SVETAC DANA – SV. ANDRIJA KIM TAEGON I OSTALI KOREJSKI MUČENICI

Sveti Andrija Kim Taegon prvi je korejski svećenik koji je rođen u Koreji i zaštitnik je Koreje. Umro je s gotovo 10 000 drugih Korejanaca, uglavnom laika prije nego što je kršćanstvo tolerirano u Koreji 1884. godine. Danas štujemo gotovo 100 ovih Korejanaca koji su proglašeni svecima, uključujući i Andriju i laika, Paula Chong Hasanga.

Prve kršćane u Koreji krstili su japanski vojnici u invaziji kasnih 1500 – ih. Vjera je polako rasla, a zatim je 1777. nekoliko kršćanskih tekstova stiglo do Koreje i obratilo neke učenjake. Kad je svećenik misionar kasnije, pronašao 4 000 kršćana koji žive bez sakramenata – nikad prije nisu vidjeli svećenika.

Korejska monarhija bojala se kršćanstva kao kolonizacijske sile i potisnula fa je s nekoliko nasilnih progona između 1791. i 1866. Andrijinu roditelji bili su preobraćenici na vjeru, a njegov otac, djed i nekoliko stričeva su zbog toga pogubljeni. Andrijina majka ostala je u siromaštvu i morala se oslanjati na prosjačenje kako bi preživjela.

Andrej je kršten u dobi od 15 godina i ubrzo nakon toga otišao je u Macao u Kini – 1 200 milja daleko – kako bi tamo upisao sjemenište. Nakon daljnjeg misionarskog rada, zaređen je za svećenika i vratio se u Koreju služiti i evangelizirati. Dvije godine kasnije, u dobi od 25 godina, zarobljen je dok se probijao duž korejske obale kako bi pronašao sigurne i tajne prolaze za druge misionare. Mučen je i odrubljena mu je glava 26. rujna 1846. godine. Prije nego što je ubijen, Andrija je napisao svojim sukršćanima: “Primili smo Krštenje, ulazak u Crkvu i čast zvati se kršćanima. Ipak, što će nam to koristiti ako smo kršćani samo po imenu, a ne u stvarnosti?”

Paul Chong Hasang je također je bio sin obraćenika na kršćanstvo – rođen je 1795. i iako je nekoliko članova njegove obitelji također bilo mučenički ubijeno, on je također tražio vjeru. Zaposlio se kao državni tumač, što mu je omogućilo da putuje u Peking. Tamo je zamolio biskupa da u Koreji osnuje biskupiju i pošalje svećenike, što se dogodilo 1825. godine.

Kao vođa laik i oženjen čovjek, Paul je bio ujedinjujuća figura za kršćane i zalagao se za njih kod korejske vlade. Kad je izbio novi progon, uhićen je i suđeno mu je. Dao je pismenu izjavu sucu, koji ju je pročitao i rekao: “Imate pravo u onome što ste napisali, ali kralj zabranjuje ovu vjeru, vaša je dužnost da je se odreknete.”. A Paul je odgovorio: “Rekao sam ti da sam kršćanin i da ću to biti do svoje smrti.” Bio je mučen, zatim stavljen na križ i umro. Njegova majka, Cecelia yu Sosa, također je ubijena te site godine od ozljeda zadobijenih nakon opetovanog bičevanja.

Kad je 1984. posjetio Koreju, papa Ivan Pavao II. proglasio je svetima Andriju i Paula zajedno sa još 98 Korejanaca i tri francuska svećenika misionara.

***

“Krv mučenika sjeme je novih kršćana”

Ostavite komentar

Pin It