Fra Ivan Dugandžić: Dopustimo da nas Gospa vodi prema obećanom miru i svetosti života

U petak, 16. lipnja, na blagdan Presvetog Srca Isusova u crkvi sv. Jakova započela je devetnica Kraljici Mira ususret skorašnjoj proslavi 42. obljetnice Gospinih ukazanja u župi Međugorje. Od 18 sati molitvu krunice prije svete mise predmolili su fra Karlo Lovrić i župljani iz Miletine, a večernju svetu misu u 19 sati na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju pred mnoštvom vjernika predslavio je fra Ivan Dugandžić, uz koncelebraciju brojnih svećenika, dok su svetu misu svojim pjevanjem uveličali članovi velikog župnog zbora “Fra Grga Martić” iz Posušja. Na početku svete mise fra Ivan Dugandžić podsjetio je vjernike da je današnja svetkovina Presvetog Srca Isusova ujedno i prvi dan Devetnice u čast Kraljice Mira o 42. obljetnici ukazanja, – prenosi mrežna stranica Radiopostaje Mir Međugorje.

„Sve nas koji smo s Međugorjem duhovno rasli ova obljetnica čini sretnim, ponosnim i nadasve zahvalnim za sve što je Gospodin po Kraljici Mira u ovih 42 godine učinio. Istodobno moramo se suočiti sa svojom osobnom ulogom u svemu tome, jer ne zaboravimo Gospa je, ne samo vidioce, već i ovu župu i sve one koji se odazovu njezinu pozivu toliko puta nazvala svojom dragom djecom i pozvala da budemo njezini svjedoci i apostoli u ostvarenju plana spasenja svijeta koji Bog ima po njoj, svijeta koji se sve više zapliće u svoje proturječnosti. Zato sa sve većom neizvjesnošću, pa i pravom zebnjom gleda u svoju budućnost. Gospa od nas očekuje da zajedno s njom u takav svijet ponovno vratimo Boga i dademo mu mjesto koje mu pripada, polazeći uvijek od sebe, svoje obitelji i ove župe u kojoj, kako je više puta naglasila, želi ostvariti oazu mira u nemiru svijeta. Stoga nas i ova Devetnica koju započinjemo poziva da obnovimo onaj prvotni zanos i žar, da iznova oživimo, možda u međuvremenu, ponešto zamrlu i osobnu i obiteljsku molitvu, da još više zavolimo svetu misu, otkrijemo snagu sakramenta pomirenja, posta i molitve i ljepotu čitanja Riječi Božje. Tako Gospa želi obnoviti Crkvu naših dana i učiniti od nje sol zemlje i svjetlo svijeta što je Isus rekao već svojim učenicima. Zato, braćo i sestre, iskoristimo ove dane da oživimo svoje negdašnje odluke i obećanja i dopustimo da nas Gospa vodi prema obećanom miru i svetosti života”, kazao je fra Ivan Dugandžić u uvodu svete mise, dok je i u svojoj propovijedi, također, Gospine poruke povezao s današnjom svetkovinom kazavši:

„Gospa u jednoj od prvih poruka upućenoj ovoj župi majčinski poziva: „Draga djeco! Večeras vas posebno molim da štujete Srce moga sina Isusa. Dajte zadovoljštinu za ranu nanesenu Srcu moga Sina. To Srce povrijeđeno je svakojakim grijesima”. Najjači vjernički odgovor jest zahvalno slavljenje Euharistije u kojoj je raspeti i proslavljeni Krist trajno nazočan u svojoj Crkvi. U tom smislu trebamo shvatiti i više puta ponovljene Gospine pozive da se moli, posti, Euharistiju slavi i srcem, što će reći cijelim bićem, kao što je On cijelim bićem ljubio nas i sama sebe predao za nas”, kazao je fra Ivan Dugandžić.

Nakon svete mise međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić najavio je da će kroz ovu devetnicu svete mise predslaviti fratri koji djeluju u župi Međugorje, napomenuvši kako traje devetnica Kraljici Mira i na Brdu ukazanja gdje se svaki dan moli krunica od 16 sati, a potom su vidioci Ivan Dragičević i Marija Pavlović Lunetti zajedno s vjernicima izmolili Marijin hvalospjev – Veliča, te se molitveni program nastavio čašćenjem Križa Gospodinova.

Ostavite komentar

Pin It