SVETAC DANA – SV. BIBIJANA

Sveta Bibijana bila je Rimljanka, rođena u četvrtom stoljeću, kći i sestra mučenika. Flavijan, njezin kršćanski otac, uhićen je za vrijeme vladavine Julijana Otpadnika, ožigosan kao rob i protjeran u Toskanu, gdje je nekoliko dana kasnije umro od zadobivenih rana. Njezinoj majci Dafrosi odrubili su glavu dva tjedna kasnije. Njihovim dvjema kćerima, Bibijani i Demetriji, nakon smrti roditelja oduzeto je sve što su imali na svijetu, a zatim zatvorene uz naredbu da im ne daju hrane. Rimski pretorijanac ponudio im je nagrade ako napuste svoju vjeru i zaprijetio okrutnom smrću ako se ne prilagode, ali oni su hrabro odgovorili da ih dobra i prednosti ovoga svijeta ne privlače i da će izdržati tisuće smrti nego izdaju svoju vjeru i svoga Spasitelja. Demetrija, nakon što je izgovorila ovu gorljivu obranu, pala je na zemlju i izdahnula kraj svoje sestre; upisana je u rimski martirologij 21. lipnja.

Časnik je naredio da se Bibiana stavi u pritvor ženi po imenu Rufina, kojoj je bilo naređeno da je iskvari ili zlostavlja. Ali mučenik je molitvu učinio svojim štitom i ostao nepobjediv. Bijesan na hrabrost i ustrajnost mlade djevice, progonitelj je naredio da je vežu za stup i bičuju bičevima na vrhu olovnim viscima dok ne izdahne. Svetac je radosno podnio ovu kaznu i umro od ruku krvnika. Pokopao ju je sveti svećenik na mjestu gdje je kasnije nad njezinim grobom podignuta kapelica, a potom i crkva. Godine 1628. papa Urban VIII. crkvu je sjajno obnovio i u nju stavio relikvije dviju sestara i svete Dafrose, njihove majke.

Nad Bibijaninim grobom izrasla je biljka kojom su liječili glavobolju i epilepsiju. Zbog toga je zazivaju kod epilepsije, glavobolje, mamurluka, ludila i mentalnih bolesti, a zaštitnica je i neudatih žena te žrtava mučenja.

***

Gospodine Bože, Ti si svetu Bibijanu obasuo nebeskim darovima. Pomozi nam da nasljedujemo njezine vrline tijekom našeg zemaljskog života i uživamo s njom vječnu sreću na nebu. Amen.

Ostavite komentar

Pin It