Devetnica svetomu Rafaelu, arkanđelu

Izmolite devetnicu svetom arkanđelu Rafaelu i pripremite se za blagdan svetih arkanđela koji slavimo 29. rujna.

Rafael se u Bibliji spominje samo u Knjizi o Tobiji, kao pratilaca putu, zaštitnik i zagovornik mladoga Tobije. Po Božjoj zapovijedi svladava pakosnoga zloduha Asmodeja i iscjeljuje Tobijina oca. Rafael je patron ljekarnika, iseljenika, hodočasnika, putnika, brodara, rudara krovopokrivača. Ime Ra-fa-el znači “Bog iscjeljuje, liječi”.

Ovu jednostavnu, ali duboku devetnicu na čas arkanđela Rafaela možemo obavljati tako da svakoga dana molimo po jedan od devet zaziva zajedno s molitvama i Zazivima svetomu Rafaelu ili, ako imamo više vremena, možemo tijekom devet dana svakodnevno moliti sve zazive.


1. Uzvišeni arkanđele sveti Rafaele, koji si vjerno pratio Tobiju na putovanju (usp. Tob 5,1-13), udostoji se i mene, siromašna grešnika, pra- titi na opasnu putovanju života na putu prema vječnosti.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

2. Premudri arkanđele sveti Rafaele, koji si mladoga Tobiju sačuvao od smrtne opasnosti kod rijeke Tigris tako da si ga poučio kako uhvatiti veliku ribu koja ga je htjela proždrijeti (usp. Tob 6,1-6), pouči i mene kako izbjeći napade paklene nemani koja me posvuda okružuje i żeli upropastiti moju dušu.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

3. Ljubljeni arkanđele sveti Rafaele, koji si dopratio Tobiju u Mediju sam pošao u grad Rages kako bi od Gabaela podigao veći dug u novo koji je Tobija bio založio (usp. Tob 9,1-6), molim te, zagovorniče moje duše kod Gospodina, isprosi mi oproštenje svih dugova zbog mojih grijeha kod Boga.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

4. Moćni arkanđele sveti Rafaele, koji si oslobodio dobru Saru od pa kosnoga zloduha Asmodeja primoravajući ga na to da se vrati u pakle ne ponore (usp. Tob 6,7-18), isprosi mi milost oslobađanja moje duše od svih grijeha, strasti i napasti kojima je đavolski duh nastoji zarobiti i podložiti.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

5. Dobri arkanđele sveti Rafaele, koji si Saru čudesno oslobodio od da volskoga utjecaja i priskrbio joj sretan brak s Tobijom (usp. Tob 8,1-18) molim te, isprosi mi milost da moja duša postane slobodna od svih stra sti te da se kao zaručnica sa živom vjerom i gorućom ljubavlju sjedini s Isusom

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

6. Samilosni arkanđele sveti Rafaele, koji si čudesno povratio dragocjeni vid slijepomu Tobitu (usp. Tob 11,10-16), isprosi mi milost pro svjetljenja moje duše kako bih progledao u svim duhovnim sljepoćama koje me žaloste, upoznao pravu istinu svih stvari u Bogu te tako, slobodan od svih privida, radosno kročio putom Božjih zapovijedi.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

7. Velikodušni arkanđele sveti Rafaele, koji si obasuo blagoslovom blagostanjem Tobijinu kuću i odbio sve darove kojima su ti htjeli iska zati svoju zahvalnost (usp. Tob 12,1-6), isprosi mi milost odvojenos od svih zemaljskih dobara kako bih se svom snagom potrudio zadobi neprocjenjiva nebeska dobra i vječni raj.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

8. Ponizni arkanđele sveti Rafaele, koji si odbio čine čašćenja koje su ti Tobija i njegova obitelj htjeli iskazati (usp. Tob 12,5-21), isprosi mi milost prave poniznosti kako bih izbjegavao časti i rastresenosti ovoga svijeta i svu svoju slavu položio u skroviti život u Isusu Kristu.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

9. Savršeni arkanđele sveti Rafaele, koji si neprestano pred licem Svevišnjega, kako ti sam reče Tobiji: „Ja sam Rafael, jedan od sedmorice svetih andela koji na nebesima donose molitve svetih i stupaju pred Slavom Svetoga!” (Tob 12,15), isprosi mi milost da nikada u životu ne izgubim iz vida Božju prisutnost kako bi svi moji misli, riječi i djela bili na slavu Bogu i za moje posvećenje.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

Molitva

Slavni arkanđele sveti Rafaele, veliki kneže nebeskoga dvora, vodo putnika na kopnu i moru, tješitelju žalosnih, utočište grešnika, molim te da mi pomogneš u svim mojim potrebama i mukama života kao što si pomogao mladiću Tobiji u njegovim progonstvima. Budući da si ti lijek Božji, ponizno te molim da izliječiš moju dušu od broj nih nemoći i tijelo od svih zala koja me muče. Na poseban te način molim, isprosi mi krepost čistoće da zaslužim biti živi hram Duha Svetoga.

Sveti Rafaele arkanđele, čuvaj nas na našim putovima, liječi nas u našim bolestima, prinesi naše molitve pred lice Svevišnjega, izmoli nam od Gospodina anđeosku čistoću duše i tijela.

Zazivi svetomu Rafaelu, arkanđelu

Sveti Rafaele, arkanđele Božje ljubavi, moli za nas!

Krotitelju paklenoga duha, moli za nas!

Pomoćniče u velikim tjeskobama, moli za nas!

Anđele bolesti i ozdravljenja, moli za nas!

Zaštitniče liječnika i putnika, moli za nas!

Molitva svetomu Rafaelu prije putovanja

Na put mira i sreće neka nas upravlja svemogući i milosrdni Gospodin i neka nas prati anđeo Rafael da se s mirom i radosno vratimo kući, sretno obavljena posla. Po Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Ostavite komentar

Pin It