SVETAC DANA – SV. KATARINA ALEKSANDRIJSKA

Sveta Katarina Aleksandrijska je zaštitnica studenata filozofije jer je išla rame uz rame s najvećim umovima svog doba, te ih obratila na kršćanstvo u dobi od osamnaest godina.

Sveta Katarina živjela je u Aleksandriji, u Egiptu, tijekom četvrtog stoljeća nove ere. Rođena je u poganskoj rimskoj obitelji iz više klase. Bila je blagoslovljena intelektualnim genijem i žestokom glađu za učenjem, kao i zapanjujućom ljepotom, ali koliko god bila privlačna, više je voljela učenje i filozofiju nego brak.

Dvije su glavne legende o Katarininu obraćenju na kršćanstvo. Prema prvoj, Blažena se Majka ukazala jednom pustinjaku u egipatskoj pustinji. Pustinjak je otišao do Katarine i pokazao joj sliku Gospe i djeteta Krista što je dovelo do njezinog trenutačnog obraćenja u dobi od osamnaest godina. I ne samo to, bila je “mistički udana” za Krista, a dijete Krist joj je stavilo prsten na prst. Prema drugoj verziji, dijete Krist i Blažena Majka ukazali su joj se izravno.

Kasnije je Katarina propovijedala o Isusu i evanđelju po cijeloj Aleksandriji u vrijeme kada je car Maksencije provodio progon kršćana. U hrabrom i odvažnom potezu, Katarina je prišla caru, prekorila ga zbog njegovog progona i iznijela snažne argumente protiv poganskih rimskih bogova. Car nije mogao podnijeti njezinoj mudrosti pa je okupio pedeset vodećih poganskih filozofa da raspravljaju s njom. Ne samo da je Katarina pobijedila u raspravi, već su se svi obratili na kršćanstvo. Razjaren, car je dao spaliti svih pedeset, ali je poštedio Katarinu jer je žudio za njom.

Maksencije je bio oduševljen Katarininom ljepotom i pokušao ju je zavesti, iako je bio oženjen čovjek s kraljicom. Otišao je toliko daleko da je obećao Katarini da će je okruniti za svoju novu kraljicu. Katarina je odlučno zanijekala njegova ugovaranja. Odbačen i ponižen, bijesni car dao je pretući Katarinu i baciti je u tamnicu.

Zaintrigirani Katarinom, i kraljica i vojni general otišli su potajno posjetiti Katarinu u zatvoru. Zbog njezine izuzetne vjere obratili su se i carica, general i dvije stotine tamničara. Maksencije je pobjesnio i dao ih sve pogubiti.

Car je odlučio mučiti Katarinino čedno tijelo rastežući ga preko velikog kotača s šiljcima s visokim vrhovima na površini i oštrom oštricom sa strane. Čudesno, prije nego što je mučenje počelo, njezini su okovi olabavljeni i kotač se razbio, navodno od strane anđela. Napokon su joj odrubili glavu. Tada su, prema legendi, njezino tijelo anđeli odnijeli do planine Sinaj gdje je i pokopana.

Sveta Katarina Aleksandrijska zaštitnica je filozofa, knjižničara, studenata, mladih žena, propovjednika, apologeta, odvjetnika, bilježnika i kolara. Također je štovana kao jedna od Četrnaest svetih pomoćnika, skupine svetaca za koje se smatra da imaju posebnu zagovorničku moć.

U ljeto 1425. mlada francuska djevojka po imenu Ivana, stojeći u vrtu svojih roditelja, zagledala se u maglu koja ju je tijesno obavijala i vidjela nešto. Bio je to sveti Mihael Arkanđeo i dvije žene s bogatim krunama. Jedna od tih žena bila je sveta Katarina Aleksandrijska. Katarina je slatko i nježno razgovarala s mladom Joan, govoreći da će ona biti Ivanin savjetnik, vodič i zaštitnik. Čak je obećala da će jednog dana odvesti Ivanu u raj. Godinama kasnije, kada se Ivana dobro opravdala kada su je ispitivali teolozi, baš kao što je Katarina učinila kada su je ispitivali filozofi, građani su rekli da je Ivana Orleanska bila ništa drugo do Sveta Katarina Aleksandrijska koja je ponovno sišla na zemlju.

Sveta Katarina Aleksandrijska, zaštitnice studenata i kršćanskih filozofa – moli za nas!

***

Sveta Katarino Aleksandrijska, tvoja inteligencija i odanost doveli su te do otvorenog zalaganja za Krista. Zagovaraj u ime svih kršćana, čineći ih neustrašivima u njihovom zagovaranju i obrani istina naše vjere, čak do smrti.

Ostavite komentar

Pin It