LIJEČNIK MISIONAR O. GIUSEPPE AMBROSOLI PROGLAŠEN BLAŽENIM

Liječio je rane tijela i duše; tim se riječima nadbiskup Luigi Bianco, apostolski nuncij u Ugandi, spomenuo oca Giuseppea Ambrosolija, tijekom beatifikacije održane u Kalongu, u Ugandi, gdje je taj liječnik misionar živio 31 godinu

Otac Giuseppe Ambrosoli

Liječnik otac Giuseppe Ambrosoli, misionar u Ugandi od 1956. do preminuća 1987. godine, proglašen je blaženim. Obred beatifikacije održan je na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, 20. studenoga 2022. u Kalongu, u Ugandi, u zemlji u kojoj je preminuo 27. ožujka 1987. godine, ostavljajući bolnicu koju je želio kao središte zdravstvene skrbi i kao prihvatni centar.

Rođen je u Italiji, u Ronagu, u pokrajini Como, gdje je jučer poslijepodne kardinal Oscar Cantoni slavio misu zahvalnicu. Obred beatifikacije je pak, prijepodne u Kalongu, predvodio apostolski nuncij u Ugandi nadbiskup Luigi Bianco. Nadbiskup je istaknuo veliku vrijednost svjedočanstva oca Ambrosolija, objašnjavajući da je odluka oca Giuseppea, danas blaženika, da prihvati svećeništvo kao liječnik, dovela do toga da je cijeloga sebe potrošio na liječenje ranā tijela i duše. Učinio je to odlaskom u Afriku.

Misionar je poput mosta

Njegov odgovor na misionarski poziv urodio je važnim plodovima u smislu bratimljenja narodā – primijetio je nuncij te govorio upravo o ulozi mosta između Crkve koja ga je poslala i Crkve koja ga je primila. Riječ je svojevrsnom bratimljenju između Ronaga, u Italiji, i Kalonga, u Ugandi, ali i između dva naroda. Doista, nuncij Bianco je govorio o „talijanskom i ugandskom blaženiku“.

Na svetkovinu Krista Kralja

Osvrnuvši se posebno na svetkovinu Krista Kralja, nadbiskup je podsjetio na značenje Kristova kraljevstva; Krista, koji je dao svoj život iz ljubavi, i nije tražio vlast. Njegovo je kraljevstvo drugačije od kraljevstava svijeta, jer Bog ne vlada da bi povećao svoju moć i uništio druge; ne vlada s vojskama i silom. Njegovo je Kraljevstvo ljubavi. Kada kaže „ja sam kralj“, Isus objašnjava da je on ‘kralj’ kraljevstva onih koji daju svoj život za spasenje drugih. Sve je to nadahnulo odluke oca Giuseppea Ambrosolija koji je svoje liječničko znanje stavio na raspolaganje području koje je u to doba bilo posebno siromašno, ne zanemarujući cjelokupnu pozornost prema čovjeku. To znači da se brinuo o bolestima, tjelesnim bolima, ali i ranama duše – objasnio je nuncij Luigi Bianco. 

Preuzeto s Katolička tiskovna agencija

Ostavite komentar

Pin It