OTAC ANTE GABRIĆ

Od samoga preminuća oca Ante Gabrića, njegov veliki prijatelj, kardinal i nadbiskup zagrebački Franjo Kuharić, poticao je hrvatske isusovce da što prije počnu raditi na  njegovoj kauzi kako bi bio proglašen blaženim i svetim. Kardinal Kuharić jako je poštivao i cijenio oca Gabrića i pozivao ga da posjeti Hrvatsku. Njegovi dolasci u domovinu bili su pravi vjerski preporodi za Hrvatsku i za Hrvate izvan domovine, gdje god su živjeli. Hrvati su ujedno bili i najveći dobročinitelji njegova misionarskoga djelovanja bez čije pomoći ne bi mogao ostvarivati svoje planove u Bengaliji. Također je Kuharić kao nadbiskup išao u posjet ocu Gabriću u Bengaliju, gdje se, na tom jednom od najtežih misijskih područja u Indiji, i sam uvjerio u njegovu izvanrednu misijsku djelatnost i požrtvovnost.

Gabrićev misionarski lik snažno utisnut u pamćenje hrvatskog vjernika i katolika svuda po svijetu pa je još za života imao razgranatu mrežu svojih dobročinitelja svagdje po svijetu gdje su Hrvati živjeli. Nakon njegove smrti isusovci u Hrvatskoj osnovali su „Misijski fond patra Ante Gabrića“ iz kojega se pomaže rad misija i misionara širom svijeta.

Iako je proces za proglašenje blaženim i svetim pokrenut dosta kasnije nakon njegove smrti, njegov lik nije izblijedio i doista možemo reći u duhu naslova i drugog izdanja knjige otac Gabrić još uvijek govori.

Otvaranje kauze i početak procesa za njegovo proglašenje blaženim i svetim dogodili su se na 100. godišnjicu njegova rođenja, 28. veljače 2015., u Zagrebu na Kaptolu, dakle nešto više od 30 godina nakon njegove smrti 20. listopada 1988. kauzu je otvorio kardinal i zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić. Sve je proslavljeno svečanom svetom misom u bazilici Presvetog Srca Isusa u Zagrebu, koju je predslavio uzoriti kardinal J. Bozanić u prisutnosti mnogih svećenika i vjernika. Time je obnovljena i uspomena odlaska u misije mladog bogoslova Gabrića koji je upravo iz te bazilike krenuo u misije u Indiju 1928. godine.

Kuća u kojoj je rođen otac Ante Gabrić u Metkoviću također se pomalo obnavlja i trebala bi postati SPOMEN KUĆA, muzej i hodočasničko mjesto na kojemu će biti čuvana  i na kojemu će biti njegovana uspomena na ovog velikana u hrvatskom narodu. To se ostvaruje zahvaljujući gospođi Violeti Oršulić, ZAKLADI OCA ANTE GABRIĆA i suradnicima. Vicepostulator kauze oca Gabrića, otac Ante Tustonjić, radi na kauzi i nastoji promicati pobožnost prema ovome Božjem ugodniku surađujući sa svima koji u tome žele pomoći. Započeo je pokret Velikih devetnica za proglašenje blaženim sluge Božjega oca Gabrića, a u tome su napose angažirani gospođa Violeta i sve zajednice, župe i pojedinci koji su bili povezani WhatsAppom, Instagramom, Facebook i portalom. Svakog 20. dana u mjesecu služe se svete mise na te nakane, a štovatelji sluge Božjega oca A. Gabrića pripremaju se tijekom devet dana za tu mjesečnu proslavu.

I drugo dopunjeno izdanje knjige Gabrić još govori želi pomoći u promicanju pobožnosti prema ocu Gabriću. U ovom izdanju su dodana još dva poglavlja kojih nema u prvom izdanju. To su prilozi o socijalnom ili karitativnom radu oca Gabrića i o njegovim pohodima domovini Hrvatskoj.

Otac Gabrić dosita je izvanredan i njegov misionarski rad zahvaća sva područja čovjekova života, od njegova rođenja pa do smrti. Upravo zbog toga su najmjerodavnije riječi ocu Gabriću one koje je rekla njemu srodna duša i svetica Majka Terezija. Kazala je za njega da je „Živa Isusova ljubav u Bengaliji“. Izrekla je također veliku istinu o njemu da je „svet svećenik!“ To su riječi svetice za jednoga svetoga svećenika. Te riječi sv. Majka Terezija rekla je u Metkoviću u prigodi njihovog zajedničkog posjeta Hrvatskoj. Zato nam se čini da je važno dodati poglavlje i o njegovim pohodima svojoj rodnoj domovini Hrvatskoj koju je trajno nosio u srcu i u svojoj posvojenoj domovini Indiji, „tamo gdje palme cvatu.“

Njegov provincijal Indijac, otac Matthew, rekao je za njega da je „najsjajnija misionarska zvijezda na bengalskom nebu.“ Molimo da on zasja kao istinska zvijezda na nebu svetaca da bismo mu se mogli utjecati kao svojem zagovorniku, jer je otac Gabrić to zaslužio velikodušno goreći i darežljivo izgarajući u svom radu za Boga i za duše.

Izvor: iz knjige “Gabrić još govori”, Mirko Nikolić

***

U Metkoviću u Crkvi svetog Ilije na dan godišnjice smrti oca Ante Gabrića 20. listopada 2022. slavljena je sveta Misa koju je predslavio pater Mirko Nikolić. Nakon svete mise uslijedila je izložba fotografija Zvonimira Atletića – TAMO GDJE PALME CVATU u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću. Organizaciju izložbe omogućili su Grad Metković, Zaklada Otac Ante Gabrić na čelu s gospođom Violetom Oršulić i Veleposlanstvo Indije u Zagrebu. Izložbu u Metkoviću možete pogledato do 1. studenog 2022. godine.

Ostavite komentar

Pin It