MJESECI U MOLITVI Veljača je za… Svetu Obitelj

Vrijeme kroz godinu je liturgijsko razdoblje označeno zelenom bojom kao simbolom nade i života, a ove godine prožima cijeli mjesec veljaču, u kojem nas Crkva poziva i na pobožnost Svetoj Obitelji.

Premda je najkraći mjesec u godini, veljača je bogata liturgijskim aktivnostima. Na blagdan sv. Blaža vrši se blagoslov grla, na Gospu Lurdsku je prikladno podijeliti sakrament bolesničkog pomazanja, a na dan sv. Valentina zaljubljeni razmjenjuju znakove pažnje. Raduje nas i spomendan bl. Alojzija Stepinca…

Dobar primjer…spasa vrijedi!

Drugoga dana drugog mjeseca slavi se blagdan Prikazanja Gospodnjeg, koji se naziva i Svijećnica jer se tada blagoslivljaju svijeće. Josip i Marija su, prema propisima, četrdeset dana nakon rođenja donijeli dijete Isusa u Hram da ga prikažu Bogu. Taj događaj povezuje božićno i uskrsno vrijeme. Isus je još maleno dijete na majčinim rukama, a već se prinosi u hramskoj žrtvi.

Crkva nam u veljači pred oči stavlja i primjer Svete obitelji: Isusa, Marije i Josipa, posvećujući im cijeli mjesec. Posebna pobožnost Svetoj Obitelji počela se širiti u Kanadi i Francuskoj u 17. stoljeću, a službeni blagdan prvi je put ustanovio papa Lav XIII. 1893. godine. Prema njegovim riječima: »Ništa nije spasonosnije ni djelotvornije za kršćansku obitelj od razmatranja primjera Svete obitelji, koja je savršeno i potpuno utjelovila vrline obiteljskog života«.

Obiteljska molitva – najbolja proslava!

Svaka je obitelj mjesto povezivanja s Bogom i bližnjima, po čvrstim vezama nesebične ljubavi i pomaganja. Od Svete Obitelji učimo se biti otvoreni Božjim darovima i Božjem vodstvu, svladavati kušnje i izmiriti se nakon nesuglasica. Puno je prijetnji obiteljskoj sreći i zajedništvu, i baš zato smo pozvani ugledati se na Svetu obitelj, od nje učiti i u nju se uključiti molitvom.

Najbolji način kako proslaviti cijeli mjesec sa Svetom Obitelji je moliti u vlastitom domu u obiteljskom zajedništvu, djeca i roditelji, i svi ukućani. Oni koji to već čine, mogu ovoga mjeseca u zajedničke molitve uključiti i posebnu molitvu za posvetu obitelji. Sasvim je sigurno da je Isus sa svojim zemaljskim roditeljima molio psalme iz Biblije pa jedna od ideja može biti i odabrati za svaki dan u mjesecu jedan psalam, i uvrstiti ga u obiteljsku molitvu.

Svi na naročito putovanje!

Sveta je obitelj morala mnogo putovati. Prvo u Betlehem gdje se Isus rodio. Zatim su bježali u daleki Egipat da bi zaštitili Isusa, pa onda u Nazaret gdje im je bila kuća, a znamo da su i svake godine hodočastili u Jeruzalem. Poput njih, pokušajte organizirati obiteljsko putovanje ali ne u kino ili kazalište, već u neko sveto mjesto, crkvu u kojoj niste bili ili u obližnje poznato svetište.

Među brojnim poukama Svete Obitelji za nas, važna je ona o radu i odgovornosti. Sveti Josip kao glava obitelji marljivo je radio, a u poslu tesara pomagao mu je i Isus, dok je Marija bila zauzeta brigom za dom. Od njih učimo da služeći obitelji primamo Božji blagoslov. Blagoslov obitelji za koji moli svećenik kada u Božićnom vremenu posjećuje stanove, bit će djelotvoran jedino ako i mi, djeca i odrasli, budemo molili i radili za zajedničko dobro.

MOLITVA SVETOJ OBITELJI

Povodom pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 2011. godine naši biskupi objavili su sljedeću molitvu, koju predlažemo moliti u mjesecu posvećenom Svetoj Obitelji:

Gospodine Bože, izvore života i ljubavi, blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji.

Molimo te da našim obiteljima daješ snagu za velikodušno prihvaćanje dara života. Obiteljske domove ispuni svojim Duhom, da budu mjesta molitve i kršćanskih krjeposti, uzajamnoga poštivanja, nesebičnosti i opraštanja, te osjetljivosti za potrebe bližnjih.

Sve nas ispuni životnom radošću, da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve i da ti – po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa – služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu, koji s tobom u Duhu Svetome živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.

Preuzeto s glaskoncila.hr

Ostavite komentar

Pin It