Biskup Sabino Ianuzzi: Riječ Božja jedino je jamstvo za plodonosan rad


U Međugorju je u tijeku XV. generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae). Ova skupština trajat će do 3. ožujka 2023. godine, a 28. veljače na kraju drugog dana ove skupštine svetu misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio je biskup Biskupije Castellaneta mons. Sabino Iannuzzi, franjevac koji je 2015. godine bio predsjednik UFME. U koncelebraciji su bili aktualni predsjednik UFME fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, general Reda Manje braće fra Massimo Fusarelli, apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli, međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić te još 54 svećenika, među i provincijali koji sudjeluju na generalnoj skupštini Unije Manje braće Europe, prenosi medjugorje.hr

U svojoj propovijedi mons. Iannuzzi osvrnuo se na misno čitanje u kojem prorok Izaija koristeći sliku nekih, vrlo uobičajenih prirodnih pojava, poput dažda i snijega, naviješta da je Božja Riječ “živa i djelotvorna” i, kao što potvrđuje autor poslanice Hebrejima, “oštrija je od svakoga dvosjekla mača… te prosuđuje nakane i misli srca.” (Heb 4,12)

”Ono što prorok želi naglasiti je ljepota plodnosti i životnosti ove Riječi, u usporedbi s tipičnim prirodnim procesom kiše. Kao što zemlja pati zbog nedostatka vode, tako se i ljudsko postojanje, bez onoga što izlazi iz Božjih usta, pretvara u neplodnu pustinju”, kazao je biskup Iannuzzi koji se osvrnuo i na današnje stanje u društvu.

”Mi svakako živimo plodove sekularizacije i u određenim segmentima dekristijanizacije u zapadnom svijetu; još uvijek trpimo plodove pandemije koja nas je tako dugo sprječavala u obavljanju naših uobičajenih evangelizacijskih aktivnosti; još uvijek smo svjedoci plodova sukoba u Ukrajini, koji je u Europu ponovno donio smrt, patnju, podjele, i zbog toga s ovog mjesta uzdižemo molitveni vapaj za mir i “zaustavite uporabu oružja”… Ali današnja nas liturgija podsjeća, da Riječ Gospodnja ne djeluje u nama bez plodova i zato se uvijek moramo uskladiti s njom, jedinim jamstvom za plodonosan rad, za istinski djelotvorno poslanje”, kazao je mons. Ianuzzi podsjetivši na to kako nas ”prorok Izaija poziva da preduhitrimo Gospodinove želje, da više slušamo Njegove želje u molitvi, u zazivima: Neka bude volja Tvoja! Da to više slušamo, nego svoje strahove i napore, jer Bog dovršava ono što želi i oslobađa nas od svih tjeskoba”.

”Isus nam u evanđelju govori da u molitvi ne smijemo blebetati puno riječi, kao pogani koji vjeruju da će biti uslišani s mnoštvom riječi”, kazao je biskup Iannuzzi, potičući da se ”odvažimo i djelujemo, pouzdajući se u ljubav i providnost Boga koji je Otac”.

”I na današnji dan, kada nam liturgija daje molitvu Oče naš koju Isus poučava učenike na gori, utirući put blaženstava, želim vam povjeriti ono što je sveti Franjo zatražio u svome Tumačenju:

„Budi volja tvoja, kako na nebu tako i na zemlji: da te svim srcem ljubimo, uvijek o tebi razmišljamo, svom dušom uvijek tebe žudimo; svim svojim umom sve svoje želje tebi upravljamo, tvoju slavu u svemu tražimo i svom svojom snagom, sve svoje sile i nagnuća duše i tijela trošimo kao prinos tvojoj ljubavi i ničemu drugome; i da bližnje svoje ljubimo kao same sebe privlačeći ih sve svom snagom ​​tvojoj ljubavi, radujući se zbog dobra drugih kao zbog svoga, a u zlu pateći u zlu s njima i nikome ne nanoseći nikakve uvrede“. Amen!”, zaključio je mons. Sabino Iannuzzi.

Ostavite komentar

Pin It