U ovom tjednu su jesenske kvatre – evo što označavaju

Što su to kvatre?

U godišnji ciklus liturgije utkana su četiri tjedna posta i molitve, svaki u jednom godišnjem dobu. Ta četiri tjedna zovu se kvatre ili kvatreni tjedni, a ti dani, kvatreni dani, ili jednostavno kvatre.

U kvatrenom tjednu izabrani su pokornički dani srijeda, petak i subota. Kvatre su pokornički dani u kojima se želi na intenzivniji način susresti Boga u molitvi, postu i djelima milosrđa prema bližnjima.

Kvatre su tematski usmjerene. One se nazivaju prema godišnjim dobima. Zato ih i zovemo: Proljetne, Ljetne, Jesenske i Zimske.

Jesenske kvatre

Jesenske kvatre imaju utjecaj na cijelu Crkvu. Posebno na mlade. Posvećene su upravo njima. Započinju sredinom rujna (nakon blagdana Uzvišenja Svetoga Križa – 14. rujna) a u nekim krajevima ih zovu Mihoviljske kvatre (prije blagdana sv. Mihovila arkanđela) . Kroz taj tjedan Crkva svoje molitve i post čini s nakanom izgrađivanja katoličke mladeži, kao i za duhovna zvanja. Ovdje se provodi u djelo ona Isusova: Molite, dakle, Gospodara žetve da pošalje radnika u žetvu svoju. (Mt 9, 38) U ovom tjednu je velika odgvornost na svima nama. Oni koji su se već odlučili za posvećeni život mole za mlade koji još nisu donijeli takvu odluku, dok mladi, kao uzvrat, mole za njih.

Ostavite komentar

Pin It