Na Plehanu proslavljena prosinačka Mlada nedjelja

Mlada nedjelja svečano je proslavljena u nedjelju, 17. prosinca u franjevačkoj župi Sv. Marka evanđelista na Plehanu.


Misno slavlje predvodio je plehanski gvardijan fra Anto Tomas u koncelebraciji župnih vikara fra Mate Vincetića i fra Ivana Ćurića.

Kako je treća nedjelja došašća Nedjelja Caritasa te je sva milostinja namijenjena Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije fra Anto je zahvalio svima koji pomažu Caritas  i Kruh Sv. Ante na Plehanu te tako sudjeluju u svim humanitarnim akcijama pokazujući ljubav i poštovanje prema potrebitima.

Kako se iste nedjelje slave i tzv. materice, župnik se prisjetio običaja toga dana kada su majke darivale djecu. Ustvrdio je kako se tom tradicijom potvrđuje da su majke snaga naših obitelji. Podsjetio je da se sljedeće nedjelje slave očići kada očevi darivaju svoju djecu.

Osvrćući se na Evanđelje dana ponovno se osvrnuo na darivanje kao i na sudjelovanje u Božjem poslanju što su učinili povratnici preko kojih Bog može pripraviti put svome Sinu. „Uočite toga Ivana u povratnicima našega doba. Pogledajte ih dobro. Tu je Ivan sa snagom Božjom, tu su apostoli mira i dobra koji pripremaju put mira i dobra da bi vi dječice mogli živjeti sukladno Božjim zapovijedima na ovim prostorima“, naglasio je u homiliji fra Anto.

Podsjetio je nazočne na povlasticu, koju je prigodom 800. obljetnice kada je Sv. Franjo napravio prve jaslice, omogućio papa Franjo, da mogu dobiti potpuni oprost ako se pomole pred jaslicama uz uobičajene uvjete.

Poslije mise uslijedilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim.

Slavlje ove radosne adventske i Mlade nedjelja vjernici su nastavili uz okrjepu u prostorima privremenog franjevačkog samostana, prenosi nedjelja.ba.

Ostavite komentar

Pin It