SVETAC DANA – SV. KALIST I., PAPA I MUČENIK

Danas se sjećamo jednog od knezova vjere koji se istaknuo među prvim papama: svetog Kalista I.

Sin skromne rimske obitelji, rođen je 160. godine. Upravitelj trgovačkog posla, Kalist je prošao kroz velike poteškoće, jer je nešto pošlo po zlu na poslu, bio je bičevan i deportiran na otok Sardiniju, gdje se suočio s osudom prisilni rad u rudnicima, zajedno s kršćanima osuđenima na temelju vjere.

Bez sumnje, uz suživot s kršćanima koji su čekali mučeništvo, jer se kršćanstvo smatralo ilegalnom religijom, Kalist je odlučio slijediti Isusa. Kasnije su mnogi kršćani bili spašeni iz progonstva, a kršćanska zajednica ga je oslobodila.

Današnji je svetac surađivao s papom Viktorom, a kasnije je kao đakon pomagao papi Zefirinu u Rimu, jer je s velikom mudrošću preuzeo upravljanje katakombama na Apijevoj cesti, onim kršćanskim grobljima koja su bila smještene pod zemljom, štoviše, iz sigurnosnih su razloga korištene i za liturgijska slavlja te za čuvanje tijela mučenika i prvih papa za uskrsnuće.

Unatoč njegovom robovskom podrijetlu, smrću pape Zeferina, svećenstvo i narod izabrali su Kalista za njegova nasljednika. Bio je proganjan, klevetan i mučenički je umro, kada je osuđen na progonstvo. Prema najsigurnijoj predaji, umro je u pučkom ustanku protiv kršćana i bačen je u bunar.

Tijekom šest godina revnog i svetog pastirstva, sveti Kalisto I. osudio je doktrinu koja se protivila Presvetom Trojstvu. Sve do mučeništva branio je Božje milosrđe, koje izražava Crkva, oprašta grijehe onima koji ispunjavaju uvjete pokore. Na taj se način Kalisto borio protiv rigorista koji su osuđivali preljubničke i ubojite otpadnike.

Ostavite komentar

Pin It