PAPA FRANJO: NE OSTANITE RAVNODUŠNI PREMA KORUPCIJI

Ne treba koristiti dobra samo za sebe, već za stvaranje društvenog prijateljstva i brigu za najslabije: to je Isusov nauk u evanđeoskom odlomku koji papa Franjo komentira na ovotjednom nagovoru prije molitve Anđeoskog pozdravljenja. U središtu je prispodoba o nepoštenome upravitelju – mi se kršćani nerijetko proglašavamo žrtvom, kaže Papa, no umjesto toga moramo biti kreativni, nikad rezignirani ili ravnodušni prema korupciji koja dominira svijetom, kako prenosi Vatican news.

Isus u evanđelju današnje liturgije pripovijeda priču o korupciji. Evanđelist Luka prenosi prispodobu o nepoštenom upravitelju koji krade od svoga gospodara, a zatim, otkriven, koristi svoju lukavost kako bi se izvukao. Papa Franjo se upita „u čemu se sastoji to lukavstvo i što nam Isus želi reći?“

Isusov poziv da budemo kreativni, budni i pažljivi

Papa je istaknuo snalažljivost tog upravitelja koji, suočen s rizikom gubitka posla, koristi sve svoje vještine, „ne izigrava žrtvu“, ne prepušta se sudbini nego traži rješenje. Isus time provocira svoje, govoreći da su „sinovi ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti“, primijetio je Papa.

„Odnosno, događa se da tko se kreće u tami, po određenim svjetovnim kriterijima, zna se snaći i usred nevolja, zna biti pametniji od drugih; umjesto toga, Isusovi učenici, to jest mi, ponekad spavamo, ili smo naivni, ne znamo samoinicijativno tražiti izlaze iz poteškoća. Na primjer, mislim na trenutke osobne, društvene, ali i crkvene krize: ponekad dopuštamo da nas obuzme malodušje ili padamo u pritužbe i proglašavanje sebe žrtvom. Umjesto toga – kaže Isus – može se biti i pronicljiv prema Evanđelju, biti budan i pozoran u razlučivanju stvarnosti, biti kreativan u traženju dobrih rješenja, za nas i za druge.“

Korištenje dobara za promicanje bratstva

Postoji i drugo pitanje na koje je papa Franjo nastojao ogovoriti: „u čemu se sastoji lukavstvo upravitelja?“

Nudeći popust onima koji su njegovi dužnici, on se sprijatelji s njima, nadajući se njihovoj pomoći kada ga njegov gospodar izbaci. Isus nas ovdje uči kako se trebamo služiti svojim dobrima: „napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore“.

„Da bismo baštinili život vječni, dakle, nije potrebno gomilati dobra ovoga svijeta, već se računa milosrđe koje ćemo živjeti u našim bratskim odnosima. Evo dakle Isusova poziva: ne koristite dobra ovoga svijeta samo za sebe i za svoju sebičnost, nego ih koristite za stvaranje prijateljstava, stvaranje dobrih odnosa, djelovanje u ljubavi, promicanje bratstva i brigu za najslabije.“

Ne ravnodušju pred korupcijom i nepoštenjem

Papa Franjo naglasio je kako danas u svijetu ima mnogo korupcije, nepoštenja, „nepravednih politika, sebičnosti koje dominiraju izborima pojedinaca i institucija“. No, mi se kršćani ne smijemo obeshrabriti ili, još gore, „ostati ravnodušni“.

Naprotiv, pozvani smo biti kreativni u činjenju dobra, s razboritošću i oštroumnošću Evanđelja, služeći se dobrima ovoga svijeta – ne samo materijalnim, nego svim darovima koje smo primili od Gospodina – ne da bismo se obogatili, nego da bismo potaknuli bratsku ljubav i društveno prijateljstvo, zaključio je Sveti Otac.

Ostavite komentar

Pin It