Papa Franjo na misi na Čistu srijedu: Pepeo nas podsjeća na istinu o nama samima

Papa Franjo predvodio je misu na Pepelnicu, 22. veljače, u rimskoj bazilici svete Sabine, prenosi Vatican News.

Obred pepeljenja označava početak „povratka” Bogu, rekao je papa Franjo u homiliji na misi na Čistu srijedu. Sveti je Otac objasnio da je pepeljenje poticaj kako na povratak istini o sebi, tako i na povratak Bogu te braći i sestrama.

„Pepeo nas podsjeća tko smo”, rekao je Rimski biskup, podsjećajući na „bitnu istinu naših života: da je samo Gospodin Bog i da smo mi djelo njegovih ruku”. Korizma, dakle, postaje vrijeme prisjećanja da se oslanjamo na Boga, a u isto vrijeme da se odbaci „pretvaranje da smo samodostatni”.

Govoreći potom o povratku Bogu i braći i sestrama, Papa je kazao kako odbacivanjem svake pretpostavke samodostatnosti i svih oblika idolopoklonstva sebi, može se početi učiti da je „život odnos koji primamo od Boga i naših roditelja”, te da je uvijek moguće oživjeti i obnoviti odnose „zahvaljujući Gospodinu i onih koje on stavlja uz nas”.

„Korizma je, dakle, vrijeme milosti kada možemo ponovno izgraditi svoj odnos s Bogom i s drugima, otvarajući svoja srca u tišini molitve i izlazeći iz tvrđave svoje samodostatnosti”.

Naposljetku, papa Franjo podsjetio je vjernike na važnost milostinje, molitve i posta, koji se uobičajeno potiču u korizmi. „Ipak, kao što smo čuli u evanđelju”, istaknuo je Papa, „Isus nas upozorava da to moraju biti djela koja izražavaju obnovu našeg srca, a ne samo vanjski obredi”.

Prečesto, upozorio je, „naše geste i obredi nemaju utjecaja na naše živote, nego ostaju površni”. Međutim, ako čovjek ostane ponizan pred Bogom, „milostinja, molitva i post neće ostati samo vanjski prikazi, nego će izraziti ono što doista jesmo: djeca Božja i braća i sestre jedni drugima”.

Papa Franjo zaključio je svoju propovijed poticajem da „pognemo glave, primimo pepeo i rasvijetlimo srca“, te neka se krene putovima milosrđa, molitve i posta.

„Nemojmo zanemariti milost ovog svetog vremena”, rekao je, „nego uperimo svoj pogled u križ i krenimo, velikodušno odgovarajući na snažne poticaje korizme”. Na kraju korizmenoga hoda, „susrest ćemo se s većom radošću Gospodina života koji nas jedini može podići iz našeg pepela”, zaključio je papa Franjo, a prenosi Vatican News. 

Ostavite komentar

Pin It