SVETAC DANA – SV. MARTIN IZ TOURSA

Dana 11. studenog, Katolička crkva časti svetog Martina iz Toursa, koji je napustio svoju dužnost u rimskoj vojsci da bi postao “Kristov vojnik” kao redovnik i kasnije biskup.

Martin je rođen oko 316. godine u današnjoj Mađarskoj. Njegova je obitelj otišla iz tog kraja u Italiju kada se njegov otac, vojni dužnosnik Rimskog Carstva, morao tamo prebaciti. Martinovi roditelji bili su pogani, ali on je osjećao privlačnost prema katoličkoj vjeri koja je postala legalna u cijelom carstvu 313. Primao je vjersku pouku u dobi od 10 godina, a čak je razmišljao i o tome da postane pustinjak u pustinji.

Okolnosti su ga, međutim, prisilile da se pridruži rimskoj vojsci u dobi od 15 godina, kada još nije primio ni krštenje. Martin je nastojao živjeti skromnim i čestitim životom u vojsci, dajući velik dio svoje plaće siromašnima. Njegova velikodušnost dovela je do incidenta koji mu je promijenio život, kada je naišao na čovjeka koji se smrzavao bez tople odjeće u blizini vrata u gradu Amiensu u Galiji.

El Greco (Domenikos Theotokopoulos) (Grčki, 1541. – 1614.), Sveti Martin i prosjak, 1597./1599., ulje na platnu s dodanom drvenom trakom na dnu, zbirka Widener

Dok su njegovi suborci prolazili pokraj čovjeka, Martin se zaustavio i mačem prerezao vlastiti ogrtač na dvije polovice, dajući jednu polovicu prosjaku koji se smrzavao. Te je noći nekršteni vojnik u snu vidio Krista, ogrnutog poluogrtačem koji je dao siromahu. Isus je izjavio: “Martin, katekumen, obukao me je u ovo ruho.”

Martin je znao da je došlo vrijeme da se pridruži Crkvi. Ostao je u vojsci dvije godine nakon krštenja, ali je želio predati svoj život Bogu potpunije nego što mu to zvanje dopušta. Ali kada je konačno zatražio dopuštenje da napusti rimsku vojsku, tijekom invazije Germana, Martin je optužen za kukavičluk.

On je odgovorio ponudivši se nenaoružan stati pred neprijateljske snage. „U ime Gospodina Isusa, zaštićen ne kacigom i štitom, nego znakom križa, ugurat ću se bez straha u najgušće čete neprijatelja.“ Ali ovo iskazivanje vjere postalo je nepotrebno kada su Nijemci umjesto toga tražili mir, a Martin je otpušten.

Nakon što je neko vrijeme živio kao katolik, Martin je otputovao kako bi upoznao biskupa Hilarija od Poitiersa, vještog teologa i kasnije kanoniziranog sveca. Martinova predanost vjeri impresionirala je biskupa, koji je zamolio bivšeg vojnika da se vrati u svoju biskupiju nakon što se vratio u Mađarsku kako bi posjetio roditelje. Dok je bio tamo, Martin je nagovorio svoju majku, ali ne i oca, da se pridruži Crkvi.

Međutim, u međuvremenu je Hilarije izazvao bijes arijanaca, skupine koja niječe da je Isus Bog. To je rezultiralo biskupovim progonstvom, tako da se Martin nije mogao vratiti u svoju biskupiju kako je namjeravao. Umjesto toga, Martin je proveo neko vrijeme živeći teškim asketskim životom, što je zamalo rezultiralo njegovom smrću. Njih su se dvoje ponovno susreli 360. godine, kada je završilo Hilarijevo progonstvo iz Poitiersa.

Nakon njihovog ponovnog susreta Hilarije je Martinu dodijelio komad zemlje za izgradnju onoga što je možda bio prvi samostan u regiji Galije. Tijekom desetljeća koje je uslijedilo kao redovnik, Martin je postao poznat po tome što je svojim molitvama podigao dvoje ljudi iz mrtvih. Ovaj dokaz njegove svetosti doveo je do njegova imenovanja trećim biskupom Toursa usred današnje Francuske.

Martin nije želio postati biskupom i zapravo su ga prevarili da napusti svoj samostan od strane onih koji su htjeli da on vodi lokalnu crkvu. Nakon što je imenovan, nastavio je živjeti kao redovnik, odijevajući se jednostavno i ne posjedujući nikakve osobne stvari. U tom istom duhu požrtvovnosti, putovao je po svojoj biskupiji, iz koje je navodno istjerao poganske običaje.

I Crkva i Rimsko Carstvo prošli su kroz vrijeme preokreta za vrijeme Martinova biskupovanja. Priscilijanizam, krivovjerje koje uključuje spasenje putem sustava tajnog znanja, uzrokovalo je tako ozbiljne probleme u Španjolskoj i Galiji da su građanske vlasti krivovjerce osudile na smrt. Ali Martin se, zajedno s papom i svetim Ambrozijem Milanskim, usprotivio ovoj smrtnoj presudi za priscilijaniste.

Čak i u starosti Martin je nastavio živjeti skromnim životom usmjerenim na brigu za duše. Njegov učenik i životopisac, sveti Sulpicije Sever, zabilježio je da je biskup pomagao svim ljudima u njihovim moralnim, intelektualnim i duhovnim problemima. Također je pomogao mnogim laicima da otkriju svoj poziv na posvećeni život siromaštva, čistoće i poslušnosti.

Martin je predvidio svoju smrt i rekao je svojim učenicima o tome. Ali kad ga je tijekom pastoralnog putovanja snašla posljednja bolest, biskup je bio nesiguran da napusti svoj narod.

“Gospode, ako sam još uvijek potreban tvom narodu, ne odbijam nikakav rad. Neka bude tvoja sveta volja”, molio je. Dobio je temperaturu, ali nije spavao, provodeći posljednjih nekoliko noći u Božjoj prisutnosti u molitvi.

“Dopustite mi, braćo moja, da radije gledam prema nebu nego prema zemlji, kako bi moja duša mogla biti usmjerena da poleti Gospodinu kojemu ide”, rekao je svojim sljedbenicima, malo prije nego što je umro u studenom 397.

Sveti Martin iz Toursa kroz povijest je bio među najomiljenijim svecima u povijesti Europe. U govoru Angelus 2007., papa Benedikt XVI. izrazio je nadu „da svi kršćani mogu biti poput svetog Martina, velikodušni svjedoci Evanđelja ljubavi i neumorni graditelji zajedničkog odgovornog dijeljenja.

Zaštitnik je Francuske, vojnika, konjanika, siromašnih, prosjaka, putnika i vinogradara.

Ostavite komentar

Pin It