ČESTITKA GENERALNOG MINISTRA ZA BOŽIĆ 2022.

Svoj manjoj braći Reda

Kontemplativnim sestrama naše obitelji

Braći i prijateljima našega Reda

Draga braćo i sestre, Gospodin vam dao mir!

Ovaj nas Božić tjera da se osvrnemo na 800 godina Božića u Grecciu, koju ćemo proslaviti 2023. godine. U njemu, između radosti, noći i siromaštva mjesta, prepoznajemo znakove svjetla i znakove tame.

«I približio se dan veselja, došao je dan klicanja. Iz mnogih mjesta pozvana su braća. Muškarci i žene onoga kraja prirediše prema svojim mogućnostima svijeće i zublje da bi rasvijetlili noć koja je blistavom zvijezdom rasvijetlila sve dane i godine. Napokon je došao svetac Božji. Kad je vidio da je sve pripravljeno, obradovao se. Pripravljene su jaslice, donesena je slama, dovedeni su vol i magarac. Čast se ondje iskazivala jednostavnosti, uzvisivalo se siromaštvo, preporučivala se poniznost, a Greccio kao da postade novi Betlehem».

Svjetlo Božića i osamstote obljetnice Greccia dolazi u mračno vrijeme, vrijeme u kojem je mir ugrožen, u Ukrajini i u ostatku svijeta gdje ima mnoštvo sukoba, od Bliskog istoka do mnogih afričkih zemalja, od Kariba do Srednje i Južne Amerike, od Azije do Oceanije. Mnoga naša braća i sestre žive u tim ratnim krajevima i borave među i s ljudima, osobito siromašnima.

Danas, više nego ikada, vapimo s Jeremijom: «Očekivali smo mir, ali nema dobra, vrijeme ozdravljenje, al’ evo užasa!» To je vapaj mnogih ljudi; želimo da taj vapaj postane i naš dok ga upućujemo Bogu: on ima moć trgnuti nas iz naše lijenosti i rastresenosti, potaknuti nas na novo djelovanje i razmišljanje.

Ovim vapajem, s Franjom, pripremamo se za Božić: «Htio bih se prisjetiti tog Djetešca koje je rođeno u Betlehemu te, na neki način, tjelesnim očima sagledati nevolje u kojima se nalazio zbog nedostatka stvari potrebnih za novorođenče; kako je bio položen u jasle i kako je ležao na sijenu između vola i magarca».

Gledajući svjetlo, zajedno s tamom noći Greccia i Betlehema, možemo se pridružiti vapaju mnogih ljudi koji zazivaju mir i nadu: ne radi se o nikakvom anestetiku, već o načinu čitanja znakova vremena i prepoznavanju, u tami ovog dramatičnog časa, znakove života koji je svjetlo ljudima, svjetlo koje svijetli u tami, čak i ako ga oni ne žele.

Božićna, osamstota obljetnica Greccia, prilika je za naviještanje svjetla evanđelja u ovim mračnim vremenima. Kako? Logikom utjelovljenja kažemo Bogu da mi moramo voljeti zemlju. Bog s ljubavlju gleda na svijet u krizi i zato daje svoga Sina te nam u vjeri omogućuje da upravo u današnjem svijetu prepoznamo više otvorenih, nego zatvorenih vrata, više prilika, nego znakova smrti.

Evo nekoliko znakova svjetla i mogućnosti koje mogu vidjeti u današnjem vremenu.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za novi susret s Onim koji je za nas postao siromahom. Ovo vrijedi za sve pa tako i za naša bratstva, koja trebaju duboku i hitnu reformu ako žele imati životnu i vjerodostojnu budućnost u našem vremenu.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je da se obnovi vjera i karizma riječima koje u sebi nose ono što je najbitnije i djelima koja to pokazuju i to preko novih odnosa. Franjo ide u Greccio sa svojom braćom, sa seljacima i sirotinjom, s gospodarem mjesta, bez ikakvih prepreka.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za slušanje evanđelja mira što je kriterij da se može promišljati vjera u Isusa Krista kao uspomena i proroštvo, da se tumači na nov, dinamičan i kreativan način naša karizma braće i sestara, kontemplativaca, malenih, blagih i mirotvoraca.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za njegovanje dijaloga: rat u Ukrajini pokazuje uznemirujuću i bolnu suprotnost između kršćanskih Crkava. Ovdje se raskrinkava lice moći koja instrumentalizira religije, koje ne mogu biti „instrumenti kraljevstva“.

Kriza ovog mračnog vremena prilika je za njegovanje teorije i prakse nenasilja koja ima duboke evanđeoske i franjevačke korijene, koje treba produbiti i među nama.

Draga braćo i sestre!

Svetkovinom Bezgrešne Djevice, u srcu došašća, zajedno se pripremamo doživjeti svijetli i mračni Božić, kao u Betlehemu, gdje se prijeti novorođenom Djetetu, i kao u Grecciu, u koji nas Klara poziva da promatramo: «pažljivo početak tog zrcala, tj. siromaštvo onoga položenoga u jasle i povijenoga u pelene. O čudesne poniznosti, o zapanjujućeg siromaštva! U jaslama leži Kralj anđela, Gospodar neba i zemlje».

Primimo ovaj dar odozgor jer «kao što zemlja rađa svojim biljem i kao što vrt čini da klija sjeme, tako će Gospodin Bog učiniti da iznikne pravednost i hvala pred svim narodima».

Svjedoci smo da je mir dar prije nego što bi bio naše djelo i zato surađujemo s Gospodinom kako bi procvala punina života kojeg On želi izliti na svakoga.

U tom duhu upućujem svima svoje bratske želje za sveti Božić i sretnu Novu 2023. godinu, početak franjevačke obljetnice. Ovaj pozdrav dolazi u različitim kontekstima i situacijama u kojima živimo. Neka to bude Božić u kojemu, u molitvenom iščekivanju, možemo s mnogima zavapiti:

«Rosite, nebesa, odozgo i oblaci daždite pravednošću. Neka se rastvori zemlja da procvjeta spasenje, da proklija izbavljenje! Ja, Gospodin, sve sam to stvorio».

Vaš brat i sluga

Fra Massimo Fusarelli, ofm

Generalni Ministar

Preuzeto s franjevci.info

Ostavite komentar

Pin It