Dva brata i jedna sestra – tri duhovna blagoslova jedne obitelji

Braća Nathan i Isaac Webb te njihova sestra Nancy odrasli su u četrnaesteročlanoj australskoj obitelji Paula i Fione Webb, katolika koji su svoju djecu od malena podizali u živoj vjeri.

Braća Nathan i Isaac Seraphin Webb te njihova sestra Nancy odrasli su u četrnaesteročlanoj australskoj obitelji Paula i Fione Webb, katolika koji su svoju djecu od malena podizali u živoj vjeri. Od devet sinova i tri kćeri, troje ih je osjetilo i odazvalo se Božjem pozivu, od kojih je posljednji Isaac Seraphin koji je prošle godine položio prve zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti u Redu manje braće kapucina.

Kako prenosi Catholic Leader, fra Isaac je tom prilikom u crkvi Anđela čuvara u Wynnumu rekao da se osjeća blagoslovljenim što je ondje sa svojom braćom kapucinima i svojom obitelji, uključujući sestru Rose Patrick O’Connor (rođenu sestru Nancy), svećenika o. Nathana Webba (brata) i još sedmero braće i sestara koji su bili prisutni toga dana.

Nakon godine novicijata u Kaliforniji, njegov sljedeći korak bio je odlazak u Melbourne na studij kako bi nastavio svoje vrijeme razlučivanja s kapucinima.

“Jednostavnost i autentičnost u življenju evanđelja su ono što me stvarno privuklo karizmi (kapucina)”, rekao je fra Isaac.

“Dok sam odrastao i uočavao neke podjele u Crkvi, pomislio sam: zašto jednostavno ne možemo biti samo katolici? Samo duboko živjeti vjeru! Mislim da sam to vidio u braći kapucinima i u spisima (sv.) Franje.”

Na početku svog razlučivanja fra Isaac nije znao za pisanu ostavštinu sv. Franje.

“Onda sam počeo čitati njegove spise, a on je napisao poprilično… nije baš da sam otkrivao nešto novo, otkrivao sam svoju već artikuliranu želju.”

Kako je posvjedočio, od mladosti je osjećao privlačnost redovničkom životu, a tijekom odrastanja bio je nadahnut primjerom svojih roditelja, ali i primjerom sestre Rose i Nathana koji su se također odazvali Božjem pozivu.

Fra Isaac Webb također je istaknuo da su obiteljska krunica i molitva liturgije časova važni aspekti tog primjera.

“Svakodnevna obiteljska molitva pomogla mi je da uvidim da molitva nije nešto što činite izvan svog doma, da ne idete moliti samo u crkvu, već je ona sastavni dio katoličkog života”, kazao je.

“Također mi je bio jednostavan korak prelazak u redovničku zajednicu jer sam to već na sličan način i činio – molili smo liturgiju časova, živjeli smo u zajednici.”

Prisjetio se i kako je čitao o životima svetaca, a posebno o životu dominikanca sv. Martina de Porresa i njegovu životu sebedarja.

“To me je doista zapalilo zbog jednostavnosti življenja vjerskog života”, rekao je.

Prije nego što se pridružio kapucinima, radio je tri godine kao čuvar zemljišta studirajući krajobraznu arhitekturu.

“To je nešto što još uvijek volim i rado se time bavim u mnogim samostanima gdje god boravim“, pojasnio je kazavši da mu je rad također ostavio dovoljno vremena za razmišljanje i da mu je pomogao u razlučivanju.

“Sjedeći na kosilici osam sati dnevno, nema puno posla osim molitve, kontemplacije i mnogo vremena za razmišljanje. To je bilo sjajno u mom razlučivanju.”

Značajan dio njegove postulature činilo je i razlučivanje vjerskog imena koje je uzeo kao Serafin.

Jedan kapucinski svetac iz 17. st. zvao se sveti Serafin od Montegranara. Fra Isaac je pročitao njegovu biografiju i osjetio poveznicu s njim.

“Nikada nije naučio čitati i pisati, samo je živio životom jednostavnosti, ustrajnosti u kušnjama i velik dio njegova života odjeknuo je u meni”, kazao je.

Osjetio je jedinstvenu vezu sa svojom obiteljskom tradicijom.

“Kad god je mama iščekivala rođenje nas djece, uvijek bi nam dali ime prije nego što bismo se rodili i pošto nisu znali je li dječak ili djevojčica, samo bi nam dali neko ime da nas mogu zvati, a moje ime je bilo ‘Baby Angel.’ Sada, uzimajući ime Serafin, nisam uopće to povezao s tim sve dok nisam odlučio uzeti to ime.”

Serafin je ime preuzeto od Serafima koji, prema hijerarhiji anđela sv. Tome Akvinskog, zauzima najviše mjesto među zborovima anđela i izgara od ljubavi i blizine Božje.

“Doista sam se tako zvao prije nego što sam se rodio – i kao što kaže Psalam 139: ‘Prije nego što te oblikovah u majčinoj utrobi, ja te znadoh’.”

“Nosio sam to ime na neki način, i neznajući, cijeli svoj život.”

Isaacov brat Nathan Webb zaređen je za svećenika u katedrali sv. Patrika, Toowoomba, u lipnju 2022., a sestra Nancy Webb sada je s. Rose u Družbi sestara života, mlade redovničke družbe iz New Yorka čiji broj neprestano raste.

Preuzeto s hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It