Don Damir Stojić predvodio Stepinčevo u najbrojnijoj hrvatskoj zajednici izvan domovine

Ovogodišnja proslava Stepinčeva, zaštitnika Hrvatske katoličke župe München, započela je trodnevnom duhovnom obnovom koja je održana od 9. do 11. veljače u kapeli blaženog Alojzija Stepinca.

Duhovna obnova koju je predvodio don Damir Stojić iz Zagreba organizirana je pod motom “Stepinac – Životni put sve do mučeništva”, a privukla je veliki broj hrvatskih vjernika iz ove bavarske metropole.

Teme duhovnih nagovora bile su: “Tko sam ja? Stvoreni i otkupljeni od Boga”, “Kamo odlazim? Smisao života i postojanja” i “Poziv na svetost. Biti u svijetu, ali ne od svijeta”. Pjevanje su kroz tri večeri animirali članovi Zbora mladih Frame HKŽ-a München.

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Mihaela u središtu Münchena hrvatski vjernici su u nedjelju proslavili blagdan nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Okupilo se preko dvije tisuće hrvatskih vjernika iz glavnog bavarskog grada, uz sudjelovanje članova župnog vijeća HKŽ-a München. Događaju je prisustvovao i Vladimir Duvnjak, generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu.

Don Damir Stojić je u suslavlju s fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ-a München i đakonom Ivicom Viskovićem, predslavio svetu misu koja je započela svečanom procesijom…

“Kada je Alojzije Stepinac 10. veljače 1960. godine preminuo u Krašiću, komunisti su mislili da je gotovo i da su konačno mirni. Međutim, oni su shvatili da im je sada kada je mrtav opasniji nego dok je bio živ na zemlji. A zašto? Zato kada se umre u Bogu i istini ulaziš u nebo, a kada si u nebu zagovaraš, a kada zagovaraš onda nebo djeluje na zemlji. Zato mi imamo svog nebeskog zaštitnika. Molimo se njemu, braćo i sestre, da možemo govoriti istinu, da možemo biti katolici bez kompromisa, da možemo ljubiti našu Crkvu, trpjeti zbog Crkve i istine, ljubiti svoj hrvatski narod, ali najvažnije da možemo govoriti istinu i opraštati”, naglasio je don Damir Stojić.

U procesiji su nošene relikvije blagopokojnog kardinala i blaženika koje se od 2007. godine čuvaju u ovoj velikoj hrvatskoj iseljeničkoj zajednici. Sudjelovali su folkloraši iz skupine fra Andrija Kačić Miošić i ministranti. Misno slavlje uljepšali su članovi mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih pod ravnanjem s. Nikoline Bilić.

Na kraju euharistijskog slavlja fra Petar Klapež čestitao je svim prisutnim vjernicima blagdan zaštitnika župe te se zahvalio don Damiru na spremnosti predvoditi duhovnu obnovu i proslavu zaštitnika župe. Izrazio je zahvalnost i članovima župnog vijeća, ministrantima, folklorašima, kao i članovima mješovitog crkvenog zbora i orkestra mladih, – prenosi dijaspora.hr

Ostavite komentar

Pin It