SVETAC DANA – SV. HILDEGARDA IZ BINGENA

Sveta Hildegarda, također zvana Hildegarda od Bingena ili Hildegard von Bingen, pod imenom Sibila od Rajne (1098. – 17. rujna 1179., kanonizirana 10. svibnja 2012., spomendan 17. rujna.) njemačka opatica, mističarka, skladateljica, umjetnica, farmaceutkinja.

Hildegarda je rođena od plemićkih roditelja, a školovala ju je u benediktinskom kalustru Disibodenberg, Jutta, isposnica (religiozna pustinjakinja) i sestra grofa od Spanheima. Hildegarda je imala 15 godina kada je počela nositi benediktinski habit i nastaviti redovnički život. Naslijedila je Juttu na mjestu priorice 1136. godine. Budući da je odmalena imala vizije, u dobi od 43 godine posavjetovala se sa svojim ispovjednikom, koji je o tome izvijestio nadbiskupa Mainza. Povjerenstvo teologa naknadno je potvrdilo autentičnost Hildegardnih vizija, a redovnik je imenovan da joj pomogne da ih zapiše u pisanom obliku. Gotov rad, Scivias (1141. – 1152.), sastoji se od 26 vizija koje su proročanske i apokaliptične po obliku i po svom tretmanu tema poput crkve, odnosa Boga i čovječanstva i otkupljenja. Oko 1147. Hildegarda je s nekoliko časnih sestara napustila Disibodenberg kako bi osnovala novi samostan u Rupersbergu, gdje je nastavila vježbati dar proroštva i pisati svoje vizije.

Talentirana pjesnikinja i skladateljica, Hildegard je u Symphonia armonie celestium revelationum sakupila 77 svojih lirskih pjesama, od kojih svaka ima glazbeni okvir koji je sama skladala. Njezini brojni drugi spisi uključivali su živote svetaca, dvije rasprave o medici i prirodnoj povijesti, koje održavaju kvalitetu znanstvenog promatranja rijetkog u tom razdoblju, i opsežna korespondencija, u kojoj se nalaze daljnja proročanstva i alegorijske rasprave. Također je iz zabave smislila vlastiti jezik. Mnogo je putovala po Njemačkoj, evangelizirajući velikim skupinama ljudi o svojim vizijama i vjerskim uvidima.

Njezin prvi životopisac proglasio ju je sveticom, a zabilježena su čuda za njezina života i na grobu. Međutim, službeno je proglašena svetom tek 2012., kada ju je papa Benedikt XVI. proglasio svetom postupkom “ekvivalentna kanonizacija”, papinska objava kanonizacije utemeljena na tradiciji pučkog štovanja. Kasnije te godine Benedikt je Hildegardu proglasio crkvenom učiteljicom, jednom od samo četiri žene koje su tako nazvane. Zaštitnica je glazbenika i pisaca.

Kao jedna od rijetkih istaknutih žena u srednjovjekovnoj crkvenoj povijest, Hildegarda je postala predmet sve većeg interesa u drugoj polovici 20. stoljeća. Njezini su spisi naširoko prevođeni na engleski: dostupno je nekoliko snimaka njezine glazbe i djela uključujući The Journal of Hildegard of Bingen (1993) Barbare Lachman i Scarlet Music: A Life of Hildegard of bingen (1997) Joan Ohanneson.

***

“Uvijek zazivajmo Duha Svetoga, kako bi on u Crkvi mogao nadahnuti svete i hrabre žene poput svete Hildegarde iz Bingena koje, razvijajući svoje darove koje su primile od Boga, čine svoje posebne i vrijedan doprinos duhovnom razvoju maših zajednica i Crkve u našem vremenu.”(papa Benedikt XVI:)

Ostavite komentar

Pin It