BISKUP GLASNOVIĆ PREDVODIO MISU NA BLAGDAN SV. ANDRIJE: “KROZ NASLJEDOVANJE KRISTA PUTUJEMO PREMA VJEČNOM ŽIVOTU”

Župa sv. Andrije u Dubrovniku proslavila je u srijedu, 30. studenog svog nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

U uvodnom dijelu svečane mise mons. Glasnović je pozdravio svećenike, redovnike, redovnice, prvopričesnike i zajedništvo Crkve koja slavi svetog Andriju. „U ovoj lijepoj crkvi neka Gospodin otvori naše misli, srce, dušu da bismo prihvatili Krista u svoj život i radosno proslavili ovo sveto otajstvo”, rekao je potaknuvši vjernike na slavlje svetkovine svetog Andrije.

Biskup je u propovijedi upoznao vjernike sa životom sv. Andrije. Na temelju evanđeoskog ulomka o susretu Isusa s Andrijom i Petrom biskup je poručio kako se u toj slici vidi otajstvo susreta Boga i čovjeka.

Kraljevstvo nebesko koje Isus naviješta svakom čovjeku otvara radikalne i dosad neviđene mogućnosti života. Krist, savršena Božja objava, poziva k sebi Andriju, a potom i ostale apostole, kako bi blisko povezani s njim postali službenici Riječi, navjestitelji i svjedoci onoga što su čuli i vidjeli. Pozvani su ga slijediti i propovijedati Božje kraljevstvo.

Put od muke do života opisuje Andrijin život. Andrija misli na dobro drugih, na dobro duša toliko da je spreman darovati život za Krista. Na primjeru svetog Andrije saznajemo da putovanje svakog pojedinog kršćanina, kao i putovanje Crkve, vodi u vječni život kroz nasljedovanje Krista, ustvrdio je dubrovački biskup.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti župni zbor. Župni upravitelj don Marin Lučić je na kraju pozdravio sve prisutne naglasivši kako ova župa njeguje zajedništvo i da je lijepo vidjeti toliko vjernika sabrano oko oltara. Predstavnica pastoralnog i ekonomskog župnog vijeća Ivana Šutalo potom je uime svih župljana župe sv. Andrije zahvalila biskupu na dolasku, na tome što je kao biskup prihvatio obavezu da bude pastir ove Crkve te je obećala da će ga vjernici na tom putu pratiti svojim molitvama. Pri tom je uručila biskupu prigodan dar čestitajući mu skoru prvu godinu njegove biskupske službe u Dubrovniku.

Na kraju su djeca izvela prigodni igrokaz iz života svetog Andrije, a dječji zbor je nastupio prigodnim pjesmama.

Za blagdan zaštitnika župe vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio župnik župe sv. Vlaha u Slanom fra Stipan Klarić. U sklopu trodnevnice pojedine skupine vjernika su na svojim posebnim doprinosom sudjelovale u liturgiji ili u programu vezanom uz zaštitnika župne zajednice.

Preuzeto s ika.hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It