SVETAC DANA – SV. JUAN DIEGO CUAUHTLATOATZIN

Rođen 1474. kao Cuauhtlatoatzin (što u prijevodu znači “orao koji govori”), sveti Juan Diego bio je porijeklom iz Meksika. Nakon očeve smrti, živio je sa svojim ujakom gdje je od svoje 3 godine odgajan u astečkoj poganskoj vjeri.

Od mladosti je već pokazivao znakove mističnog osjećaja za život. Karakterizirao ga je vjerski žar i štovanje Djevice Marije i biskupa Juana de Zumarrage. Također je bio odan i suosjećajan za svog bolesnog ujaka.

Godine 1524. skupina od 12 franjevačkih misionara stigla je u Meksiko. Juan Diego i njegova supruga Maria Lucia prešli su na katoličanstvo i postali prvi kršteni u regiji. Bio je vrlo odan svom novom životu i ta se odanost očitovala u tome kako je hodao na velike udaljenosti kako bi primio vjerske upute od franjevačke misijske postaje u Tlatelolcu.

9. prosinca 1531. godine svetog Juana je posjetila Djevica Marija dok je bio na putu da prisustvuje misi i proslavi blagdan Bezgrešnog začeća. Susreo se s čudesnim prizorom blistave žene koja mu se obratila na njegovom materinjem jeziku kao “Marija vazda Djevica, Majka pravoga Boga”.

Marija je uputila Juana Diega da zamoli lokalnog biskupa da izgradi kapelu u njezinu čast na brdu Tepeyac, gdje je bio poganski hram. Kad je prenio zahtjev biskupu Juanu de Zumarragi, isprva je bio sumnjičav i zamolio je da mu Juan Diego da vremena da razmisli o novostima.

Kasnije tog dana, Djevica Marija se još jednom ukazala Juanu Diegu i on joj je rekao da nije uspio udovoljiti njezinoj molbi. Pokušao joj je objasniti da je on samo obična osoba i da nije ona prava za tako važnu dužnost, ali je Djevica Marija inzistirala da je on čovjek kojeg traži.

Sljedećeg se dana vratio biskupu i još jednom mu ispričao zahtjev koji mu je upućen. Ovoga puta biskup je od njega tražio dokaz da je njegovo viđenje doista stvarno i božansko.

Juan Diego je odmah otišao u Tepeyac gdje mu se Djevica Marija ukazala treći put. Objasnio joj je biskupovu zabrinutost i ona je pristala dati im dokaz sljedeći dan, 11. prosinca.

Dana 11. prosinca Juan Diego nije mogao doći na sastanak jer je njegov ujak bio pogođen bolešću te je morao ostati kod kuće i brinuti se o njemu. Sutradan je krenuo pronaći svećenika za svog bolesnog ujaka i bilo ga je sram susreta s Djevicom Marijom jer je propustio sastanak prethodnog dana.

Ipak, Sveta Majka je pronašla Juana i on joj je objasnio svoju situaciju i rekao da će se vratiti čim nađe svećenika za svog strica. Ona je odgovorila s “No estoy yo qui que soy tu madre?” što je značilo “Zar nisam ovdje, ja koja sam tvoja majka?”

Djevica Marija rekla je Juanu Diegu da će njegov ujak ozdraviti i uputila ga da se popne na brdo i skupi cvijeće koje tamo raste. Iako je bio prosinac i kamenit teren, na brdu je zatekao mnogo cvijeća u cvatu. Zatim je ispunio svoj plašt cvijećem i vratio se Svetoj Majci.

Djevica Marija zatim je posložila cvijeće u plašt Juana Diega i obavijestila ga da će to biti znak koji će pokazati biskupu. Kad je stigao u biskupovu nazočnost, otvorio je svoj plašt i otkrio čudotvornu sliku Majke Božje otisnutu na plaštu punom cvijeća.

Sljedećeg dana, ujak Juana Diega bio je izliječen od svoje bolesti baš kao što je Djevica Marija obećala. Njegov ujak mu je rekao da mu se Marija također otkrila u viziji i ponovio svoj zahtjev za crkvom na brdu Tepeyac. Marija mu je rekla da želi da je zovu Guadalupe.

Crkva je konačno izgrađena na brdu Tepeyac sljedeće godine. Plašt Juana Diega s čudotvornom slikom bio je izložen u crkvi.

Vijest o ukazanju Djevice Marije potaknula je mnoge Indijance da se obrate na kršćansku vjeru. Čak 3000 Indijaca obratilo se svaki dan zbog inspirativne priče Juana Diega i riječi Svete Majke.

Za života svetog Juana Diega dogodila su se mnoga čuda i po njima je postao poznat. Unatoč određenoj popularnosti, ostao je skroman čovjek.

Jedno se čudo dogodilo kada je procesija krenula prema brdu Tepeyac. Usred slavlja jedan od sudionika je pogođen strijelom. Stavili su ozlijeđenog čovjeka pred Marijinu sliku i on je čudesno ozdravio.

Sveti Juan Diego preselio se u mali pustinjak smješten na brdu Tepeyac. Živio je jednostavnim i samotnjačkim životom obilježenim molitvom i radom. U svom udaljenom naselju živio je do svoje smrti 9. prosinca 1548. godine.

Čudesni ogrtač Juan Diega ostao je u dobrom stanju do danas. Bazilika Guadalupe, crkva u kojoj je izložena, jedno je od najposjećenijih vjerskih mjesta na svijetu.

Blaženim ga je proglasio papav Ivan Pavao II. u Vatikanu 9. travnja 1990. Isti je papa blaženog Juan Diega proglasio svetim u Bazilici Gospe Gvadalupske 31. srpnja 2002. u meksičkom glavnom gradu.

Ostavite komentar

Pin It