SVETAC DANA – SV. ZAHARIJA

Danas (6. rujna) se Crkva prisjeća starozavjetnog proroka Zaharije, koji pripada skupini od 12 malih proroka (12 kraćih proročkih knjiga u Starom zavjetu). Zaharija je pretposljednji od takozvanih malih proroka, čije ime na hebrejskom znači »Jahve opominje«. O njegovom životu znamo malo. Pretpostavlja se da je osim proročke obavljao i svećeničku službu.

Prema sv. Augustinu, Epifaniju, Izidoru Seviljskom, Zaharija je obavljao svoju proročku službu sve do pod svoje staračke dane u Babiloniji, a onda se vratio u domovinu iz babilonskoga sužanjstva. Bio je suvremenik Hagajev i zato je kao i on, u doba sveopće obnove poslije babilonskog sužanjstva, sav usredotočen na obnovu hrama, vjere i ćudoređa, u očekivanju velikih mesijanskih nada. Prorokovao je kada i prorok Hagaj, ali o različitim temama.

Knjiga Zaharijina (biblijska kratica knjige je Zah) sadrži simboličke vizije o sretnijoj budućnosti Izraela, prorokova viđenja koja navještaju kaznu i nagradu Judeji i Jeruzalemu te veličaju vođe nakon povratka Židova iz babilonskog sužanjstva. Drugi dio naviješta dolazak Mesije, propast neprijatelja i uzdignuće Jeruzalema. Prorokovano je da će Isus ući u Jeruzalem ponizan, jašući na magarcu, mladetu magaričinu (Zah 9,10), što se i dogodilo. Mesiju neće svi prihvatiti. U tom djelu prorokuje se drugi dolazak Mesije i konačna pobjeda Boga i njegovog naroda. Tekstovi bogati mesijanskim idejama o obnovi doma Davidova, o Knezu mira, o dobrom pastiru, što će kasnije i novozavjetnim nadahnutim piscima poslužiti da orišu lik Isusa Mesije. Prorok Zaharija je u viđenju također opisao sedmerokraki svijećnjak koji je slika Božjih očiju. Takav svijećnjak i danas stoji u svakoj sinagogi, u mnogim crkvama i u svakoj pobožnoj židovskoj obitelji.

Prorok Zaharija je narodu je uživao veliko poštovanje te je imao znatan utjecaj na rješenje tadašnjih društvenih problema u Izraelu. Pokazuje se kao čovjek kojeg u životu vodi velika ljubav prema domovini, ali mnogo govori i o potrebi socijalne pravde.

Ostavite komentar

Pin It