FRA SVETOZAR KRALJEVIĆ: KADA VAM DRAGI BOG ŽELI NEŠTO POSEBNO DAROVATI ONDA VAM DARUJE SVETI SUSRET

Večeras (16. rujna) svetu Misu s početkom u 18 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju , predvodio je fra Svetozar Kraljević, župni vikar i pomoćni odgojitelj postulanata u franjevačkoj crkvi i samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru. Posebno je snažne riječi uputio na početku svete Mise rekavši kako je je svatko od nas najljepši dar koji je Bog mogao dati ovome svijetu.

“Dragi brate i sestro! Kada je dragi Bog tebe pozvao u postojanje onda je imao poseban plan. S tobom je  želio darovati najljepši dar ovome svijetu, najljepši dar tvojoj zemlji, tvojoj naciji , tvojoj obitelji, svima. Najljepše je darovao kada je tebe darovao ovoj zemlji, To je Božji plan. Zahvaljujemo, uistinu zahvaljujemo kada se nešto u nama ostvari od toga Božjeg plana. Kada uspijemo biti dar Božji ovome svijetu.”

Posebno lijepe i dirljive riječi fra Svetozar je uputio u svojoj propovijedi u kojoj je istaknuo kako je svaki susret Božji dar i prilika za milost. Propovijed fra Svetozara Kraljevića pročitajte u nastavku:

“Draga braćo i sestre! Današnje sveto Evanđelje govori o svetim ljudima i svetim susretima koji su postali čudesni izvor Božje milosti i spasenja. Marija Magdalena susreće Gospodina i postade sveta. Sveti susreti su, ustvari, oni milosni trenutci kada Bog čini čudesa. Kada vam dragi Bog želi nešto posebno darovati onda vam daruje sveti susret. Dovede vam u život prijatelja. Iz toga susreta poteći će rijeka milosti. Susreti nisu slučajni. Svaki susret je Božji dar i prigoda za izljev milosti. U susretima, ustvari, postali smo ono što jesmo. Bog Stvoritelj trajno nas stvara u našim susretima. Susreti su uvijek stvoriteljski.

Jučer smo slavili svetkovinu Blažene Djevice Marije, Gospe od Žalosti. Gospa, Božja ponizna i poslušna službenica u trajnom je susretu sa svojim Sinom, Isusom Kristom. Ona je u trajnom susretu sa svetom Crkvom, s vjernim Božjim narodom, sa svima koji hode Božjim putovima. U susretima događaju se i materijalna i duhovna dobra. Bog izabire prijatelje i šalje ih u susret s nama. Na taj način stvara novi svijet. U susretima stvaraju se obitelji, čudesna prijateljstva, poslovni i partnerski, prijateljski i duhovni i materijalni dogovori. U susretima Bog čovjeku daruje sve darove, nebeske i zemaljske. U susretima otvara nam nova vrata i nove milosti po kojima naše živote gradi. U susretima tješi, liječi, podučava, štiti i svaki oblik milosti nam iskazuje da dođe do ljudi, da ga čuju i da ga dotaknu, da ih On nanovo stvori.

Ovdje želim spomenuti nekoliko zanimljivih tih događaja u susretima. Razmišljajući o jučerašnjoj svetkovini Gospe Žalosne sjetih se jednoga susreta koji je sličan susretu Marije i Isusa na Križnom putu. To je jedna od onih Žalosti. Godine 1993. u New Yorku, došli pokojni Ante i Danica Primorac iz Metkovića. Došli u posjetu sinu Ranku. Zbog nesretnih političkih okolnosti sin Ranko je nepravedno osuđen na duge godine zatvora. Ante i Danica stanovali su kod nas u župnom uredu i od nas odlazili u posjetu kod sina Ranka. I došao zadnji dan. Oni obadvoje stari i bolesni idu sina vidjeti posljednji put. Znaju, više ga nikad neće vidjeti. I sin Ranko sam bolestan. Na ovom zemaljskom putu ovo je bio njihov posljednji susret, sin njihov, jedinac Ranko. I nakon toga susreta, Ante i Danica vratiše se u Metković i brzo oboje su umrli. Ranko je došao u domovinu tek nakon desetak godina . I on je brzo umro. Draga braćo i sestre, ova draga imena s dubokim poštovanjem spominjem i želio bih da ove spomen riječi budu mali spomenik velikoj ljubavi i žrtvi ovih pokojnih dragih ljudi, spomen na njihove svete susrete na križnom putu naše povijesti kojim su hrabro i s ljubavlju hodili. Neka im Gospodin daruje nagradu i pokoj. U svakom susretu kojega čovjeku podari dragi Bog, dragi Bog želi činiti čudesa. Želi da iz svakoga susreta teku rijeke Božje milosti.

