KRALJICA SVETE KRUNICE

Danas slavimo blagdan Gospe od Krunice (Ružarija), koji je ustanovio sveti Pio V. na godišnjicu pomorske pobjede kršćanske flote kod Lepanta u listopadu 1571. Bitka je trajala mjesto na sjevernom rubu Patraskog zaljeva, završivši za manje od jednog dana odlučujućim porazom glavne flote Osmanskog Carstva, čime je zadat smrtonosni udarac muslimanskoj dominaciji Sredozemljem.

Pobjeda kod Lepanta smatra se jednom od najvećih u pomorskoj povijesti, budući da su kršćani lako porazili vojsku koja je navodno bila oko tri puta brojnija. Brzu i izrazitu pobjedu Sveta liga pripisala je pomoći Majke Božje čiji su zagovor vojnici zazivali tri sata molitvom krunice, a za to vrijeme vjetar se okrenuo u njihovu korist.

Danas je cijeli mjesec listopad posvećen moljenju krunice, misaone i glasovne molitve velike dubine u kojoj se kršćani uvlače u ozdravljujuća i preporoditeljska otajstva Kristova života, kao što Djevica Marija bez prestanka usmjerava sve vjernike prema svome Sinu. : Spasitelj čovječanstva. Nije pretjerano reći da, ako želimo upoznati Isusa Krista, trebamo marljivo i s ljubavlju nastojati upoznati Majku Božju čija je sveta utroba hranila i štitila malog Isusa i čiji je cijeli život bio i živi u potpunom sjedinjenje s božanskom namjerom njezina Sina.

Sveti Ivan Pavao II. nam govori: “Krunica, iako jasno marijanskog karaktera, u srcu je kristocentrična molitva. U sabranosti svojih elemenata, ona ima svu dubinu evanđeoske poruke u njezinoj cjelini, od koje se može kaže se kao kompendij… Preko krunice vjernici dobivaju obilje milosti, kao iz samih ruku Otkupiteljeve Majke” ( Rosarium Virginis Mariae , Uvod).

Riječ krunica znači “kruna od ruža”. Sveti Louis De Montfort smatra krunicu “neprocjenjivim blagom koje je nadahnuto od Boga” i “mističnim stablom ruža Isusa i Marije u životu, smrti i vječnosti”. Kaže nam da recitiranje krunice proizvodi duhovne ruže koje “nikada neće uvenuti ili umrijeti, i bit će jednako izvrsne tisućama godina od sada kao što su danas” ( Tajna krunice 9, 13).

Sveti Louis De Montfort uči da je krunica uglavnom i u biti sastavljena od Kristove molitve (Oče naš) i anđeoskog pozdrava (Zdravo Marijo; vidi Lk 1,26 i dalje). Stoga krunica na neki način potječe iz onog prijelomnog dana kada je anđeo Gabrijel pozdravio Mariju riječima: “Zdravo, Mila, Gospodin s tobom” (Lk 1,28). Krunica tako postaje “prva molitva i prva pobožnost vjernika” ( Tajna krunice 17).

Međutim, 1214. godine Katolička crkva je primila krunicu u sadašnjem obliku, kada ju je Sveta Majka predala svetom Dominiku da se koristi kao moćno sredstvo obraćenja kako bi se okrenula srca Albižanaca natrag Bogu.

Od tog dana nadalje, tada kao i danas, katolički vjernici diljem svijeta prihvatili su krunicu kao molitvu velike moći, iz koje izviru milosti pokajanja, obraćenja, ljubavi prema istini i neobjašnjive radosti iz beskrajnog vrela Božjeg. Trojstvena ljubav. Za one vjernike koji žele napredovati u duhovnom životu, molitvom krunice dobivaju se neizostavne milosti potrebne za tako uzvišeno putovanje.

Također, krunica je nadaleko poznata kao protuotrov protiv đavolskih otrova Sotone. U svojoj enciklici Supremi Apostolatus Officio , papa Lav XIII. je naučavao da je krunica učinkovito duhovno oružje protiv zala bolesnog društva. Primjećujući da su mnoge “izuzetno velike milosti stečene” kroz vjekove pobožnosti kršćanskih naroda prema krunici, on nam kaže: “Želimo da tu istu pobožnost [krunici] ponudi cijeli katolički svijet s Najveću usrdnost prema Presvetoj Djevici, da njezin božanski Sin po njezinu zagovoru bude umiren i omekšan u zlima koja nas pogađaju”

Tih “zla koja nas pogađaju” u suvremenom društvu je mnoštvo: svakodnevno se suočavamo s brojnim intrinzičnim i teškim zlima: namjernim ubijanjem tisuće nerođene djece putem pobačaja; uništavanje mnoštva embrionalne djece putem IVF-a i eksperimentiranja s embrionalnim matičnim stanicama; te stalna raširena uporaba kontracepcijskih sredstava u pokušaju uništavanja prokreativnog potencijala koji bi trebao postojati u svakoj intimnoj zajednici muškarca i žene.

Kao da to nije dovoljno, moramo se suočiti s brojnim i sve većim napadima na nezamjenjivu instituciju braka; militantni relativizam koji nastoji uništiti – iako uzalud – istinu; i moćni sekularisti čija je namjera nametnuti privatizaciju religije, progoneći javno bogoslužje u skriveni ritual, a evangelizaciju u nametnutu šutnju. Nije pretjerano reći da je i samo društvo ugroženo.

Riječi pape Lava XIII., u kojima potiče vjernike na pobožnost prema krunici, odjekuju riječima Gospe od krunice, kada se u Fatimi 1917. ukazala Luciji i njezinim rođacima, Jacinti i Franciscu Martu, kao Gospa “sjajniji od sunca”. Toga je dana Djevica Marija u jedinstvu sa svojim Sinom navijestila cijelom svijetu:

“Ja sam Gospa od krunice. Došla sam upozoriti vjernike da poprave svoje živote i da zamole oproštenje za svoje grijehe. Ne smiju više vrijeđati našega Gospodina, jer on je već preteško sablazan ljudskim grijesima. Ljudi moraju moliti krunicu. Neka je nastave moliti svaki dan.”

Ostavite komentar

Pin It