MOLITVE, ZAZIVI I POSVETA ANĐELU ČUVARU

Molitva anđelu čuvaru

Anđele, čuvaru mili! Svojom snagom me zakrili.

Prema Božjem obećanju, čuvaj mene noću, danju.

Osobito pak me brani da mi dušu grijeh ne rani.

A kad s ovog svijeta pođem, sretno da u nebo dođem,

da se ondje s tobom mogu vječno klanjat dragom Bogu.

Jutarnja molitva na čast sv. anđelu čuvaru

O, sveti anđele čuvaru, hvala što si me i ove noći sačuvao od svakoga zla duše i tijela. Kako me je mogla lako smrt, a možda i vječna smrt, snaći! Kao zahvalu za dobročinstvo cijeli ću ovaj dan provesti tebi na čast, a na slavu Božju. Po tvojim rukama prikazujem dragom Bogu sav rad, sve poslove i muke, sve misli i čine današnjeg dana. Izmoli mi milost da sve tako izvršim da bude vrijedno veličanstva Božjega.

Daj da danas ne učinim nikakav svojevoljni grijeh, osobito ne ovaj … Čuvaj me od svake nezgode koja bi mogla nauditi mom životu, mojoj časti ili mom dobru. Predajem ti svoje tijelo i svoju dušu; pod tvojom obranom bit ću siguran; kad me ti vodiš, neću zalutati; kad se ti skrbiš za me, neće mi ništa manjkati. O, anđele Božji, kome me je neizmjerna ljubav očeva preporučila, rasvijetli me i čuvaj, vladaj i ravnaj sa mnom danas i po sve dane života moga. Amen. (Imprimatur br. 205S. U Senju dne 23. kolovoza 1912., Roko, biskup)

Večernja molitva na čast sv. anđelu čuvaru

Kratko preispitaj savjest: kaki proveo ovaj dan, a onda moli:

Evo, opet sam, o, sveti anđele čuvaru, pod tvojom zaštitom proživio jedan dan. Iz dubine srca zahvaljujem dragom Bogu, Majci Božjoj i tebi za sva rasvjetljenja, nadahnuća, dobročinstva i vodstva, kao i za sve milosti koje sam primio ovoga dana. Sve si mi ih ti izmolio svojim posredovanjem. O, da sam ih još bolje upotrijebio na slavu Božju i spasenje svoje duše! Kad se obazrem na današnji dan, uviđam mnoge nedostatke, mnoge grijehe i zablude kojima sam se ogriješio o Božju dobrotu i čime sam tebe, moj vjerni vodiču i pratioče, uvrijedio. Kajem se za sve svoje grijehe i nemarnosti i molim te, vrijedni moj prijatelju, izmoli mi oproštenje od Boga, kao i milost da ih se ubuduće ozbiljno klonim. Raskrili, sveti anđele čuvaru, svoja moćna krila nada mnom. Ne daj da mi se zlobni neprijatelj približi te naudi mom tijelu ili duši. Usnut ću spokojno u tvom milom naručju, uzdajući se u Boga Oca koji je svagdje i na svakom mjestu. Daj da i ja jednom slatko u Gospodinu usnem te da u vječnosti bez prestanka s tobom i sa svim anđelima i svecima hvalim i slavim trojedinoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga. Amen. (Imprimatur br. 205S. U Senju dne 23. kolovoza 1912. Roko, biskup)

Molitva za sretnu smrt

Anđeli nebeski, sluge velikoga Boga, koji mu vjerno služite od prvoga časa vašega stvaranja uživajući sreću vječnoga blaženstva, upotrijebivši njegovu svetu milost na dobro, pritecite nam u pomoć, vi koji ste odvažno išli stazom što sigurno vodi k nebeskoj slavi. Vašoj brizi, vašoj zaštiti, vašoj obrani predala nas je dobrota Božja. Molimo vas ponizno da brigu, koju za nas imate u životu, povećate na času smrti. Čuvajte nas osobito od duhova tmine koje ste slavno nadvladali na početku svijeta. Ulijte nam svete misli koje će nas ohrabriti i okrijepiti da njihovim napadajima ne podlegnemo. Izmolite nam svojim moćnim zagovorom milosti koje su nam potrebne na putu u vječnost: iskreno spoznanje naših zabluda i zanemarivanja dužnosti, skrušeno pokajanje za naše grijehe i potpuno predanje u volju Božju. Napunite nam srce i dušu spasonosnim strahom da oplačemo i zamrzimo na svoju nevjeru prema dragom Bogu. Osobito nam izmolite veliku milost, krunu svih milosti, da nam zadnji dah bude ljubav prema Bogu. Amen. (Imprimatur br. 205S. U Senju dne 23. kolovoza 1912. Roko, biskup)

Ponedjeljak, dan posvećen osobitu štovanju svetih anđela

Svaki je ponedjeljak sveta Crkva posvetila svetim anđelima. Zato ne propusti ni ti, po primjeru sv. Alojzija, miljenika anđela čuvara, toga dana iskazati štovanje nebeskom zaštitniku. Prinesi mu kakvu žrtvu, izmoli koju molitvu ili podaj što siromahu po savjetu sv. Rafaela: „S milostinjom je molitva dobra.” Osim toga, sveta Crkva i mnogi sveci preporučuju da se na svoj rođendan i prvoga dana svakoga mjeseca preporučimo svetom anđelu.

