

”Osmi je dan Devetnice Kraljici Mira i okupili smo se ovdje na ovo euharistijsko slavlje kako bismo prije svega zahvalili Bogu za svaku primljenu milost, zahvalili Bogu za dar života, ali također i što nam je Mariju darovao za Majku”, kazao je večeras fra Antonio Primorac, uvodeći u misno slavlje u kojem mu je u na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorje koncelebriralo 185 svećenika, prenosi mrežna stranica Radiopostaje Mir Međugorje.

Krunicu su predmolili fra Karlo Lovrić i članovi Franjevačke mladeži Međugorje, a pod svetom misom pjevao je Mješoviti zbor sveta Cecilija iz Širokog Brijeg, a Marijin Hvalospjev – Veliča molili su vidioci Marija Pavlović-Lunetti i Ivan Dragičević.

Osvrćući se na evanđeoski ulomak fra Antonio je kazao kako svaki čovjek u sebi nosi čežnju za beskrajnim, za savršenim, za lijepim, za svetim na čiju je sliku i stvoren…

”To je čežnja za Bogom. Ta se čežnja može se ispuniti jedino u susretu s neizrecivim Bogom kojega čovjek pronalazi u molitvi i u sakramentima. Tada se srce ispunja i čovjek ostvaruje mir u svome Bogu. Srce u Bibliji označava unutarnje središte čovjeka kao duhovnog, ali i tjelesnog bića. Srce se smatra izvorom spoznaje i mudrosti, izvorom volje i djelovanja. Uzeto u tom smislu, u Bibliji srce je izvor svih čovjekovih duhovnih moći i sposobnosti. Iz srca dolazi čovjekov odgovor na Božje poticaje, koje mu On šalje u svojoj riječi i po svojoj riječi to jest Isusu Kristu. U njemu je izvor plemenitih misli, kao i najstrašnijih grijeha. Iz srca proizlazi čovjekovo djelovanje”, kazao je fra Antonio citirajući i dio iz današnjeg Evanđelja po Mateju koji kaže ”…gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce”.

Kazao je kako nas ovaj evanđeoski ulomak poziva na razmišljanje o tome gdje je naše srce, gdje nam je pogled upravljen, je li nam srce čisto i što je to blago za mene?

”Ovdje, na ovom mjestu milosti častimo našu Nebesku Majku, tražimo uvijek Njezin zagovor, molimo Joj se, želimo da nas Ona vodi, da nam Ona postane Učiteljica, a Marija je slušala Božju riječ, čuvala je svome srcu, predavala se Božjem vodstvu, jer su riječi Božje za Nju bile duh i život. Štovati istinski Blaženu Djevicu Mariju znači poput Nje prihvaćati Božju riječ i čuvati je u svome srcu, a sve ovo će biti moguće, ako čovjek bude prožet duhom molitve, jer samo ustrajnom molitvom čovjek se može potpuno otvoriti i predati Bogu”, kazao je fra Antonio Primorac, dodajući kako smo pozvani svjedočiti i uprti svoj pogled u Blaženu Djevicu Mariju i tražiti od Nje da nas učini apostolima mira u ovom nemirnom svijetu.

Pozvao je fra Antonio da prihvatimo mir koji je dar uskrsloga Krista ”kako bi uistinu mogli odisati tim istim mirom u našim srcima i biti nosioci i svjedoci mir au ovom svijetu koji mu je protivan”.

”Krist koji je mir, On je i naša nada. Krist koji živi s nama i u nama poziva nas biti dionicima Njegovoga vječnoga života. Ako nismo sami, ako je Bog s nama, štoviše ako je On i naša sadašnjost i naša budućnost, čega se bojati? Kršćaninova se nada sastoji u tome da čeznemo za nebeskim kraljevstvom, čeznemo za vječnim životom kao za svojom srećom, pouzdajući se uvijek na Gospodina i u njegovo vodstvo, oslanjajući se, ne na svoje sile, nego milost Duha Svetoga”, kazao je fra Antonio dodajući kako nas molitva kao dar Duha čini ljudima nade te drži naše srce i svijet otvorenima Bogu.

”Sjajni znak Marije, Majke i Kraljice Mira još više sjaji kada se čini da se na obzorju gomilaju žalosne sjene boli, nasilja i grijeha. Sigurnost nam je jedna – Marija prati naše korake toplom brigom, smiruje nas u času tame, u trenucima oluje. Svojom nas majčinskom ljubavlju učvršćuje. Pridignuti tom sviješću nastavljamo s punim pouzdanjem svoj hod kršćanskog života onamo kamo nas providnost vodi. Štovati Srce Isusovo, moliti se, postiti, čitati Sveto Pismo, ispovijedati se, slaviti euharistiju… Odgovoriti na ove pozive znači otvoriti se Bogu, otvoriti srce Bogu kako bi i naše srce i čitavo naše biće bilo u Nebu, bilo u Njemu koji je Život”, kazao je fra Antonio Primorac zamolivši na kraju svoje propovijedi Mariju, Zvijezdu Mora da nas vodi u susret svome Sinu Isusu i s neba čuva našu vjernost evanđelju i našu nadu, naš mir.

Ostavite komentar

Pin It