Devetnica sv. Gabrielu, arkanđelu

Izmolite devetnicu svetom arkanđelu Gabrielu i pripremite se za blagdan svetih arkanđela koji slavimo 29. rujna.

Arkanđeo Gabriel u Bibliji nastupa kao glasnik Božjih odluka. Ime Ga – bri – el znači “Bog je jak”. U ikonografiji se najčešće prikazuje kao navjestitelj s ljiljanom u ruci. U Crkvi je godine 1951. proglašen zaštitnikom telekomunikacija i obavijesnih sredstava. Patron je glasnika, poštara i filatelista.

Ovu jednostavnu, ali duboku devetnicu na čast arkandela utjelovljenja možemo obavljati tako da svakoga dana molimo po jedan od devet zaziva zajedno s molitvom i Zazivima svetomu Gabrielu ili, ako imamo više vremena, možemo tijekom devet dana svakodnevno moliti sve zazive.


1. O, sveti, veliki arkanđele Gabriele, budući da si ti jedan od sedam čistih duhova koji stalno stoje pred prijestoljem Svevišnjega, zbog slave kojom si se razlikovao od svih drugih anđela, isprosi mi milost da uvijek hodim u Božjoj prisutnosti te da moje misli, riječi i djela uvijek imaju za cilj čistu slavu Božju.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

2. O, slavni arkanđele sveti Gabriele, zbog svete radosti koju si osjetio kada si bio poslan na zemlju navijestiti najutješnije otajstvo utjelovljenja Sina Božjega, Otkupitelja svijeta, isprosi mi milost da u svim častima znam odbaciti uznositost i oholost te da u svemu što činim u životu izvršavam Božje planove, s ciljem služenja Bogu i moga posvećenja.

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

3. O, proslavljeni arkanđele sveti Gabriele, zbog svetoga veselja koje si kušao kada si stupio pred Mariju iz Nazareta, blagoslovljenu među ženama, isprosi mi milost da uvijek ispovijedam i gajim posebnu djetinju pobožnost prema Gospi te da tu pobožnost širim i tako postanem dionikom Božjega blagoslova obećana njezinim štovateljima, prema njezinim riječima: ,Odsad će me, evo, svi naraštaji zvati blaženom.” (Lk 1,48)

Oče naš… Zdravo Marijo… Slava Ocu…

4. O, sveti, veliki arkanđele Gabriele, zbog neuobičajene radosti koja te je zahvatila kada si nazvao Mariju punom milosti i jedinom medu ženama izabranom da postane Majkom Božjom, isprosi mi milost da ljubim Spasitelja svijeta i njegovu Svetu Majku i postanem pravim Božjim djetetom.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

5. O, slavni arkanđele sveti Gabriele, zbog svetoga čuđenja koje te je obuzelo kada si vidio da je Marija uznemirena slušajući divne riječi koje si joj u ime Božje uputio, isprosi mi milost svete poniznosti koja je temelj i potpora svim drugim krepostima.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

6. O, proslavljeni arkanđele sveti Gabriele, zbog izvanredna divljenja koje si kušao kada si navijestio Mariji da će postati Majkom i ostati Djevicom, isprosi mi milost jakosti da čuvam čistom svoju dušu i tijelo, u staležu na koji me Bog poziva, u skladu s mojim obećanjima Bogu.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

7. O, sveti veliki arkanđele Gabriele, zbog divne dobrohotnosti s kojom si izrekao riječi ohrabrenja Mariji i raspršio sve strahove koji su uznemirivali njezino srce kada si joj navijestio da će roditi Sina Božjega, isprosi mi milost da moj duh bude oslobođen od svih obmana kojima se duh tame služi kako bi me uznemirio i naveo na krivo razumijevanje vjerskih istina na putu spasenja.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu….

8. O, slavni arkanđele sveti Gabriele, zbog divljenja koje si kušao kada si vidio potpunu spremnost Marije da prihvati Riječ Božju i postane Majkom, isprosi mi milost da se uvijek spremno odazovem Bogu i potpuno pristanem uz njegovu svetu volju u svim situacijama života koje mi Božja providnost stavi na put.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

9. O, proslavljeni arkanđele sveti Gabriele, zbog beskrajne slave i radosti koja je prožela sve nebeske anđele, pokojne pravednike koji su čekali otkupljenje i sve ljude dobre volje kada si pred licem Presvetoga Trojstva prikazao Marijin pristanak na to da postane Majkom Utjelovljene Božje Riječi te zbog silaska Sina Božjega u srce i krilo Marijino po djelovanju Duha Svetoga, isprosi mi milost da u svome životu slušam i nasljedujem Isusa Krista te da po zagovoru Majke Božje jednoga dana sretno dodem do gledanja Boga u vječnosti.

Oče naš… Zdravo, Marijo… Slava Ocu…

Molitva

O, slavni arkanđele sveti Gabriele, sjedinjujem se s radošću koju si kušao kada si se kao nebeski glasnik s poštovanjem pojavio pred Marijom i pozdravio je s pobožnošću i ljubavlju te si se prvi medu anđelima klanjao utjelovljenomu Sinu Božjemu u Marijinu krilu. Molim te, isprosi mi milost da s istim osjećajima koje si ti kušao pozdravljam i častim Majku Božju te se s ljubavlju klanjam Sinu Božjemu, koji je postao čovjekom. Amen.

Sveti Gabriele, arkanđele, divni vjesniče Božji, očisti nam srce, pomozi nam da dostojno primamo Krista, molimo te da zajedno sa svim anđelima prikažeš Kraljici neba pozdrav kojim si je pozdravio na zemlji i isprosiš nam milost Božju za koju molimo.

Sveti Gabriele, arkanđele, obuci nas u Božju snagu, pomozi nam da istinski upoznamo i žarko uzljubimo Božansko Srce Spasitelja našega, Gospodina Isusa Krista, i Bezgrešno Srce njegove njegove i naše presvete i predrage Majke Marije, Kraljice neba i zemlje!

Zazivi svetomu Gabrielu

Sveti Gabriele, arkanđele utjelovljenja, Vjerni poslaniče Božji, moli za nas!

Anđele ufanja i mira, moli za nas!

Zaštitniče svih službenica i službenika Božjih, moli za nas!

Čuvaru svetoga krštenja, moli za nas!

Zaštitniče svećenika, moli za nas!

Ostavite komentar

Pin It