SVETAC DANA – SV. VINKO PAULSKI

Sveti Vinko Paulski rođen je 24. travnja 1581. u Kraljevini Francuskoj. U dobi od 15 godina otac ga je poslao u sjemenište, gdje se sveti Vinko nadao da će uspostaviti uspješnu karijeru svećenika, kako bi mogao otići u ranu i udobnu mirovinu. Međutim, Bog je imao druge planove za svetog Vinka.

Iako sjemenište koje je pohađao nije bilo previše pobožno ili duhovno kontemplativno, nastavio je studij i zaređen je za svećenika 23. rujna 1600., u dobi od 19 godina. Nakon ređenja nastavio je studirati, jer je imao prirodni dar za čitanje i pisanje, ali je osjećao slabu povezanost sa svojom vjerom; nego je želio život pun bogatstva i slave.

Godine 1605., dok se vraćao kući s putovanja, sv. Vincenta su zarobili barbarski gusari, koji su ga odveli u Tunis, u Africi, i prodali na aukciji kao roba. Bio je rob dvije godine i imao je mnogo različitih vlasnika, ali je na kraju stekao slobodu obraćenjem svog posljednjeg gospodara roba na kršćanstvo. On i njegov vlasnik zajedno su pobjegli u Francusku 1607.

Tijekom vremena u ropstvu sv. Vinka značajno je ojačao vlastitu vjeru i molio se da, ako bude oslobođen, svoj život posveti siromasima. Kada se vratio u Europu, posvetio je svoje vrijeme i energiju služenju svećenika i duhovnog savjetnika. Sveti Vincent stekao je i mnogo vrlo bogatih prijatelja, koje je zatim nagovorio da doniraju sredstva za hranu i bolnice za siromašnu zajednicu. Također je iskoristio njihov novac i veze kako bi oslobodio 1200 robova iz Sjeverne Afrike.

Svojim milosrdnim radom sveti Vinko upoznao je svetu Lujzu de Marillac te su zajedno osnovale Kćeri milosrđa, društvo apostolskog života za žene u Katoličkoj Crkvi. Nastalo je i Društvo svetog Vinka Paulskog, dobrotvorna organizacija prisutna u 132 zemlje. Ova je družba posvećena služenju siromasima, a nadahnuta je svetim Vinkom.

Sveti Vinko Paulski umro je u Parizu 27. rujna 1660., a kada je njegovo tijelo ekshumirano 1712., 53 godine nakon njegove smrti, ustanovljeno je da je neraspadljiv. Međutim, zbog podzemne poplave, otkriveno je da se tijelo svetog Vincenta kasnije prirodno raspadalo, s izuzetkom srca i kostiju.

Svetog Vinka Paulskog proglasio je svetim 16. lipnja 1737. godine papa Klement XII., a njegov je blagdan 27. rujna. Zaštitnik je dobrotvornih društava, bolnica i konja, među mnogim drugim stvarima.

Ostavite komentar

Pin It