SVETAC DANA – SV. MARCEL IZ TANGERA

Godine 298. proslavljen je rođendan cara Maksimijana izvanredno svečano. Sveti Marcel, u jednoj od legija tada stacioniranih u Španjolskoj, odbio je sudjelovati u žrtvama prinesenim bogovima i proglasio se kršćaninom. Bacio je svoje oružje i lozu, koja je bila znak njegova dostojanstva.

Anastazije Fortunat, prefekt legije, saznavši tu činjenicu, zapovjedio je da se svetog Marcela baci u tamnicu. Nakon gozbe zatvorenik je doveden pred župana koji ga je upitao za razlog ovakvog ponašanja. Sveti Marcel je odgovorio da je to njegova vjera. Nakon toga prefekt je izjavio da će morati iznijeti svoj slučaj pred Maksimijanom i cezarom Konstancijem.

Potonji je vladao Galijom i Španjolskom, a bio je najskloniji kršćanima. Međutim, sveti Marcel je pod jakom stražom poslan Aurelianu Agrikolu, namjesniku prefekta pretorija, koji je tada bio u Tangeru u Africi. Kada je sveti Marcel priznao istinitost optužbe, osuđen je na smrt zbog dezerterstva i bezbožnosti. Kasijan, sudski bilježnik, odbio je napisati kaznu, koju je proglasio nepravednom. Zbog toga je i on osuđen na smrt. Svetom Marcelu je odrubljena glava 30. listopada, a sveti Kasijan je umro 3. prosinca sljedeće godine.

***

Svemogući, uvijek živi Bože, Ti si omogućio svetom Marcelu da se do smrti bori za pravdu. Po njegovu zagovoru osposobi nas da nosimo sve nevolje i svom snagom hrlimo k Tebi koji si jedini život. Amen.

Ostavite komentar

Pin It