SVETKOVINA GOSPODINA NAŠEGA ISUSA KRISTA KRALJA SVEGA STVORENJA

Blagdan je bio blisko povezan s Danom svih svetih kada ga je prvi put ustanovio papa Pio XI.

Kad je svijet bio u nemiru i sve veći rast sekularizma širio se svijetom, papa Pio XI. nastojao se boriti protiv toga tvrdnjom da je Isus Krist pravi kralj kojemu dugujemo vjernost.

To je učinio ustanovivši svetkovinu u čast “Gospodina našega Isusa Krista Kralja” 1925. godine, enciklikom Quas Primas. Pio XI. je objasnio: “Čvrsto se nadamo … da bi blagdan Kristova kraljevanja, koji će se ubuduće obilježavati svake godine, mogao ubrzati povratak društva našem Spasitelju punom ljubavi.”

U početku se ovaj blagdan slavio zadnje nedjelje u listopadu, neposredno prije blagdana Svih svetih 1. studenog. To je bio namjeran odabir i Pio XI. objašnjava zašto je odabrao taj datum.

“Posljednja nedjelja listopada činila se najprikladnijom od svih za tu svrhu, jer je na kraju liturgijske godine, pa tako svetkovina Kristova kraljevanja postavlja krunu otajstava Kristova života koja su se već spomenula tijekom godine, i prije nego što proslavimo trijumf svih Svetih, naviještamo i veličamo slavu Onoga koji pobjeđuje u svim Svetima i u svim Izabranima. Neka vam bude dužnost i zadaća, časna braćo, pobrinuti se da se propovijeda narodu u svakoj župi kako bi ga poučili o značenju i važnosti ovoga blagdana, kako bi mogli tako urediti svoje živote da budu dostojni vjernosti i poslušnosti podanici božanskog kralja.

Na taj je način Pio XI. povezivao našu potragu za svetošću s Kristovim kraljevanjem.

Katekizam Katoličke Crkve naglašava ovu vezu kada govori o našem sudjelovanjeu u kraljevskoj službi Isusa Krista.

“Narod Božji sudjeluje u Kristovoj kraljevskoj službi. On ostvaruje svoju kraljevsku vlast privlačeći sve ljude k sebi svojom smrću i uskrsnućem. Krist, Kralj i Gospodar svemira, učinio je sebe slugom svih, jer nije došao “da bude služen, nego da služi i da svoj život da kao otkupninu za mnoge.” Za kršćanina, “kraljevati znači služiti mu”, osobito kada služi “siromasima i patnicima, u kojima Crkva prepoznaje sliku svoga siromašnog i patničkog utemeljitelja”. Narod Božji ispunjava svoje kraljevsko dostojanstvo životom u skladu sa svojim pozivom služenja s Kristom.” (CCC 786)

Mi sudjelujemo u tom kraljevanju kada služimo drugima i uređujemo svoj život prema Evanđelju. Sveci na nebu bili su uspješni u tom pogledu i bili su istinske sluge Kralja, izlijevajući svoju ljubav prema svima onima u svijetu.

Iako je ovaj blagdan kasnije pomaknut na kraj studenoga kako bi se pojačala njegova povezanost s krajem liturgijske godine, ova duhovna tema još uvijek zadržava svoju snagu i podsjeća nas što znači biti poslušni sluga dobrostivog Kralja.

Naslijediti ćemo radosti Kraljevstva samo kada prepoznamo svoju ulogu vjernih slugu, spremnih i voljnih učiniti sve što je potrebno kako bismo uspostavili vladavinu ljubavi koja pokriva cijeli svijet.

Ostavite komentar

Pin It