Molitva svetom anđelu čuvaru ponedjeljkom

O, moj vjerni i mili anđele čuvaru, moj odgojitelju, moj učitelju, moj prijatelju, moj odvjetniče, moj posredniče i zaštitniče! Nisam vrijedan tvoje zaštite ni tvoje skrbi. Kada i po čemu sam zaslužio toliku čast i takvo odlikovanje? Ima li koja milost koju mi od dana moga rođenja do danas još nisi iskazao? S kakvom si strpljivošću samo podnosio moju slabost uza svu moju nezahvalnost? Koliko si me već puta mogao ostaviti, a ipak me nisi prestao poticati na pokoru. Koliko sam već puta mogao pasti u napast i sagriješiti da me tvoja ruka nije zadržala? Koliko bi me puta pogodila vremenita nesreća da je ti nisi odvratio? Neizmjerno sam zahvalan Gospodinu Bogu što mi te je dao za zaštitnika, a tebe molim od svega srca za oproštenje što sam tako malo mario za tvoje opomene. Što je veća moja slabost, to će biti veća i veličanstvenija tvoja pobjeda, kad me sretno uvedeš u nebesko kraljevstvo gdje ću se, uzdajući se u Božju milost, u tvom društvu uvijek veseliti. Amen. (Imprimatur br. 205S. U Senju dne 23. kolovoza 1912. Roko, biskup)

Posveta anđelu čuvaru

Sveti moj anđele čuvaru, od početka moga života dan si mi kao pratilac i zaštitnik. Sada pred licem Gospodina i moga Boga, moje nebeske Majke Marije i svih anđela i svetih ja, (reci svoje ime), siromašni grešnik, želim se tebi posvetiti. Obećavam da ću vjerno slušati Bo ga i majku Crkvu. Obećavam da ću biti uvijek pobožan Mariji, mojoj Majci i Gospodarici, te da ću je uzeti za uzor svoga života. Obećavam da ću biti i tebi pobožan, moj sveti zaštitniče, te da ću u skladu sa svojim snagama širiti pobožnost svetim anđelima koja nam je da na kao pomoć u borbi za postizanje Božjega kraljevstva. Molim te, sveti anđele, učini me dionikom snage tvoje ljubavi prema Bogu kako bih se ražario ljubavlju prema Bogu i ostao mu uvijek vjeran. Neka me tvoja ruka brani od neprijatelja, učini me dionikom Marijine poniznosti, vodi me tako da izbjegnem sve opasnosti i dođem u nebo u kuću Očevu. Amen.

Hvalospjev u čast dobroga anđela čuvara

(sv. Ljudevit Montfortski)

Uistinu sam sretan što uvijek uza se imam anđela čuvara. On je kraljević rata, miljenik Božji, strah svojih neprijatelja, jedan od onih čistih duhova koji nemaju ništa zemaljskoga. Njegova je moć velika. On može svojom snagom preokrenuti svijet, očaravajuć je, pronicav, profinjen i okretan. On može u istom trenutku proći i kopno i more. Tako savršen, on želi biti moj čuvar kako bi mi pomogao u mojoj slabosti. Jer on me oblikuje, vodi, ispravlja i opominje, brani me bez buke, a neprijatelj koji nas zavodi pored njega gubi svu svoju podmuklost. Čuva me u svakom trenutku od nesretnih slučajeva, da je to teško vjerovati. On me potiče na pobožnost. Pomaže da pobjeđujem đavla, da svladavam kušnje, da pobjeđujem. Ali o komu se on toliko brine? Jao, on pritječe u pomoć jadnom zemaljskom crvu, bijednom grešniku, ništavilu, koji mu za tolika dobra koja čini odbija biti zahvalan i koji se, znajući da je anđeo tu, ne trudi dopasti mu se. Želim, o, dobri anđele čuvaru, da budeš radostan u mom društvu. Zahvaljujem ti za milost tvoje brige za mene. Pobijedit ću napasnika i njegovu drskost ako tebe imam za zaštitnika.

Molitva svetom anđelu čuvaru

(sv. Ljudevit Montforski)

Anđele sveti, zahvaljujem ti na brizi i pomoći, nastavi mi pomagati, molim te, do konca mojih dana. Prikaži Gospodinu moje molitve, vodi me u svim mojim koracima, pomozi mi u mojim nevoljama, podrži me u mojim borbama. Budi uvijek uza me, pobijedi sve moje neprijatelje kako bismo jednoga dana u drugom životu bili zauvijek zajedno.

