Sub Tuum Praesidium (stara kršćanska molitva Gospi)

Neki bi mogli pomisliti da bi najstarija molitva Blaženoj Djevici Mariji bila Zdravo Marijo, ali nije; Sub Tuum Praesidium je drevna marijanska molitva prve Crkve, najstarija poznata molitva Gospi. Najstarija verzija ove molitve je na grčkom jeziku na egipatskom papirusu iz 3. stoljeća. Latinski prijevod potječe iz 11. stoljeća i vjerojatno je napravljen s grčkog.

O našoj Blaženoj Majci govori nam Katekizam Katoličke Crkve (paragrafi 967 i 968, 970):

„Svojim potpunim prianjanjem uz Očevu volju, uz otkupiteljsko djelo njegova Sina i uz svaki poticaj Duha Svetoga, Djevica Marija uzor je Crkve u vjeri i ljubavi. Stoga je ona ‘istaknuti i… potpuno jedinstveni član Crkve’; doista, ona je ‘uzorno ostvarenje’ ( typus ) Crkve.

“Njezina uloga u odnosu prema Crkvi i cijelom čovječanstvu ide još dalje. ‘Na posve poseban način surađivala je svojom poslušnošću, vjerom, nadom i gorućom ljubavlju u Spasiteljevom djelu vraćanja nadnaravnog života dušama. Zbog toga nam je ona majka u redu milosti.’

“’Marijina funkcija majke ljudi ni na koji način ne zamagljuje niti umanjuje ovo jedinstveno Kristovo posredovanje, nego pokazuje njegovu snagu. Ali spasonosni utjecaj Blažene Djevice na ljude … proizlazi iz preobilja Kristovih zasluga, počiva na njegovom posredovanju, u potpunosti ovisi o njemu i iz njega crpi svu svoju snagu.’

“’Nijedno stvorenje se nikada ne bi moglo ubrojiti zajedno s Utjelovljenom Riječju i Otkupiteljem; ali kao što Kristovo svećeništvo na različite načine dijele i njegovi službenici i vjernici, i kao što se jedna Božja dobrota na različite načine zrači među njegovim stvorenjima, tako i jedinstveno posredništvo Otkupitelja ne isključuje, nego daje porasti do višestruke suradnje koja je samo dijeljenje u ovom jednom izvoru.’”

Sub Tuum Praesidiumu, molimo Gospu da nam pomogne u našim kušnjama i nevoljama. Pogledajmo što su neki sveci rekli o našoj dragoj Majci i njezinoj pomoći:

Sveti Toma Akvinski je rekao o Gospi: “Kao što pomorce u luku vodi sjaj zvijezde, tako kršćane u nebo vodi Marija.” Put do Neba pun je raznih opasnosti i poteškoća, ali možemo se osloniti na pomoć Gospe, Zvijezde mora!

“Kakva je radost sjetiti se da je ona naša majka. Budući da nas ona voli i zna našu slabost, čega se moramo bojati?” (Sv. Terezija iz Lisieuxa).

“Ako zazoveš Blaženu Djevicu kad si u kušnji, ona će ti odmah priteći u pomoć i Sotona će te ostaviti” (sv. Ivan Vianney).

“Navečer kad ideš spavati, drži svoje zrnca [ krunice ], zadrijemaj ih recitirajući; ponašaj se kao one bebe koje idu spavati mrmljajući: ‘Mama! Mamma!’” (Sv. Bernadette).

“U malim patnjama molite zazivom ‘Marijo!’ i recite joj da želite da sve to služi onim namjerama koje su joj najprihvatljivije. Tako dajete svoje patnje poput dlijeta u ruke majstora kipara” (sv. Maksimil Kolbe).

„Ako ste u opasnosti, ako su vam srca zbunjena, obratite se Mariji. Ona je naša utjeha, naša pomoć. Okreni se prema njoj i bit ćeš spašen” (sv. Franjo Ksaverski Cabrini).

„Od Marije učimo u svemu se prepustiti Božjoj volji. Od Marije učimo vjerovati čak i kad se čini da je svaka nada nestala. Od Marije učimo ljubiti Krista njezina Sina i Sina Božjega” (papa sv. Ivan Pavao II.).

“Uvijek budi blizu ove Nebeske Majke, jer ona je more koje treba prijeći da bi se stiglo do obala Vječnog sjaja” (sv. Pio).

Dakle, kad vam je teško, molite za Gospin zagovor i ohrabrite se, znajući da vas ona voli i želi vam pomoći.

Drevna molitva Gospi (Sub Tuum Praesidium)

Engleski:

We fly to thy protection,
O holy Mother of God.
Despise not our petitions in our necessities,
but deliver us always from all dangers,
O glorious and blessed Virgin.

Latinski:

Sub tuum praesidium confugimus,
Sancta Dei Genetrix.
Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus,
sed a periculis cunctis libera nos semper,
Virgo gloriosa et benedicta.

Hrvatski:

Pod obranu se tvoju utječemo,

sveta Bogorodice!

Ne odbij nam molbe u potrebama našim,

nego nas od svih pogibli uvijek oslobodi,

Djevice slavna i blagoslovljena.

Ostavite komentar

Pin It