Priča čovjek kako je išao u prodavaonicu nešto kupiti. Vraća se i razmišlja da li poći lijevom ili desnom ulicom. Dvije su ulice bile. I bez nekog osobitog razloga pošao je desnom ulico, a mogao je i lijevom. I upravo tu, na toj ulici kojom je sasvim slučajno pošao susreće djevojku koja će kasnije postati njegova supruga i majka njihovih sedmero djece. Put kojim je pošao, susret koji se dogodio odredio je život tolikih. Jedan susret vodi u bezbroj, u bezbroj novih susreta. Jedna milost vodi u bezbroj novih milosti.

Ovo je zanimljiva priča poslovnog čovjeka koji ovako govori: Naša firma imala je oko 60 zaposlenih ljudi. Bavili smo se proizvodnjom vatrogasnih odjela i opreme. Došla čuvena kriza godine 2007. Nemamo nikakva izlaza. Dugovi veliki i nitko nam ne želi dati materijal s kojim bismo nastavili proizvodnju. Imali smo nešto proizvodnog materijala i pošao sam u Italiju na jedan velesajam gdje ćemo pokušati prodati to što imamo i tako će naša firma završiti i nas 60 ide na burzu rada. Dok sam tu na velesajmu u Italiji sjedio pokraj štanda, u jednom trenutku dolazi jedan stariji gospodin i na engleskom nešto pita. Pokušavam ga razumjeti i odgovoriti. Vidim da pita važna pitanja. Da skratim priču, upravo taj čovjek iz Teksasa kao da ga je Gospodin poslao s nebesa, dao nam je sav materijal za proizvodnju. Reče ako nekada platite bit će dobro, ako ne platite isto bit će dobro. Sljedećih dvije godine udvostručili smo proizvodnju, udvostručili broj radnika, sve dugove platili. Sada naša firma je stabilna i sigurna. Ne uspijevamo proizvoditi koliko je potražnja. Ovaj čovjek je došao iz Teksasa, kaže ovaj čovjek, ali meni, nama on je došao s Neba jer mi sami ništa ne bismo mogli učiniti.

Po svemu sudeći sveta Crkva s dubokim poštovanjem gleda što se dogodi onog čudesnoga dana 25. lipnja 1981. godine tu na Podbrdu. Pobojaše se države i čitavi komunistički sistemi i svijet od one dječice na Podbrdu. Iz onog čudesnog susreta nastade milijuni susreta u svetim sakramentima, u svetim ispovijedima, u svetoj Euharistiji, u svetim druženjima, u kršćanskim kućama ovog Božjeg naroda ove izabrane župe. Prebrojiti ne bi mogli koliki su se ovdje susreli i koliko dobra se dogodilo u tim svetim susretima. Koliki su ovdje dobili ljudsku, duhovnu, materijalnu, prijateljsku, poslovnu milost. Koliko je onih koji se susretoše na ovim svetim stijenama Podbrda i Križevca. Koliko je onih koji su iz ovih svetih stijena, iz ovih ispovjedaonica ovdje, s ovog oltara čuli Božju riječ i od tada sve je postalo drugačije. Sveti susreti uvijek su Božji dar s kojim Bog čini sve novo, baš kao i u Marije Magdalene.

Danas Crkva slavi svetog Kornelija koji je izabran za papu 251. godine. U ono vrijeme u silnim progonima kršćana, straha i slabosti neki su podlegli kušnjama i odrekli se vjere. Mnogi kasnije su se pokajali i željeli su se vratiti Crkvi i zamolili su da ih sve prime. Papa Kornelije prima sve koji se žele vratiti. Znati iskazati dobrodošlicu onomu koji se vraća. Božje milosrđe jače je od svega.

Netko je rekao da sve što se dogodilo u povijesti dogodilo se u susretima. Neka dragi Bog blagoslovi sve ove naše svete susrete. U svetim susretima Gospodin čovjeku iskazuje i daruje neizrecive svete darove po onima koji dolaze u tvoj život i po tebi koji dolaziš u život drugih ljudi Bog želi učiniti, ponavljam ponovno velike i čudesne stvari. Neka danas nama svima dođu Božji darovi u ovom svetom susretu ovog svetog slavlja svete Mise. Neka dođu Božju darovi i na večeru koju ćete kasnije imati sa svojim dragim prijateljima, i na kavi koju ćeš kasnije s prijateljima piti, i na sladoledu kojeg ćeš s prijateljima jesti. I vi kao i Gospodin Isus idite hrabro u rizik susreta s ljudima, kažite im dobru i plemenitu riječ i milosrdnu riječ. Neka svi naši susreti budu uistinu uvijek u Božje ime. Amen.”

Večernja sveta Misa, 16. rujna 2022.

***

Molite dječice i budite hrabri svjedoci radosne vijesti u svakoj situaciji. Samo tako Bog će vas blagosloviti i dati vam sve što od Njega u vjeri tražite.

Ostavite komentar

Pin It