Pozdrav biskupa Palića na Generalnoj skupštini Unije Manje braće Europe

Prenosimo u cijelosti pozdrav mostarsko-duvanjskog biskupa Petra Palića na XV. generalnoj skupštini Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae) 28. veljače 2023. u Međugorju. (IKA)

Preuzvišeni Apostolski nunciju u BiH, preuzvišeni Apostolski vizitatore za župu Međugorje, poštovani oče Generale reda Manje braće o. Massimo, provincijale fra Jozo, poštovani fra Miljenko, predsjedniče Unije! poštovana braćo, duhovni nasljedovatelji sv. Franje Asiškoga!

Radost mi je što Vas kao dijecezanski biskup mogu pozdraviti u župi sv. Jakova ovdje u Međugorju. Nalazite se u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, koja je zajedno s Trebinjsko-mrkanskom biskupijom povjerena pastoralnoj brizi mostarsko-duvanjskoga biskupa i koja je trenutačno po broju vjernika katolika najveća u Bosni i Hercegovini (u obje biskupije imamo oko 180.000 katolika).

Nalazite se u biskupiji koja ima svoje radosti i nade, žalosti i tjeskobe, uostalom kao i svaki dio Crkve Kristove. U njoj se skoro 100% pripadnika hrvatskoga naroda deklarira katolicima, u kojoj vjernici još uvijek slave sakramente, pohađaju svetu misu, sudjeluju u raznim pobožnostima i duhovnim pokretima. U biskupijama djeluje oko 140 svećenika, dijecezanskih i redovničkih i oko 120 redovnica nekoliko različitih družbi.

Ova biskupija, nažalost, još uvijek ima otvorene i nezaliječene rane nesloge i razdora zbog neodgovornosti pojedinaca, čije je shvaćanje redovništva, ekleziologije i unutarcrkvenih odnosa svakom iskrenom katoliku neshvatljivo.

Pozdravljam Vas kao biskup Crkve, koja, koncilskim rječnikom i riječima pape Franje, korača naprijed „između progona ovoga svijeta i Gospodinove utjehe…između Križa i Uskrsnuća.“

Ovaj kratki pozdrav zaključit ću događajem iz Franjina života, koji vam je zasigurno dobro poznat, a mene uvijek iz njegova života iznenadi nešto novo.

Budući da su nakon početka zajedničkog života Franjo i braća svojim načinom života zadirali izvan nadležnosti Crkve i svih stanovnika Asiza, a to bi moglo izazvati probleme, biskup Guido je savjetovao Franju i njegovu skupinu vjerne braće da odu u Rim papi Inocentu III. kako bi odobrio prvo kratko Pravilo novoga Reda manje braće. Franjo je diktirao, a fra Leon zapisivao.

Veoma dobro su Vam poznate ove riječi kojim je sv. Franjo došao pred Papu:

„Mi sljedbenici sestre Siromaštva zvani Manja braća okupili smo se da živimo u apsolutnoj poslušnosti jedni drugima, da slijedimo Gospodina u njegovu siromaštvu…“

Franjo završava riječima:  „Uvijek ćemo slušati svećenike, biskupe, kardinale i Papu.“

Tako sv. Franjo pred papom Inocentom III.

Preporučam u Vaše molitve sve naše vjernike, svećenike i redovnike koji žive u ovim biskupijama.

A za sve vas molim iskreni i čisti Franjin duh, kako biste svojim životom dali svijetu i Crkvi ono što je Franjo želio i na taj način pomognete izgradnji i današnje Crkve.

Hvala na pozornosti

✠ Petar Palić
mostarsko-duvanjski biskup

Ostavite komentar

Pin It