Papina blizina žrtvama tragedija i pozdrav hrvatskim hodočasnicima

Papa Franjo se nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja, u nedjelju 26. veljače 2023., u Vatikanu, spomenuo tragedija u Svetoj Zemlji, Ukrajini, Burkini Faso, Siriji i Turskoj, javlja Vatican News.

Papa se na Prvu korizmenu nedjelju, nakon Angelusa spomenuo tragičnih zbivanja u raznim dijelovima svijeta. Najprije se osvrnuo na Svetu Zemlju gdje je u srijedu 22. veljače, u izraelskom napadu na Nablus, potaknutom ubojstvom jednoga izraelskog vojnika, poginulo 11 Palestinaca.

„Iz Svete Zemlje i dalje stižu bolne vijesti: mnoge su osobe ubijene, među njima i djeca… Kako zaustaviti ovu spiralu nasilja? Ponovno pozivam da dijalog prevlada nad mržnjom i osvetom te molim Boga za Palestince i Izraelce da uz pomoć međunarodne zajednice pronađu put bratstva i mira.“

Put mira u Burkini Faso

Među ostalim, Sveti Otac izrazio je zabrinutost i za Burkinu Faso, u kojoj se nastavljaju teroristički napadi. Prošlih dana je u napadu, za koji je odgovornost preuzeo tzv. ISIS, poginulo oko 50 vojnika, a u zračnom protunapadu, na koji se kao odgovor odlučila vlada, ubijeno je oko 160 terorista.

„Pozivam na molitvu za stanovništvo te drage zemlje, da nasilje koje su pretrpjeli ne prouzroči da izgube povjerenje u put demokracije, pravde i mira.“

Bol Ukrajine, Sirije i Turske

Godinu dana nakon eskalacije rata u Ukrajini, Papa je potaknuo na svjesnost o onomu što se u toj zemlji događa, kao i u Siriji i Turskoj, koje je 6. veljače pogodio jaki potres.

„Ne zaboravimo tragediju rata u Ukrajini, već godinu dana rata. I ne zaboravimo bol sirijskog i turskog naroda zbog potresa.“

Pozdrav hrvatskim hodočasnicima

Nakon apela papa je pozdravio hodočasnike među kojima i one iz Hrvatske.

Na kraju se spomenuo 50. obljetnice ustanovljenja Talijanske udruge za donaciju organa, tkiva i stanica (AIDO), osnovane 26. veljače 1973. u Bergamu, te joj zahvalio za njezino zauzimanje za solidarnost.

„Pozivam vas da nastavite promicati život kroz doniranje organa.“

Pozdravio je i one koji su na Trg sv. Petra došli povodom Međunarodnoga dana rijetkih bolesti, od kojih trpi 300 milijuna ljudi u svijetu.

„Ponovno ohrabrujem udruge oboljelih i članove obitelji. Neka, osobito djeci, ne manjka naše blizine da osjete Božju ljubav i nježnost.“

Preuzeto s ika.hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It