Srpanj – mjesec Predragocjene Krvi, 23. srpnja

Krv Kristova nam očituje Očevu ljubav

Razmatranje

“Bog je ljubav”. To je najljepše što je o Bogu moglo biti zapisano u Svetom pismu. Takva ljubav očituje se već u samom stvaranju. Bog stvara čovjeka na svoju sliku. Povijest čovječanstva je povijest Božjeg milosrđa. Ali čovjek se uvijek iznova svojim grijehom udaljavao od Očeve ljubavi. Unatoč toga, Bog čovjeka ne napušta. Čak mu šalje svoga Sina da ga spasi – još i više – šalje mu svoga Duha preko kojega mu očituje svoju ljubav.

Čitanje (Iv 4, 9-16)

Kaže mu Samarijanka: “Kako ti, Židov, išteš piti od mene, Samarijanke?” Jer Židovi se ne druže sa Samarijancima. Isus joj odgovori: “Kad bi znala dar Božji i tko je onaj koji ti veli: ‘Daj mi piti’, ti bi u njega zaiskala i on bi ti dao vode žive.” Odvrati mu žena: “Gospodine, ta nemaš ni čime bi zahvatio, a zdenac je dubok. Otkuda ti dakle voda živa? Zar si ti možda veći od oca našeg Jakova koji nam dade ovaj zdenac i sam je iz njega pio, a i sinovi njegovi i stada njegova?” Odgovori joj Isus: “Tko god pije ove vode, opet će ožednjeti. A tko bude pio vode koju ću mu ja dati, ne, neće ožednjeti nikada: voda koju ću mu ja dati postat će u njemu izvorom vode koja struji u život vječni.” Kaže mu žena: “Gospodine, daj mi te vode da ne žeđam i da ne moram dolaziti ovamo zahvaćati.” Nato joj on reče: “Idi i zovi svoga muža pa se vrati ovamo.”

Boga najviše vrijeđa nepovjerenje u njegovu ljubav. Sumnjam li u tu Božju bezgraničnu ljubav? Vjerujem li da me Bog ljubi baš ovakvog kakav jesam? Molit ću od Gospodina dar vjere i povjerenja!

Kratka šutnja…

Molitva: Himan Krvi Kristovoj

Iz časoslova prve večernje

O zdravo rane Kristove svjedoci Božje ljubavi, iz kojih Krvca rumena sve teče, teče potokom! Od zvijezda vi ste sjajnije, od ružica mirisnije, od alemova draže ste, od mednog saća slađe ste. Vi vrata našoj duši ste u zaklon najugodniji, bjesnoća ljutih dušmana, provalit u vas ne može.

Koliko pada bičeva u sudnici po Isusu! Koliko kapi krvavih iz tijela teče ranjenog! Božansko čelo prekrasno trnovit vijenac probada, a zalupljeni čavli mu kroz ruke, noge prodiru. A kada dušu predade sa ljubavlju i hotice, u prsa koplje roni mu i s krvlju voda izbija. Da potpuno nas otkupi u tijesku biva izažet, za sebe sama ne mareć i kaplju daje posljednju. Svi okaljani grijesima na izvor spasa dođite: tko u njemu se okupa od blata će se očistit. Zahvaljujmo Gospodinu, što sjedi s desne Očeve, on Krvlju nas je spasio i Svetim Duhom krijepi nas. Amen.

Himan Krvi Kristovoj bl. Marija De Mattias

Svi narodi plješćite rukama i kličite pjesmu radosnu Gospodinu.
Jer je Gospodin veoma uzvišen objavio nam milosrđe svoje.
Jer ne poštedi vlastitoga Sina svoga već ga dade za sve nas.

Da se spasimo i oslobodimo grijeha naših krvlju njegovom.
Da se krvlju njegovom opravdamo i izbavimo od srdžbe njegove.
Da mi koji s njim rastavljeni bijasmo, opet se pomirimo Krvlju Sina njegova. Gospodine i Bože moj, što da ti uzvratim, za sve što si mi dao?

Uzet ću kalež spasenja i zazvat ću moć te Krvi.
Pjevajte Isusu svi sveti njegovi pjevajte i priznajte svetost njegovu.
Jer On nas je ljubio i oprao u Krvi svojoj.
I postao pomoćnikom i Spasiteljem našim.

Navijek budi slavljena Krv Isusova jer nam učini ta čudesa.
Slavljen budi Isus navijek i neka se napuni Nebo i zemlja slavom Krvi njegove.
Isusu, Sinu Božjemu, koji nas je otkupio svojom Krvlju dođite da se poklonimo.

Ostavite komentar

Pin It