SVETAC DANA – SV. TEODORA GUÉRIN

Sveta Majka Teodora Guérin rođena je kao Anne-Therese Guérin u Francuskoj 2. listopada 1798. Tijekom njezina djetinjstva francuska je vlada zatvarala crkve i uhićivala svećenike i redovnike. Anne-Theresein bratić bio je sjemeništarac, živio je skrivajući se u roditeljskom domu, a predavao ju je teologiju i katekizam.

Osnivačica koledža Saint Mary-of-the-Woods. Osmi svetac Amerike. Snaga, odlučnost i filozofija svete Majke Teodore Guerin mogu se pronaći u svakoj cigli, kamenu i srcu na kampusu koledža Saint Mary-of-the-Woods sve do danas. Žena hrabra i vjere, Guerin je napustila svoj dom i sve koji su joj bili dragi kako bi slijedila Božji poziv na novom, neistraženom području. Na tom novom mjestu osnovala je akademiju koja i danas nastavlja njezino poslanje. Za studente na kampusu ona je jednostavno “mama Teddy”.

Kad je imala petnaest godina, ubili su joj oca, a majka, shrvana bolom, pala je u duboku depresiju. Anne-Thérèse je tada preuzela odgovornost za cijelo kućanstvo, za majku, sestru Marie-Jeanne, kuću i vrt. Sestrama Božje providnosti (Sœurs de la Providence de Ruillé-sur-Loir) pristupila je 1823. i uzela redovničko ime Teodora (sœur Saint-Théodore), a 1831. položila vječne zavjete. Djelovala je kao učiteljica u Preuilly-sur-Claiseu, Rennesu i Soulainesu, ali je usput neprestano pomagala siromasima i nevoljnicima. Na poziv američkog biskupa iz Vincennesa (Indiana), u listopadu 1840. uputila se u Ameriku s još pet sestara svoje družbe (Olympiade Boyer, Saint Vincent Ferrer Gagé, Basilide Sénéschal, Mary Xavier Lerée i Mary Liguori Tiercin).

Bila je prepoznata po svojoj velikoj inteligenciji, a 1840. godine poslana je u SAD, u Vincennes, Indiana, da osnuje samostan. Majka Teoodora otvorila je prvi internat za djevojke u državi i zalagala se za katoličko obrazovanje.

Njezin samostan Saint Mary-of-the-Woods bio je stalno pod prijetnjom napada antikatolika i samih katolika. Biskup Vincennesa ekskomunicirao je Majku Teodoru jer se nije mogao miješati u vladavinu reda. Njegov nasljednik na kraju je ukinuo ekskomunikaciju. Kongregacija sestara Providnosti narasla je na 67 članica, devet novakinja i sedam postulanata do njezine smrti 1856. godine

Majka Teodora umrla je 14. svibnja 1856. nakon što se razboljela. Blaženom ju je proglasio papa Ivan Pavao II 1998., a svetom 2006. papa Benedikt XVI.

Ostavite komentar

Pin It