SVETAC DANA – SV. KLEMENT I., PAPA I MUČENIK

Papu Klementa I., također poznatog kao sveti Klement Rimski, Irenej i Tertulijan navode kao biskupa Rima, koji je obnašao dužnost od 88. do svoje smrti 99. godine. Smatra se prvim apostolskim ocem Crkve, jednim od tri poglavari zajedno s Polikarpom i Ignacijem Antiohijskim.

Malo je detalja poznato o Klementovu životu. Rečeno je da je Klementa posvetio Petar, a poznato je da je bio vodeći član crkve u Rimu u kasnom 1. stoljeću. Rani crkveni popisi ga stavljaju kao drugog ili trećeg biskupa Rima nakon Petra. Liber Pontificalis navodi da je Klement umro u Grčkoj u trećoj godini vladavine cara Trajana, ili 101. godine.

Klementov jedini izvorni postojeći spis je njegovo pismo crkvi u Korintu (1. Klementova ) kao odgovor na spor u kojem su neki prezbiteri korintske crkve bio je svrgnut. Ustvrdio je autoritet prezbitera kao upravitelja crkve na temelju toga što su ih apostoli postavili. Njegovo pismo, koje je jedan od najstarijih postojećih kršćanskih dokumenata izvan Novog zavjeta, čitalo se u crkvi, zajedno s drugim poslanicama, od kojih su neke kasnije postale dijelom kršćanskog kanona. Ta su djela bila prva koja su potvrdila apostolski autoritet klera. Druga poslanica, 2. Klementova, pripisana je Klementu, iako nedavna istraživanja sugeriraju da je riječ o homiliji drugog autora.

***

Sveti Klemente, s očinskim si autoritetom govorio vjernicima koji se bore za očuvanje jedinstva kršćana. Neka vaš uravnoteženi primjer nadahne sve u svetom redu da se okupljaju, a ne rasipaju, ohrabruju, a ne grde, dok uče, propovijedaju i upravljaju u ime Krista.

Ostavite komentar

Pin It