MONS. ALDO CAVALLI I FRA ZVONIMIR PAVIČIĆ NAJAVILI NOVI TERMIN MLADIFESTA

34. Festival mladih održat će se u Međugorju od 26. do 30. srpnja 2023., a tema Mladifesta, kao i svih međunarodnih duhovnih obnova u Međugorju sljedeće godine je uzeta iz Matejevog evanđelja ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49). O promjeni datuma održavanja sljedećeg Mladifesta za Radiopostaju Mir Međugorje govorili su apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli i međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

‘Svi oni koji su upoznati s Međugorjem i koji redovito dolaze u Međugorje znaju da je Mladifest uvijek početkom kolovoza, od 1. do 6. kolovoza. Međutim, ove godine Papa je Svjetski dan mladih u Lisabonu stavio na te datume od 1. do 6. kolovoza tako da smo mi odmah morali reagirati i pomjeriti naš datum održavanja Mladifesta, kako ne bi bilo u isto vrijeme. Naravno, ako Papa poziva sve mlade svijeta na jedno mjesto, mi ih nećemo pozivati k nama, nego će nam biti drago da mogu doći i u Međugorje, a isto tako otići i na susret s Papom”, kazao je fra Zvonimir Pavičić, potvrdivši kako će novi termin Mladifesta biti od 26. do 30. srpnja 2023.

‘Mladifest će biti i skraćen za jedan dan. Skratili smo ga kako bi mi kao župa mogli proslaviti 25. srpnja naš patron, svetkovinu sv. Jakova, ali i da završimo dan ranije kako bi se hodočasnici koji će ići i u Portugal na susret s Papom mogli organizirati i stići na vrijeme. Druge duhovne obnove u župi idu po svojim ustaljenim terminima. Njihovi datumi se mijenjaju iz godine u godine”, kazao je fra Zvonimir Pavičić

Uz Festival mladih u župi se organiziraju i brojne druge duhovne obnove za organizatore hodočašća, za svećenike, za bračne parove, seminari posta molitve i šutnje…

U ovom vremenu koje sam proveo u Međugorju, mogu vidjeti da je to mjesto milosti, mjesto u kojem nadnaravno susreće naravno. Osobe koje ovdje dolaze ulaze u to ozračje milosti. Oni ulaze u to ozračje milosti da bi susreli Isusa, da bi susreli Djevicu Mariju, da bi molili… To je mjesto milosti koje je Gospodin želio, mjesto molitve, mjesto obraćenja… Osobe koje ovdje dolaze susreću milost, mole, ispovijedaju se da bi primijenile vlastiti život na bolje.

Sve te inicijative i molitveni susreti razvijali su se s vremenom, a imaju samo jedan cilj. Surađivati s milošću. Dakle, surađivati s milošću da bi pomogli ljudima da mole i da se obrate i to preko ispovijedi, uz pomoć ispovjednika visoke kvalitete. To je jedini motiv svih naših inicijativa i projekata – surađivati s milošću Božjom”, kazao je mons. Cavalli, koji se osvrnuo i na veliki broj hodočasnika koji su ove godine pohodili Međugorje.

‘Susreo sam zaista mnoge hodočasnike. Oni dolaze s užitkom, sa zadovoljstvom, jer ovdje susreći, i svi su mi to rekli, mir, spokoj, susreću Gospodina i u blizini su Djevice Marije. Susreću spokoj, vedrinu i mir. Toga nam svima treba u nutrini. Susreću milost Božju koja ulazi u njih. Gospodin ne rješava njihove probleme, ali daje snagu, sposobnost, ustrajnost i inteligenciju da bi riješili svoje poteškoće. Gospodin im daruje oprost, obnovu života, daje im nadu da mogu dobro živjeti. Oni znaju da kada se vrate kući da će naći posve istu situaciju kao i prije, ali promijenili su se oni, promijenili su se iznutra. Promijenili su svoj stav i sposobnost da susretnu Gospodina i svoje probleme te da ih riješe”, kazao je nadbiskup Cavalli pa potom podijelio svoje dojmove o Mladifestu.

‘Vidio sam taj Festival, sudjelovao na njemu i divio sam se. Mladi koji su sudjelovali na Festivalu dolazili su iz brojnih zemalja svijeta. Na duhovnoj razini proživjeli su jedan nevjerojatan tjedan. Tijekom jutra bih šetao putovima koji vode prema Brdu ukazanja i prema Križevcu i već u pet sati ujutro stotine mladih su se penjale na Brdo ukazanja i Križevac. Od 9 do 12 sati svi su sudjelovali na katehezama svjedočanstvima i u pjesmi. Poslije podne od 17 sati do 22 ili 23 sata svi su bili nazočni pred euharistijom za vrijeme večernjeg klanjanja i vidjeli smo kako je njihova pažnja bila usmjerena na to, i to u intenzivnoj molitvi. To je bio jedan istinski trenutak milosti. To je bio trenutak milosti u kojemu je Gospodin Isus susreo više od 30 tisuća mladih koji su tu bili i u tišini gledali u Njega. Gospodin Isus iz Presvetog Sakramenta gledao je njih, a oni su gledali Isusa u Presvetom Sakramentu. Bio je to vjerodostojan razgovor između Sina Božjega i mladih, između mladih koji su djeca Božja. I nitko nije bio umoran. Kad bi program završavao u 22 ili 22:30 oni su željeli nastaviti. U njih je ušlo duhovno oduševljenje koje je bilo zadivljujuće. To je taj trenutak milosti, milosti koju Gospodin udjeljuje, trenutak u kojemu Blažena Djevica Marija prati te ljude, trenutak molitve i obraćenja. Tisuće su se ispovjedile, a ispovijed u Međugorju ne znači samo izreći svoje grijehe. Oni koji se u Međugorju ispovijedaju, a to su tisuće, žele promijeniti svoj život iznutra. To je taj Međunarodni festival mladih – trenutak milosti, molitve, razgovora, obraćanja, velike radosti, oduševljenja i užitka”, kazao je nadbiskup Cavalli, koji se na kraju osvrnuo i na temu, odabrana za sljedeću godinu: ”Evo majke moje i braće moje!” (Mt 12, 49).

”To je misao koju donose tri evanđelista: Marko, Luka i Matej. Isusova rodbina, zajedno s Marijom, susreću Isusa dok on propovijeda i čini čudesa. Isus je govorio svojim učenicima, onima koji su ga slušali i kažu mu: Tvoja majka i tvoja braća te traže. Isus gledajući učenike i sve one koji su tu bili okupljeni kaže: Evo moje majke, evo moje braće, evo moje rodbine. Tko god vrši volju Božju, tko god sluša Božju riječ i stavlja je u život taj je moj brat i moja majka. Marija je tako živjela. Ona je slušala, razumjela i stavila u život. Tako i mi, ako želimo biti dio Isusove obitelji moramo slušati, razumjeti i staviti to u život”, zaključio je nadbiskup Cavalli.

Preuzeto s medjugorje.hr

Ostavite komentar

Pin It