IZLOŽBA ZVONIMIRA ATLETIĆA “TAMO GDJE PALME CVATU” U POVODU 34. OBLJETNICE SMRTI OCA ANTE GABRIĆA

U povodu 34. godišnjice smrti oca Ante Gabrića u Gradskom kulturnom središtu Metković u četvrtak, 20. listopada, u 20 sati svečano će se otvoriti izložba „Tamo gdje palme cvatu“ fotografa Zvonimira Atletića.

Publika će imati priliku vidjeti seriju vrlo sugestivnih fotografija na kojima je autor prije više od 40 godina pratio i snimao najvećeg hrvatskog misionara 20. stoljeća oca Antu Gabrića i njegove vjernike u misijskim postajama, na obalama Gangesa u dalekoj Bengaliji.

U katalogu izložbe Branimir Stanić je istaknuo: “Crnobijele fotografije Zvonimira Atletića ne govore tisuću riječi. One zapravo uopće ne govore. One su zaokružene u svetoj tišini, u tišini kojom otvaramo prostor našoj duši za komunikaciju s našim Stvoriteljem… Danas, u vrijeme nehumane brzine, stresa te stalnih udaraca sa svih strana, On traži pomoć od viteza ali ne s glasnim zvucima već šapćući: „Ne idi nigdje drugdje, ne ostavljaj me, ostani ovdje.“

Atletićeve fotografije odgovaraju na ovaj poziv, nude nam pomoć bez ijedne riječi. Ostaju u nama koliko i sam život.“

Izložba je postavljena u organizaciji Zaklade Otac Ante Gabrić i Veleposlanstva Indije, uz podršku Grada Metkovića s ciljem organiziranja događanja u domovini i inozemstvu koja komuniciraju sa širokom publikom svih generacija i govore o ljudskoj i duhovnoj veličini Sluge Božjega oca Ante Gabrića i želji da uskoro bude uzdignut na čast blaženika i sveca.

Izložba je do sada predstavljena u Dubrovniku, Korčuli, Blatu, Šibeniku i Solinu, a nakon Metkovića svoje putovanje nastavit će i drugim gradovima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izložba će biti otvorena od 20. listopada do 1. studenoga 2022. godine.

Preuzeto s hkm.hr

Ostavite komentar

Pin It