SVETAC DANA – SV. NARCIS JERUZALEMSKI

Sveti Narcis se od mladosti s velikom pažnjom posvetio proučavanju vjerskih i ljudskih disciplina. Ušao je u crkveni stalež i u njemu su se vidjele sve svećeničke kreposti u svom savršenstvu; nazivan je svetim svećenikom . Bio je okružen općim poštovanjem, ali je za jeruzalemskog biskupa posvećen tek oko 180. godine, kada je već bio osamdesetogodišnjak. Svojom je crkvom upravljao sa snagom koja je bila poput mladića, a njegov strogi i pokornički život bio je potpuno posvećen dobrobiti crkve.

Godine 195. s Teofilom iz Cezareje predsjedao je saborom o datumu proslave Uskrsa; tada je odlučeno da se taj veliki blagdan uvijek slavi nedjeljom, a ne na dan drevne Pashe.

Bog je potvrdio njegove zasluge mnogim čudima, koja su kršćani Jeruzalema dugo čuvali u sjećanju. Jedne Velike subote vjernici su bili uznemireni jer se nije moglo naći ulja za crkvene svjetiljke za vazmeno bdijenje. Sveti Narcis im je naredio da zahvate vodu iz susjednog bunara i nakon što ju je blagoslovio, rekao im je da je stave u svjetiljke. Promijenjeno je u ulje, a dugo nakon toga nešto od ovog ulja još uvijek se čuvalo u Jeruzalemu u spomen na čudo.

Krepost sveca nije propustila stvoriti mu neprijatelje, a tri bijednika su ga optužila za grozan zločin. Svoje su svjedočanstvo potvrdili strašnim proklinjanjima. Prvi se molio da pogine u ognju, drugi da ga iscrpi guba, treći da oslijepi ako su optužbe koje su iznijeli protiv svog biskupa lažne. Sveti je biskup dugo želio život u samoći, au to je vrijeme zaključio da je najbolje povući se u pustinju i ostaviti Crkvu u miru. Ali Bog je intervenirao u korist svog sluge, kada su sva tri biskupova tužitelja pretrpjela kazne na koje su se pozvali. Narcis se tada više nije mogao oduprijeti molbama svoga naroda; vratio se u Jeruzalem i ponovno preuzeo svoju dužnost. Umro je u dubokoj starosti, biskup do posljednjeg.

Ostavite komentar

Pin It