Uvjeti za dobivanje potpunog oprosta na Nedjelju Božjeg milosrđa

Druge uskrsne nedjelje Katolička crkva slavi i Nedjelju Božjeg milosrđa u kojoj vjernici mogu dobiti potpuni oprost za sebe ili za umrlu osobu. Ovdje dijelimo uvjete za postizanje ovog dara.

Općenito govoreći, može se reći da je puni oprost milost koja “vraća” dušu u stanje u kojem je bila prilikom primanja krštenja. Ako osoba umre nakon što ga je primila, odlazi izravno u raj. To se dogodilo Ivanu Pavlu II.

U svojim ukazanjima svetoj Faustini Kowalskoj, Krist je, pod pobožnošću Gospodina Božanskog milosrđa , zajamčio nekoliko milosti onima koji se utječu njegovom milosrđu.

„Želim da Blagdan milosrđa bude utočište i zaštita za sve duše, a posebno za jadne grješnike… Duša koja se ispovjedi i pričesti zadobit će potpuno oproštenje krivnje i boli… Neka se nijedna duša ne boji pristupiti mi, pa makar vam grijesi bili kao grimiz“, rekao je Gospodin u jednom od svojih ukazanja poljskoj svetici.

U lipnju 2002. sveti Ivan Pavao II službeno je ustanovio potpuni oprost za ovaj blagdan koji se slavi druge uskrsne nedjelje.

U tu je svrhu objavio “dekret o oprostima dobivenim na blagdan Božjeg milosrđa”, koji ukazuje da ih mogu dobiti i bolesnici i mornari na otvorenom moru.

Puni oprost dobivaju vjernici koji sudjeluju u djelima pobožnosti koje se izvode u čast Božanskog milosrđa, uz uobičajene uvjete sakramentalne ispovijedi, euharistijske pričesti i molitve na papine nakane.

Iz dekreta: potpuni oprost, djelomični oprost, onesposobljeni 

Podjeljuje se potpuni oprost, uz uobičajene uvjete (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu svetoga oca) vjerniku koji na drugu vazmenu nedjelju, odnosno nedjelju Božjega milosrđa, u bilo kojoj crkvi ili kapeli, srcem potpuno oslobođenim od privrženosti bilo kakvu, pa i lakomu grijehu, sudjeluje u pobožnostima u čast Božjemu milosrđu ili barem ako pred presvetim sakramentom, javno izloženim ili pohranjenim u svetohraništu, izmoli Očenaš i Vjerovanje te doda pobožni zaziv Milosrdnom Isusu (primjerice; „Isuse, uzdam se u tebe“).

Podjeljuje se djelomični oprost vjerniku koji barem raskajana srca Milosrdnomu Isusu upravi propisno odobrenu molitvu.

Nadalje, pomorci koji svoj posao obavljaju na neizmjernim morskim prostranstvima; bezbrojna braća koju su ratna pustošenja, politička previranja, surovost mjesta i drugi slični uzroci udaljili od zavičaja; bolesnici i oni koji im pomažu te svi koji iz opravdana razloga ne mogu izići iz svojih kuća ili obavljaju neodgodiv posao na korist zajednice, u nedjelju Božjega milosrđa mogu primiti potpuni oprost ako s potpunim prijezirom prema bilo kakvu grijehu, kao što je prethodno rečeno, i s nakanom da čim uzmognu ispune tri uobičajena uvjeta, pred pobožnom slikom našega Milosrdnog Gospodina Isusa izmole Očenaš i Vjerovanje te dodaju pobožni zaziv Milosrdnom Isusu (primjerice: „Isuse, uzdam se u tebe“).

Ako se toga dana ni to ne mogne učiniti, potpuni oprost mogu steći oni koji se u duhu sjedine s onima koji na redovit način izvrše ono što je za oprost propisano te milosrdnomu Bogu prikažu molitvu i trpljenje svojih slabosti te životnih tegoba, s tim da i oni odluče da će čim uzmognu ispuniti tri uvjeta propisana za stjecanje potpunoga oprosta.

Ovaj dekret ima trajnu valjanost. Neovisno o bilo kakvoj protivnoj odredbi. Dano u Rimu, u sjedištu Apostolske pokorničarne, 29. lipnja 2002, na svetkovnu svetih apostola Petra i Pavla.

Ostavite komentar

Pin It