PAPA IVAN PAVAO II. NA DANAŠNJI DAN PROGLASIO BLAŽENIM ALOJZIJA STEPINCA

Dana 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici papa Ivan Pavao II. proglasio Alojzija Stepinca blaženim. Bio je to drugi posjet pape Wojtyle Hrvatskoj koji je trajao od od 2. do 4. listopada. Tom prilikom bilo je prisutno 7 kardinala, 70 biskupa te više od 1000 svećenika. 

“Mi, udovoljavajući želji Našega brata, zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, te brojne druge braće u biskupstvu i mnogih vjernika, pošto smo razmotrili mišljenje Zbora za proglašenje svetih, Našom apostolskom vlašću dopuštamo da se sluga Božji Alojzije Stepinac od sada naziva blaženim i da se svake godine na dan njegova rođenja za nebo, desetoga veljače, može slaviti njegov spomendan na mjestima i na način kako je to određeno kanonskim propisima. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.

Tim je riječima papa Ivan Pavao II. za vrijeme euharistijskog slavlja proglasio blaženim zagrebačkog kardinala, časnoga slugu Božjega, Alojzija Stepinca.

Zanimljivo je da je također na današnji dan, ali 1946., Stepinac održao svoj obrambeni govor pred jugoslavenskim sudom. Tom je prilikom izjavio: “Na sve tužbe, koje su ovdje protiv mene iznesene, odgovaram da je moja savjest mirna, makar se publika tome smijala. Sada se ne kanim braniti niti apelirati protiv osude. Ja sam za svoje uvjerenje sposoban podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego – jer mi je savjest čista – pripravan sam svaki čas i umrijeti.”

Stepinčev spomendan slavi se 10. veljače. Na proslavi Stepinčeva u Rimu 2014., u rimskoj hrvatskoj crkvi sv. Jeronima, prefekt vatikanske kurijalne Kongregacije za kauze svetih kardinal Angelo Amato obznanio da je nadležna liječnička komisija utvrdila slučaj čudesnog ozdravljenja po zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, te da je o tome obavijestio papu Franju.

***

Imati pouzdanje u Boga i moliti ustrajno. Gospodin zna, kad je pravi čas, da pomogne!

(bl. Alojzije Stepinac)

Ostavite komentar

Pin It