POBOŽNOST PREMA SV. MARAVILLAS U SVIJETU

Sveta Maravillas od Isusa je već za života bila dosta poznata, posebice po apostolskim djelima milosrđa i svom ljubaznom karakteru. Redovnice iz Karmela u Escorialu svjedoče da je bila sveta i prije nego li je odjenula redovnički habit. Osnivajući deset samostana bosonogih karmelićanki u Španjolskoj te jedan u Indiji, stekla je puno poznanstava koji su nakon njezine smrti svjedočili da je umrla na glasu svetosti te su molili za njezin zagovor odmah nakon njezine smrti.

Iako se pobožnost prema svetoj Maravillas od Isusa na poseban način gaji u samostanima koje je ona osnovala, danas je ime svete Maravillas od Isusa obišlo gotovo čitav svijet. Karmel u Aldehueli gotovo svakog dana prima pisma, odnosno svjedočanstva, o uslišenim molitvama po zagovoru svete Maravillas iz brojnih država. Među njima su, naravno, najbrojnija svjedočanstva iz same Španjolske (od Burgosa, Madrida, Avile, Barcelone, Granade do Kanarskih otoka i Tenerifa). Zatim slijede zemlje španjolskog govornog područja među kojima se najviše ističu: Argentina, Čile, Urugvaj, Peru, Kuba, Kolumbija, Kostarika, Portoriko, Venezuela, Ekvador, Panama i Meksiko.

Mnogobrojna su i svjedočanstva iz Brazila, Haitija, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država (posebice iz područja gdje žive Latinoamerikanci). U dosta manjem broju slijede svjedočanstva iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Irske, Poljske, Slovačke, Austrije i Njemačke. Zanimljivo je da, zahvaljujući misionarima, ima svjedočanstava i iz Afrike, Indije, Gruzije te Japana, a odnedavno su sve brojnija i svjedočanstva iz Lijepe Naše.  

Svjedočanstva su često popraćena različitim vijestima o osnivanju župa sv. Maravillas od Isusa, podizanju njezinih kapelica i kipova, izradi slika i sličica, tiskanju knjiga i časopisa, molitvenika, devetnica i dr.

Bosonoge karmelićanke iz Aldehuele su u svom časopisu „Santa Maravillas de Jesusˮ izdvojile samo neke, budući da im je, kako kažu, nemoguće sabrati tolika svjedočanstva koja primaju, kao ni sve oblike širenja pobožnosti prema svetici. 

***

Dana 11. prosinca 2007., na spomendan sv. Maravillas od Isusa, u Župi sv. Sebastijana u Madridu (gdje je svetica krštena) blagoslovljena je oltarna slika sv. Maravillas od Isusa (djelo D. Ricarda Sanjuana) ispod koje se nalazi svetičina relikvija.   

***

Dana 28. studenog 2006. na Haitiju se počela graditi skromna kapelica svete Maravillas. Pobožnost prema svetici u toj zemlji pokrenuo je argentinski pukovnik E. Kearney, a tamošnji svećenici su je proglasili zaštitnicom svih majki. Njezinom zagovoru posebno se utječu kako bi se u toj zemlji što više širilo kršćanstvo, unatoč raznim sektama i magijskim ritualima koji su na Haitiju uobičajeni.

***

Dana 10. prosinca 2006. u Bullasu (regija Murcija u Španjolskoj) blagoslovljen je kip sv. Maravillas koju su mjesnoj crkvi donirali njezini župljani među kojima je jako proširena pobožnost prema svetici.   

***

Dana 11. prosinca 2007. u župnoj crkvi u Burrianu (regija Castellón u Španjolskoj) posvećen je kip svete Maravillas za koji župnik kaže da je jako popularan među župljanima koji se neprestano utječu njezinu zagovoru.

***

U Malabu, glavnom gradu Ekvatorske Gvineje (u središnjoj Africi), 12. prosinca 2007. godine osnovana je Župa svete Maravillas. Pobožnost prema svetici u toj se zemlji svakim danom širi sve više.

***

Kardinal Rouco Varela, madridski nadbiskup u miru, 25. listopada 2011. slavio je svetu misu i položio kamen temeljac za novu župu svete Maravillas u Pau de Carabanchelu u Madridu.
Na kamenu je ispisana poznata krilatica svetice: Što Bog želi, kako Bog želi, kada Bog želi.

***

Godine 2015. u Bukavu, Demokratskoj Republici Kongo, brojni dobročinitelji i štovatelji svete Maravillas financirali su izgradnju škole koja nosi ime svetice; prisjećajući se i odajući time počast brojnim djelima milosrđa koja je svetica za života radila. Školu pohađa više od 400 djece i mladih te 100 žena koje ondje uče čitati i pisati. U školu dolaze udovice koje izrađuju razne rukotvorine od čije prodaje prikupljaju sredstva za život. Osim obrazovne i kulturne, škola ima i odgojno vjersku zadaću.

***

Dana 11. prosinca 2015. u gradu Matanzas na Kubi, u crkvi bosonogih karmelićana, posvećenoj Gospi Karmelskoj, blagoslovljen je kip svete Maravillas. Druga dva slična kipa tih su dana blagoslovljena i u drugim mjestima na Kubi, točnije u Santa Clari te u Cienfuegosu. Tamošnji bosonogi karmelićani oduševljeno svjedoče kako se od 2003. godine na Kubi dogodila prava eksplozija pobožnosti prema svetoj Maravillas koja svakog dana sve više vodi tamošnje vjernike kroz labirint života.

Kažu da se pobožnost širi po cijelom otoku poput plamena. U nekim bolnicama laici dijele bolesnicima sličice svetice po čijem su se zagovoru dogodila brojna svjedočanstva.

***

Godine 2004. ispred samostana Corpus Christi u Buenos Airesu podignut je kip svete Maravillas od Isusa u prirodnoj veličini. No već od 1998. godine, nakon što se u Argentini dogodilo čudo ozdravljenja malog Manuela, po kojemu je svetica kanonizirana, tom zemljom iz dana u dan raste pobožnost prema svetoj Maravillas. Osnovane su i dvije župe u Chacu i Catamarci koje nose njezino ime, ali i brojne kapelice u njezinu čast.

Preuzeto s Zaklada „Sveta Maravillas od Isusa”

Ostavite komentar

Pin It