“FALJEN ISUS, OČIĆI, BOŽIĆNO JE VRIME!”

Tradicija Crkve u Hrvata uistinu obiluje raznovrsnim lijepim običajima čijim se obdržavanjem čuva i identitet ovoga naroda. Posebnost su dakako adventski i božićni običaji zbog same radosti koju sa sobom nosi svetkovina Rođenja Gospodnjega.

Među ovim običajima koji odlikuju vrijeme došašća su i: Materice koje se obilježavaju na Treću nedjelju došašća, poznatu i kao Gaudete ili Radujte se, te Očići koji potom slijede na Četvrtu nedjelju došašća. Spomenimo kako se uz njih veže i sličan običaj – Djetinjci koji budu na Drugu nedjelju došašća.

“Faljen Isus, Očići, božićno je vrime!”

Materice, kako smo već spomenuli, prate Očići, još jedan predbožićni običaj koji se upriličuje na Četvrtu nedjelju došašća, a ima dugu tradiciju. Svodi se na čestitanje muškarcima u obitelji i bližem susjedstvu.

To je sada “muški dan” kada se muškarci „cine“ ženskima, a ponajbolje momci djevojkama. Dolazi u nedjelju pred sami Božić pa je običaj prožet predbožićnim raspoloženjem i radosnim iščekivanjem. Na taj dan sastaju se kod mise momci i djevojke.

U nekim krajevima je običaj da djeca vežu svoje očeve pa da ih oni kasnije “otkupljuju” već spremljenim uštipcima i kolačima, odnosno prigodnim darovima.

Primjerice, zanimljive radnje vezane uz ovaj običaj dolaze iz Livna, a karakteristične su i za Dalmaciju i Hercegovinu. Tako bi na taj dan djeca, kao i na Materice, uzela malo konopca i rano ujutro išla „višat“ očeve. Za razliku od majki, koje su za otkup obično davale orahe i lješnjake, očevi su se otkupljivali najčešće sušenim mesom – pečenicom ili kobasicom koje bi za taj dan skinuli s tavana. Obično „otkupninu“ ne bi dali odmah kada bi djeca zatražila kako bi bilo zanimljivije te kako bi se s njima malo „priknađali“, te kako bi ih oni pokušali “objesiti”.

Prigodni pozdrav koji bi djeca na brzinu izrecitirala glasi:

“Faljen Isus, Očići, božićno je vrime!

Mi smo došli samo tražit otkupljenje,

Pođite na tavan donesite mese,

Ako nije suvo otvorite kese,

Ako ništa nema, višanje se sprema!“

Očići su također prigoda da se muškarci i međusobno počaste, uglavnom nekom dobrom kapljicom ili kojom gastronomskom delicijom. Ipak, ovaj dan posebno je drag najmlađima jer čestitaju svim znanim muškarcima, nakon čega se oni „otkupljuju“.

No, sve u svemu, bilo o kojemu običaju da je riječ, važno je da se isti njeguju kako u zaborav ne bi palo ono što ima neprocjenjivu vrijednost za jedan narod, a to je njegova tradicija kao dio njegova identiteta.

Izvor: nedjelja.ba

Ostavite komentar

Pin It