MATERICE – PUČKI OBIČAJ KOJEMU SE POSEBNO RADUJU DJECA

Tradicija Crkve kod Hrvata obiluje raznovrsnim lijepim crkvenim običajima čijim se održavanjem čuva i identitet naroda. Posebnost su svakako adventski i božićni običaji koje donose radost. Za božićne dane prate nas lijepi narodni običaji, iako neki polako odlaze u zaborav. Za razliku od mnogih mjesta i krajeva, u Hercegovini se još uvijek se čuvaju i njeguju običaji obiteljske prisnosti i zajedništva. Jedan od tih trenutaka su i Materice koje se obilježavaju danas, 11. prosinca.
Ovaj narodni i crkveni običaj poznat je među Hrvatima, ujedno je i crkveni blagdan i slavi se na početku Treće nedjelje došašća. Za blagdan Materica običaj je da muškarci čestitaju blagdan ženama, djeca majkama, bakama, tetkama i ostalim rođakinjama, pa i susjedama. Nakon čestitanja dobivali bi darove, kao što su: orasi, lješnjaci, jabuke, smokve, rakija, vunene čarape, terluke i dr., a danas i slatkiši.

Cijeli taj običaj prate prigodne pjesme, kao neizostavni dio vremena došašća u našem kraju. Tako su, na primjer, čestitari za Materice znali zapjevati:

‘Hvaljen Isus, gazdarice!
Čestitam ti materice.
Ja sam doša da znaš,
da mi nešto daš.
Ja sam stigo priko mora,
da mi dadeš koji ora.`
Doša san ti priko lokve,
da mi dadeš dvi -tri smokve.
Snašla me je velka muka,
ajde daj mi i jabuka.
Ja sam doša priko strane,
da mi dadeš malo hrane.
Vidio sam i ovaca,
da mi date i novaca.
Prišli smo priko kapije,
da nam date malo rakije.
Na polju je zdravo zima,
molim jednu čašu vina.
Ja sam doša priko polja,
da mi bude bolja volja.
A i sira kad bi dala,
reko bi ti puno fala,
Jer su danas materice,
moja draga gazdarice!’

Novo je vrijeme i novi pogledi na život i običaje, pa ako ne bude tih darova majke će sigurno podariti svoju djecu i druge pokojim novčićem i drugim darovima.

Osim što bi se običaj Materica obilježavao po kućama i selima, valja istaknuti kako se redovito slavio i u crkvama kada se na svetim misama molilo za nazočne i sve druge majke, što je lijep pokazatelj povezanosti liturgijskog i narodnog života

Koliko je mjesta, toliko je i različitih načina proslave. Međutim, svim proslavama je zajedničko to što na Materice majke daruju djecu, kako svoju tako i tuđu. Tjedan dana poslije, odnosno u nedjelju 19. prosinca, sličan je običaj kada se na četvrtu nedjelju došašća slave Očići – dan koji je posvećen očevima.

Ostavite komentar

Pin It