Anđele čuvaru

(sv. Terezija od Djeteta Isusa)

O, čuvaru moje duše, što u lijepom nebu sjaš, kano čisti blagi plamen uz tron Božji prebivaš. K zemlji letiš radi mene, dušu mi prosvjetljuješ, prijateljem, tješiteljem, bratom mojim postaješ! Znajuć’ kako slaba ja sam, za ruku me vodiš sam, i ja vidim kako nježno s mojeg puta mičeš kam. Glas tvoj slatki sved me zove, da tek nebo gledam ja; što sam niža, manja, to se tvoje čelo življe sja. O, ti koji siječeš prostor brže nego munje sve, leti često mjesto mene među moje premile; krilima im suze tari, Isusovu blagost poj, šapćući moje ime, pjevaj ti o patnji čarobnoj. Ja spasavat želim braću za života kratka lijepi duše, ti mi podaj svoga žara velikog. Žrtve moje, uboštvo mi, imetak su cio moj. Skupa s tvojim blagom daruj Trojici ih Presvetoj. Tebi čast i carstvo budi uza Kralja Svevišnjeg, meni sveti kruh s oltara, blago križa Gospodnjeg. S križem, s tijelom Krista Spasa, vijek na svetom oku tvom, mirno čekam nadajuć’ se sretnom žiću vječitom. Amen.

Sveti anđele, tebi povjeravam svoje srce

(sv. Franjo Saleški)

Slavni anđele Božji, koji me čuvaš, moli za mene. Moj dragi anđele, blagoslovi me. Blaženi duše, brani me od neprijatelja. Moj dragi zaštitniče, isprosi mi veliku vjernost tvojim svetim nadahnućima. Sveti anđele, štitiš me i od prije rođenja. Tebi povjeravam svoje srce: daj ga mom Spasitelju Isusu jer njemu samom pripada. Ti si moj čuvar. Ti si i moj tješitelj u času smrti. Ojačaj moju vjeru i moju nadu, zapali moje srce božanskom ljubavlju. Učini da me moj prošli život ne žalosti, da me moj sadašnji život ne uznemiruje, da me moj budući život ne straši. Ojačaj moju dušu u smrtnoj tjeskobi, potakni me da budem strpljiv, sačuvaj me u miru, isprosi mi milost da mi posljednje jelo bude kruh anđeoski. Daj da mi po sljednje riječi budu: Isus, Marija i Josip; da moj posljednji uzdah bude uzdah ljubavi i da tvoja prisutnost bude moja posljednja utjeha. Amen.

Tri molitve na čast sv. anđelu čuvaru

(sv. Alfons Liguori)

1. O, moj sveti anđele čuvaru, koliko si puta morao svoje sveto lice odvratiti od mene zbog mojih grijeha. Molim te, oprosti mi i izmoli da mi i dragi Bog oprosti, a ja čvrsto odlučujem da neću dragoga Boga ni tebe ni kada više svojevoljno uvrijediti. Amen.

2. Hvala ti, sveti anđele čuvaru, na svim rasvjetljenjima, žao mi je što te nisam uvijek slušao. Prosvjetljuj me i nadalje, probudi moju savjest kad sagriješim i ne ostavi me u času smrti. Amen.

3. Zahvaljujem ti, moj nebeski zaštitniče, što si me toliko godina pratio. Često sam tebe zaboravljao, a ti si uvijek na mene mislio. Tko zna nije li mi smrt već pred vratima? Vodi me, moj sveti anđele čuvaru, uskom stazom ovoga života i ne ostavi me dok ne dođem u nebesku domovinu. Amen.

Moja je duša potpuno povjerena tebi

(sv. Karlo Boromejski)

O, sveti anđele Božji, moj vjerni čuvaru, smatraj da je moja duša tebi potpuno povjerena. Molim te, predaj je u ruke njezina Stvoritelja i Otkupitelja tako da s tobom i svim svecima nebeskim mogu uživati tvoju prisutnost, ljubiti ga savršeno i imati puninu života zauvijek. Amen.

Moj najbolji prijatelju

(sv. Gertruda Velika)

O, sveti anđele Božji, kome me je Bog povjerio na čuvanje, zahvaljujem ti na svim dobročinstvima duše i tijela koja si mi pribavio. Hvalim te i slavim te što mene bijednicu štitiš i čuvaš od napadaja mojih neprijatelja. Blagoslovljen čas kad si mi dodijeljen za čuvara i zaštitnika. Blagoslovljena tvoja ljubav prema meni i nježna skrb kojom svakoga časa nastojiš oko moga spasenja. Molim te da mi oprostiš što sam se tako često opirala tvojim nadahnućima i tako ožalostila tebe, najdražega prijatelja. Obećavam da ću te ubuduće u svemu slušati i vjerno služiti mom Bogu. Amen.

Izvor: iz molitvene knjižice Pobožnost anđelima čuvarima

Ostavite komentar

Pin It